Andere kost

‘Andere kost’ heeft als ondertitel ‘Een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem’. Jaap Seidell en Jutka Halberstadt hebben beiden invloedrijke stemmen in het debat rond gezonde voeding. Dit boek is een goed overzicht van kennis en onvermogen rond voeding in Nederland.

Kern-proeven in honing

Pakweg zestig jaar na de atoomproeven in de Grote Oceaan wordt nog steeds cesium-137 aangetroffen in honing. Dit radioactieve materiaal komt van nature niet voor op aarde, maar ontstaat na een kernsplijting. Het is een voorbeeld van hoe lang vervuiling doorwerkt en hoe verstrekkend, in de meest letterlijke zin, het is.

Vegaburgers? Maak ze zelf!

De vegaburger, in het Engels veggie burger, wordt steeds populairder. Om minder of geen vlees te eten kan een vegaburger uit de winkel een makkelijke keus zijn. Maar wat zit er in? Bij twijfel over de ingrediënten die je terugvindt in vleesvervangers in de supermarkt raden wij aan: Maak ze zelf!

De ene kaneel is de andere nog niet

Kaneel is niet weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. We strooien het ruimschoots in onze appeltaart, ontbijtkoek, stroopwafels, stoofperen, stoofpotten, appelmoes, speculaas en andere heerlijke gerechten. Maar de ene kaneel is de andere niet. De ene is smaakvoller dan de ander, maar kan ook ongezond zijn.

Over kwakkelkleuters en gezonde voeding

Er was eens een Twentse kinderarts. Zij zag onder haar patiëntjes een groep jonge kinderen met vage, vervelende, terugkerende klachten waar ze niet veel aan kon doen. Luchtweginfecties, koorts, lamlendigheid. Ze besloot een aantal van deze ‘kwakkelkleuters’ als proef een aangepast dieet te adviseren. Dat bleek te werken.

Wij waren op de Bio Beurs 2020

Feit: Biologisch rukt op. En het grootbedrijf heeft de afgelopen jaren haar tentakels uitgespreid en talloze veelbelovende ondernemingen overgenomen. Het idealisme van de pioniers van ooit is verdwenen. Biologisch is geld en zeker geen synoniem voor kwaliteit. Gelukkig zijn nog kleine leuke initiatieven.