Nieuwe planten
Om het nieuwe tuinjaar goed te beginnen hebben wij een mooi assortiment van eetbare planten en heesters samengesteld. Gedeeltelijk zelf gekweekt, maar gedeeltelijk hebben we ook ingekocht
Om het nieuwe tuinjaar goed te beginnen hebben wij een mooi assortiment van eetbare planten en heesters samengesteld. Gedeeltelijk zelf gekweekt, maar gedeeltelijk hebben we ook ingekocht
Een sympathiek boek met de optimistische boodschap dat de aarde zich – bewezen! – kan herstellen, ook daar waar de ecologische schade onherstelbaar lijkt. Hoopgevende voorbeelden, die misschien voor sommige plaatsen in de Lage Landen inspirerend zijn.
Het Wildpluk Compendium heeft als ondertitel ‘de complete flora van de Lage Landen’. Marion de Kort heeft geen moeite bespaard om een ronduit imponerend boek samen te stellen, waarin je van vrijwel elke plant kunt opzoeken of het eetbaar is en wat de onderscheidende inhoudsstoffen zijn. Geweldig!
Klaartje Scheepers neemt de Nederlandse eetcultuur onder de loep aan de hand Allerhande, het magazine van Albert Heijn, dat pakweg zeventig jaar geleden voor het eerst verscheen. Informatief, boeiend en soms ook ontluisterend.
De afgelopen twee jaar is een aantal workshops en ook ons Sint Jan-evenement door Covid-19 geannuleerd. Maar we gaan van het beste uit, plannen weer het een en ander en dan zien we elkaar misschien.
De laatste jaren genieten we van kwakkelwinters. Dat wil niet zeggen dat de winter in 2022 niet meer kan toeslaan. Dus we doen wat we altijd doen: dromen en zaad bestellen.
Ook 2022 begint met het land grotendeels op slot. Maar het is het jaar van de brandnetel, eikelmuis, barbeel, Very Peri en veel meer.
De auteur van dit boek, de ornitholoog Roger Lederer, laat zien hoe door de eeuwen heen vogels in de Westerse wereld werden geportretteerd. Het bevat heel veel bijzonder fraaie afbeeldingen en is alleen daarom al zeer hebbenswaardig.
Er dreigen heel veel bijzondere en geweldige voedselproducten om diverse redenen te verdwijnen. In dit pakkende boek gaat auteur Dan Saladino over de wereld en openbaart het geheim ervan. Verleden, heden en misschien nog wat toekomst. We eten het, tot het uitgestorven is.
Op 16 december 2021 bezochten we Cools Grondwitloof, een van de weinige traditionele witloftelers die er nog zijn. Deze vorm van teelt in de vollegrond vraagt veel aandacht en passie, maar het levert verrukkelijke witlof. Met smaak.
Plantnamen kunnen onbegrijpelijk en verwarrend zijn, zelfs binnen een taalgebied. Daarom is er een Latijnse naam, zodat iedereen over de hele wereld weet over welke plant je hebt. En zelfs die verandert af en toe door nieuwe inzichten.
Michiel Bussink heeft een biografie geschreven over de botanicus en verzetsman Hendrik Uittien die een groot deel van zijn leven in Deventer doorbracht. Een prachtig en meeslepend boek.