Wintergroenten
Nu menigeen alweer droomt van het nieuwe moestuinseizoen en we beginnen zaden te bestellen, is het zaak om rekening te houden met de groenten voor de komende winter. We willen immers jaarrond van de tuin genieten.
Nu menigeen alweer droomt van het nieuwe moestuinseizoen en we beginnen zaden te bestellen, is het zaak om rekening te houden met de groenten voor de komende winter. We willen immers jaarrond van de tuin genieten.
Een Culinaire Tijdreis is een uniek en bijzonder boek over duizend jaar culinaire geschiedenis, gebaseerd op archeologische vondsten die tijdens de aanleg van de Rotterdamse Markthal zijn gedaan. Aan de hand van oude kookboeken zijn daarbij recepten gereconstrueerd en ‘naar de tafel van nu’ gemaakt. Een en ander prachtig gedocumenteerd en ondersteund door prenten en schilderijen.
Op 15 november 2024 organiseerden Stichting Zaadgoed en Voedselcooperatie Odin een (vierde) dag in het kader van ‘Zaadvaste rassen vanuit ketenperspectief’. Vijfendertig donkergroene mensen kwamen bijeen bij De Warmonderhof in Dronten. Een leuke bijeenkomst waarvan echter de diepere bedoeling niet geheel duidelijk is.
‘Geheimen van de wijnkelder’ gaat over een vondst van een zeventiende-eeuws, handgeschreven document met recepten om wijn goed te houden. De ondertitel luidt: Gids voor de ervaren en verstandige wijnliefhebber, anno 1700. Wijnhistoricus Mariëlla Beukers schreef er een leuk en boeiend boek over.
Een nieuw boek van de hand van de Vlaamse bomenprofessor Martin Hermy, over alle planten die klimmen of ranken. Een pil van bijna 450 pagina’s, mooi uitgegeven en, voor zover wij kunnen beoordelen, zeer volledig. Klimmend Groen is – net als Hermy’s bomenboek – eigenlijk wel verplichte kost voor professionals (tuinontwerpers en kwekers bijvoorbeeld). Maar uiteraard ook een aanrader voor de liefhebbende particulier.
‘Landbouw voor iedereen’ luidt de titel van het boek van Michiel Bussink, dat verscheen over het leven en voornamelijk werken van Piet van IJzendoorn, pionier in de biologisch-dynamische landbouw. Dit boek is niet zo zeer een biografie, als wel dat het een indrukwekkend beeld geeft van het Nederlands landbouwbeleid gedurende de laatste vijftig jaar.
De donkere dagen werpen hun schaduw over de tuin. Kolen en enkele andere groenten trotseren wind en regen. Het blad dat uit de bomen valt bedekt de paden en de bedden. Blad en bladstelen van diverse zomerse gewassen liggen nu slap, week, vergeeld over de grond. Maar dat is goed. Houd de aarde bedekt.
In het Allard Pierson museum in Amsterdam is nog tot en met 26 januari 2025 de tentoonstelling ‘De roep van de o’o. Natuur onder druk’ te zien. Dit boek hoort bij die tentoonstelling. Het is geen catalogus maar wel een prachtig boek rond dezelfde thema’s als de tentoonstelling. Veel prenten, boeken en tekeningen vormen de basis, aangevuld met verhalen. Ga naar de tentoonstelling, steun een museum, en koop het boek!
Eindelijk wordt permacultuur leuk en duidelijk uitgelegd. De Française Julie Bernier schreef een uitermate fraai en makkelijk bruikbaar boek over hoe je permacultuur op eenvoudige wijze zelf kunt toepassen.
Nee, dit is geen sprookje. Maar het gaat over eetbaars dan wat je niet in de winkel kunt vinden. In dit boek laat Joël Broekaert ons kennismaken met ongebruikelijke dieren en planten, die goed eetbaar zijn en bovendien invasieve exoten. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Dus eet eens een waterkonijn of een wasbeer.
Al enige jaren draaien we mee in het project Yacobat van Hogeschool Vives in Roeselare. We ontvangen bataten om die te testen en hier zijn de resultaten van 2024.
Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft op 15 oktober 2024 een bezwaar tegen een octrooi van het bedrijf KWS op koudetolerante maïs (EP 3380618) afgewezen. Dit betreft een conventioneel veredelde variëteit en mag niet worden gepatenteerd. Toch gebeurt het. Omdat het verzoek voor 1 juli 2017 was ingediend.