Historische drankjes om zelf te maken

Punch, Kandeel en Clairet. Zo luidt de titel van een onlangs verschenen boek van Mariëlla Beukers. Zij beschrijft daarin wat onze voorouders zoal zelf aan, meest alcoholische, versnaperingen maakten. Opgedoken uit oude schriften en in een boekje verzameld om vandaag te maken.

Met Elsje in het Openluchtmuseum

Aanmelden kan nog. Een van Neerlands beste wildplukkers, Elsje Bruijnesteijn, verzorgt in de maand november een reeks wildplukwandelingen op het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum. Behalve ervaren hoe de mens vroeger woonde en leefde, kan iedereen ook zien, ruiken en proeven wat men toen zoal uit het wild at.

Smaak of wansmaak

30 september en 1 oktober 2019 was de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten. Producenten en importeurs van voedingsmiddelen hebben er stands en prijzen hun waren aan. Altijd leuk en over smaak, en zeker de Nederlandse smaak, valt te twisten.

Over echte balsamico-azijn

Op 6 september 2009 bezochten we het Museo del Balsamico Tradizionale in Spilamberto, een plaatsje onder Modena. Op 8 en 9 april 2019 waren we met ClearChox aanwezig op de GenussGipfel in Bielefeld. Een zakelijke delicatessenbeurs. En daar troffen we Samuel Sanders die balsamico-azijn van Giusti stond aan te prijzen.

Wij waren op de Vakbeurs Foodspecialiteiten 2018

Op 1 en 2 oktober 2018 vond deze, voor winkeliers, jaarlijks terugkerende beurs plaats in Houten. Een keur aan producenten en importeurs presenteerden hun producten aan de bezoekers. Uiteraard kaas, worst en wijn, maar ook bier, hartige gerechten, jams, chocola en wat al niet meer. ClearChox won met chocolade van MIA de innovatieprijs 2018.

Toekomstboeren op Agriport

Op Agriport in Middenmeer, in de Wieringermeerpolder, zijn elf jaar geleden tien Westlandse tuinders neergestreken die tezamen 850 hectare glastuinbouw bedrijven. In volledig gecontroleerde omgeving wordt groente geteeld. Wij bezochten paprikateler Barendse DC.

De consument is een klootzak

9 September 2017 was Foodlogdag. Onvermijdelijk een dag over de voedselproblematiek, waar het platform Foodlog haar bestaansrecht aan ontleent. Feiten bestaan, de waarheid niet. Foodlog noemt zich het redelijkste alternatief in de voedselwereld. Maar de consument is een klootzak als het gaat om verandering van ons landbouwbeleid.