De mooiste groene boeken die wij dit jaar lazen
In 2022 lazen we weer veel boeken. Niet alles. Maar dit vinden wij de beste boeken van de eerste tien maanden van dit jaar.
In 2022 lazen we weer veel boeken. Niet alles. Maar dit vinden wij de beste boeken van de eerste tien maanden van dit jaar.
Het is wat de titel zegt, een aardappelpuree, daarop palmkool en daarop een mooie plak lever gegaard in wat balsamico en een klein scheutje room.
Net als in 2020 en zomers daarvoor was ook die van 2022 heet en droog. Dat kan funest zijn voor (eetbare) siertuin en de moestuin. Dan moet je water geven. Maar wanneer doe je dat? Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd dat helderheid verschaft.
Na die lange warme zomer en de afkoelende september lijkt het erop dat veel gewassen in de moestuin nog even van het mildere weer willen genieten. Dat mag,
Pompoenen (longue de Nice) rijpen inmiddels en halen we zo laat mogelijk naar binnen. We leggen die in de kelder. Bonen drogen nog steeds aan de plant, snijbonen hebben we binnen, de andere moeten we eerdaags gaan plukken. Om te eten en als zaad voor volgend jaar.
Aanrader van de eerste orde. Cultuurgeschiedenis van de 21 beroemdste bomen van Nederland, luidt de ondertitel van dit boek van de Utrechtse boswachter Joris Jan Hellevoort. Behalve van bomen houdt hij ook van geschiedenis. Hij maakte dit prachtige boek waar de liefde voor bomen als het ware uit gutst.
Ostfriesische Speck is een inmiddels behoorlijk zeldzame, traditionele Noord-Duitse boon. Ze hebben dikvlezige peulen en zijn een delicatesse voor die tuiniers die er niet voor terugdeinzen om de draad te verwijderen.
Marcel De Cleene, maakte na zijn onvolprezen boeken over planten nu een prachtig boek over vogels. Gebaseerd op gedegen onderzoek van historische bronnen, en aangekleed met schitterende historische prenten.
Het begon op Hex, waar San Marzano tomaten worden geteeld. Letta Proper-Pranger legde uit dat er in supermarkten in België geteelde San Marzano’s worden verkocht, maar die smaken niet zoals de echte. Voor ons reden om deze tomaat te onderzoeken.
Alweer enige tijd geleden verscheen De Verstandige Kock, een prachtig, waardevol boek over de kookkunst in de zeventiende eeuw. En wat het zo compleet maakt is dat de auteurs ook een uitvoerig beeld schetsen van de samenleving in die tijd.
Begin dit jaar verscheen ‘In de moestuin met Wim Lybaert’. Op 10 september 2022 werd het gepresenteerd tijdens het Hex Tuinfestival en bleek dat het de moestuin van Hex betrof. Dat is een prachtige moestuin en plaatst dit boek daardoor in een bijzonder licht.
De zadencollectie groeit. We hebben de prijzen herzien en vrienden krijgen een leuke korting.
Het boek Tamme Kastanje behandelt vrijwel alle aspecten van deze boom en is daarmee onontbeerlijk voor hen die denken aan agroforestry dan wel voedselbos. En natuurlijk voor de algemeen geïnteresseerden.