Wetenschappers: ‘Sterk bewerkte voeding maakt mensen ziek en bedrijven rijk’
sluipende plaag voor de mensheid, vergelijkbaar met de opwarming van het klimaat. Niet de minste wetenschappers luiden de noodklok.
sluipende plaag voor de mensheid, vergelijkbaar met de opwarming van het klimaat. Niet de minste wetenschappers luiden de noodklok.
‘Andere kost’ heeft als ondertitel ‘Een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem’. Jaap Seidell en Jutka Halberstadt hebben beiden invloedrijke stemmen in het debat rond gezonde voeding. Dit boek is een goed overzicht van kennis en onvermogen rond voeding in Nederland.
Pakweg zestig jaar na de atoomproeven in de Grote Oceaan wordt nog steeds cesium-137 aangetroffen in honing. Dit radioactieve materiaal komt van nature niet voor op aarde, maar ontstaat na een kernsplijting. Het is een voorbeeld van hoe lang vervuiling doorwerkt en hoe verstrekkend, in de meest letterlijke zin, het is.
Hoopgevend en enthousiasmerend, dat is dit boek. Twintig verschillende voorbeelden van boeren en tuinders die gewoon iedere dag laten zien dat het anders kan, passeren de revue. Beter, schoner, socialer, natuurvriendelijker.
Plastic vervuiling is al jaren een actueel thema. We weten dat grotere stukken uiteenvallen in microscopisch kleine deeltjes. Maar wat het doet met ons lichaam en geest, is nog grotendeels onbekend. Langzaam begint er meer inzicht te ontstaan. In elk geval: Weg met de plastic flessen!
De vegaburger, in het Engels veggie burger, wordt steeds populairder. Om minder of geen vlees te eten kan een vegaburger uit de winkel een makkelijke keus zijn. Maar wat zit er in? Bij twijfel over de ingrediënten die je terugvindt in vleesvervangers in de supermarkt raden wij aan: Maak ze zelf!
Kaneel is niet weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. We strooien het ruimschoots in onze appeltaart, ontbijtkoek, stroopwafels, stoofperen, stoofpotten, appelmoes, speculaas en andere heerlijke gerechten. Maar de ene kaneel is de andere niet. De ene is smaakvoller dan de ander, maar kan ook ongezond zijn.
Er was eens een Twentse kinderarts. Zij zag onder haar patiëntjes een groep jonge kinderen met vage, vervelende, terugkerende klachten waar ze niet veel aan kon doen. Luchtweginfecties, koorts, lamlendigheid. Ze besloot een aantal van deze ‘kwakkelkleuters’ als proef een aangepast dieet te adviseren. Dat bleek te werken.
Gezond is een rekbaar begrip, gezonde groente dus ook. Het is ook afhankelijk van waar ter wereld je woont en de (natuurlijke) beschikbaarheid. En zelfs binnen een groentesoort kan het gehalte gezonde stoffen enorm variëren.
Het is een dikke pil over ziektes die van dier naar mens overspringen. Maar we lazen het vrijwel in een ruk uit, omdat het erg goed geschreven is (en fantastisch vertaald). Met als onderliggende boodschap: Deze dodelijke ziekten springen niet zomaar over. Wij, in onze moderne, Westerse maatschappij, helpen ze daarbij.
Met walnoten kan je op allerlei fronten uit de voeten: ze zijn lekker en gezond, je kunt er mee verven, het hout is prachtig, en de bomen zijn nog mooier en bieden aangename schaduw. Ik ben gek op walnoten en bezocht de Zandse Notengaard
Feit: Biologisch rukt op. En het grootbedrijf heeft de afgelopen jaren haar tentakels uitgespreid en talloze veelbelovende ondernemingen overgenomen. Het idealisme van de pioniers van ooit is verdwenen. Biologisch is geld en zeker geen synoniem voor kwaliteit. Gelukkig zijn nog kleine leuke initiatieven.