Fairtrade in het geding

Het Nederlands Dagblad en De Gelderlander publiceren in een artikel dat van de fairtrade-premie, die de cacaoboeren zouden moeten krijgen, weinig tot niets ter plekke aankomt.

Direct CacaoWellicht weet u al dat MergenMetz partner is in Chocoweb, een webwinkel voor de beste chocolade in de wereld. Het blijkt dat het merendeel van de heel goede chocolades lokaal wordt geproduceerd dan wel dat de chocolatier een bijzondere band heeft met specifieke cacaoboeren; vakmanschap is meesterschap.

Kleine producenten en coöperaties hebben zich onlangs verbonden in Direct Cacao. Als tegenpool van al het grote, industriële en ook goedebedoelingengeweld.

Het journalistieke onderzoek van het Nederlands Dagblad, tezamen met Afrikaanse journalisten, wijst uit dat tweederde van de meerprijs voor de fairtrade chocolade wordt besteed kantoren, salarissen en zakenreizen. "De Afrikaanse boer blijft nog steeds arm en gedesillusioneerd achter." (Citaat uit Trouw.)

Men sprak met zeventig cacaoproducenten in Nigeria, Ivoorkust, Ghana en Kameroen. En de boeken van Max H werden onderzocht.

Slechts 5% van alle chocolade heeft een goedebedoelingenlabel

Als u denkt, na diverse publieksacties van de Groene Sint, fairtrade en het Utz-label dat al op diverse chocolades prijkt, dat het wel snor zit, komt u bedrogen uit. Lees dit maar eens.

BBC Watchdog

BBC Watchdog 2Al enkele weken geleden nam BBC Watchdog fairtrade op de korrel. 99,5% Van de chocolade die u eet is zgn slaafchocolade. Dat komt omdat slechts een half procent van de wereldproductie fairtrade gelabeld is en alles op de grote hoop gaat. Of beter: in het ruim van het schip. Het enige dat geldt is dat als een cacao-/chocoladehandelaar een ton fairtrade inkoopt, hij ook een ton als fairtrade mag verkopen. De kanalen zijn niet gescheiden, want dat is te duur. Het is een beetje als groene stroom.

Arme Tony

Bedenk: 35 repen van 50 gram chocolade à € 39,90 incl. 6% BTW is € 1,14 per stuk. Wie verdient er aan de cacao?

BBC Watchdog 3Tony Chocolonely is een goed voorbeeld van een emo-marketingmachine. Veel mensen kopen haar chocolade om de sympathieke gedachte erachter. Maar hiervan is slechts weinig waar[i]. Tony onderscheidt zich momenteel niet van bijv. Verkade met het fairtrade label. In de loop der jaren zijn diverse onwaarheden aan het licht gekomen en Tony's website is tussen 2006 en nu heimelijk vereenvoudigd. Was het eerst 'Slaafvrije Chocolade', na een proces, aangespannen door Bellissimo (Swiss Noir), werd het 'Op weg naar Slaafvrije Chocolade' (Tony beweert dat ze van de rechter gelijk kreeg – dat klopt, maar niet om die reden.) Stond er in het verleden nog een foto en een verhaal over 'uit dit dorp komt de chocolade' – ook dat is inmiddels verdwenen.

De toets van de Keuringsdienst van Waarde?

keuringsdienst_van_waarde_logoHet bedrijf (Tony's Factory) is onderdeel van Dahl TV, dat o.a. de Keuringsdienst van Waarde maakt. Dahl TV[ii] is opgericht door Maurice Dekkers (de sympathieke Limburgse presentator die soms ook zelf in de Keuringsdienst van Waarde acteert). Laten we het zo stellen: Als Tony Chocolonely destijds door de Keuringsdienst van Waarde op de korrel zou zijn genomen, zou er niets van de profilering zijn overgebleven. Maar ja, dat deed en doet Dekkers niet. Misschien wel onder het regime van Warner Bros?

 

[i] Het schijnt zo te zijn dat de nieuwe directeur werkelijk verandering in Tony's bedrijfsbeleid wil brengen. Eindelijk.
[ii] Het schijnt zo te zijn dat BlazHoffski in september 2012 door Warner Bros is overgenomen en daarmee tevens ook Dahl TV. En Tony? Vragen wij ons af. Nu ook eigendom van Warner?

Plaats een reactie