De invloed van genetisch gemodificeerde gewassen op het milieu

In een artikel in Science van 20 augustus 2024, wordt de invloed op het milieu van dergelijke gewassen tegen het licht gehouden. Want wat blijkt: veel onderzoek is gefocust op de korte termijn en voor het overige weten we nog veel te weinig. Er wordt gewerkt met genen, terwijl de consequenties op langere termijn onbekend zijn.

Over ultrabewerkt voedsel

Meer en meer worden de gevolgen van het consumeren van ultrabewerkt voedsel duidelijk. Een groot onderzoek onder bijna tien miljoen mensen toonde 32 gezondheidsrisico’s aan. Wetenschappers roepen overheden op met maatregelen te komen, net zoals bij tabak is gedaan.

Planten en kruiden voor de geest

Dit boek dat gaat over het gebruik van planten als heilzame middelen op het gebied van mentale zaken, is een heuse aanwinst. Geschreven door twee Engelse wetenschapsters met groene vingers, behandelt het een grote diversiteit aan planten. Je vindt er zowel wetenschappelijke onderbouwing als praktische toepassing. Ondanks storende slordigheden – in de vertaling of in het origineel? Wij weten het niet – toch een aanrader.