Ze zijn nu in Coevorden. Of Emlichheim.

Sjef Meijman en Elles Kiers èn de vier Bonte Bentheimer varkens zijn opgetrokken naar de grens. Van 20 tot 30 augustus verblijven zij als P.A.I.R. tussen Coevorden en Emlichheim op het Europark. Zoek ze eens op!

Ze gaan naar Coevorden - varksnuit.jpg

Quatsch

Ze gaan naar Coevorden - Coevorden detailHet Varkensjaar is een project van de twee kunstenaars met vier varkens dat op 30 oktober 2010 eindigt.
"De historie van dit varkensras [de Bonte Bentheimer, MM] ligt zowel in Duitsland als in Nederland," zegt Meijman. "Het Schengenakkoord bestaat vijfentwintig jaar, dit varken al veel langer."
Door de varkens te vervoeren zoeken Elles en Sjef tevens de grenzen op van de regelgeving rond het transport van deze dieren. '

Quatsch,' horen we ze bij wijze van spreken zeggen 'grenzen zijn nooit van toepassing geweest in de belevingswereld van het varken.'

Het varkensjaar

En zo is het. Het Varkensjaar moet een feest zijn voor Bom, Rinus, Anne en Alie, de vier Bonte (Bunte) Bentheimer varkens/Ferkel. Althans, tot nu toe. Elles Kiers is namelijk tevens culinair geschoold. En Het Varkensjaar is een project dat in fasen- binnen een varkensleeftijd – de verhouding mens/varken onderzoekt in al haar aspecten. Ook het culinaire. Het project begon op 16 april j.l.

Het Varkensgerecht

https://www.varkenshuis.nl/wp-content/uploads/2010/05/porc-300x190.jpg

Op 30 oktober eindigt het varkensjaar bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Meijman en Kiers schrijven het niet, maar wij van MergenMetz hebben gehoord dat deze bijeenkomst Het Varkensgerecht wordt genoemd. In de twee betekenissen van gerecht:

  • het publiek beslist wat er met de dieren moet gebeuren, en/of
  • de Bonte Bentheimers worden geconsumeerd.

 

 

In hun prospectus zijn ze overigens heel stellig over de vier varkens: "…..grootbrengen, verzorgen en uiteindelijk slachten en bereiden."

 

P.A.I.R.

Ze gaan naar Coevorden - PAIR containersP.A.I.R. heeft in deze context meer dan een betekenis. Normaliter is het Portable Artists In Residence: kunstenaars die tijdelijk ergens leven in twee zeecontainers als tijdelijk verblijf. Maar nu staat de A voor Agrariër. Tien dagen leven Meijman en Kiers met hun varkens op de grens, bijgestaan door hulpagrariërs – vrijwilligers die zich hebben aangemeld om te helpen.

U vindt Meijman, Kiers, Bom, Rinus, Anne en Alie op het Europark, het industrieterrein van de Euregio.

 

Links

Het Varkenshuis
Flyer Het Varkensjaar
Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken

Plaats een reactie