Stop plastic verpakking groente en fruit
Plastic verpakkingen blijken helemaal niet zoveel goeds te doen voor de houdbaarheid van groente en fruit als altijd wordt gedacht. Afschaffen dus.
Plastic verpakkingen blijken helemaal niet zoveel goeds te doen voor de houdbaarheid van groente en fruit als altijd wordt gedacht. Afschaffen dus.
Klaartje Scheepers neemt de Nederlandse eetcultuur onder de loep aan de hand Allerhande, het magazine van Albert Heijn, dat pakweg zeventig jaar geleden voor het eerst verscheen. Informatief, boeiend en soms ook ontluisterend.
Er dreigen heel veel bijzondere en geweldige voedselproducten om diverse redenen te verdwijnen. In dit pakkende boek gaat auteur Dan Saladino over de wereld en openbaart het geheim ervan. Verleden, heden en misschien nog wat toekomst. We eten het, tot het uitgestorven is.
Op 16 december 2021 bezochten we Cools Grondwitloof, een van de weinige traditionele witloftelers die er nog zijn. Deze vorm van teelt in de vollegrond vraagt veel aandacht en passie, maar het levert verrukkelijke witlof. Met smaak.
Zilt is een mooi en bijzonder kookboek met groenten die in principe aan de kust, in een wat zoutere omgeving, groeien. Het bevat niet alleen recepten, maar ook plantbeschrijvingen voor eigen teelt en natuurverhalen.
December is de feestmaand, Kerst, Oud & Nieuw. Dan wordt er veel chocola gekocht en gegeten. Op 2 december 2020 werd de laatste nieuwe Cocoa Barometer gepresenteerd. Het woord duurzaamheid wordt de laatste jaren graag en vaak uitgesproken, ook in de chocoladewereld. De Cacao Barometer laat zien dat er twintig jaar niets is verbeterd.
Slow Food start de 100×100 Challenge (uitdaging). Er worden voor de honderd producten, die in de Ark van de Smaak zijn opgenomen, honderd goede ideeën gevraagd. Want culinair erfgoed moet worden gebruikt zodat het blijft bestaan
Wij bezochten de Vakbeurs Foodspecialiteiten 2021 om te zien of er beweging zit in de Nederlandse smaakontwikkeling. Helaas niet. Als we een cijfer moeten geven, is het een zesje, met een paar hoopgevende uitschieters.
Persyn is een tweehonderd jaar oude, kleine fijne distilleerderij in Houlle (Heul), Vlaams Noord-Frankrijk. Het is een familiebedrijf dat op natuurlijke wijze sublieme genever maakt. We bezochten het bedrijf op 5 oktober 2021.
sluipende plaag voor de mensheid, vergelijkbaar met de opwarming van het klimaat. Niet de minste wetenschappers luiden de noodklok.
De Nederlandse scheepsbouw is wereldberoemd, maar als het om eten gaat lijkt de teneur ‘als het maar goedkoop is’. Dat betekent een zinkend schip. Het leidt immers tot massale productie, waarbij mooie traditionele gastronomische producten verloren gaan. Daarom bouwt Slow Food een ander schip. Een ark; een overzicht van culinair erfgoed.
De vegaburger, in het Engels veggie burger, wordt steeds populairder. Om minder of geen vlees te eten kan een vegaburger uit de winkel een makkelijke keus zijn. Maar wat zit er in? Bij twijfel over de ingrediënten die je terugvindt in vleesvervangers in de supermarkt raden wij aan: Maak ze zelf!