De Smaak van Texel
Onlangs verscheen, tien jaar na de eerste uitgave, het boek De Smaak van Texel. Een verbluffend fraai boek over het eiland en met gerechten die men maakt met de producten van de eigen 161 vierkante kilometer bodem.
Onlangs verscheen, tien jaar na de eerste uitgave, het boek De Smaak van Texel. Een verbluffend fraai boek over het eiland en met gerechten die men maakt met de producten van de eigen 161 vierkante kilometer bodem.
De meesten van ons eten wel een paar maal in een restaurant. We eten dan graag goed, bij voorkeur biologisch en horen graag waar groenten, vlees en vis vandaan komen. Verantwoord eten. Maar niemand vraagt waar de chocola vandaan komt die gebruikt wordt in desserts. Raar hè.
Bij Het Zwarte Schaap is van de hand van Manon Henzen een leuk boekje verschenen met recepten uit de Gouden Eeuw. Ze zijn naar de hedendaagse kookkunst bewerkt, dus geschikt om zelf aan de slag te gaan.
Op het Duitse Oostzee-eiland Rügen kan je de bomen van boven bekijken. In het Naturerbe Zentrum Rügen loop je hoog tussen de bomen. En er is een open toren om een boom heen gebouwd. Een sensationele belevenis.
De groene wereld in shock. Op 14 maart 2018 adverteert Makro met biologische RoundUp. Op zijn zachtst gezegd een merkwaardige vorm van marketing. En mag dat dat zomaar?
De zomerpostelein, de echte postelein, is misschien wel de meest gezonde groente die er is. En toch eten we het nog nauwelijks. De houdbaarheid is kort, dus alle reden om het in de eigen moestuin te zaaien.
Vorige week verscheen het nieuwe boek De Mooie Moestuin van Julia Voskuil. Een prachtig en inspirerend werk van deze ervaren tuinschrijfster die dus weet waar ze het over heeft. De principes van het moestuinieren worden bondig uit de doeken gedaan en veertien prachtige, meest te bezoeken moestuinen, worden beschreven. Een juweel van een boek!
Op Agriport in Middenmeer, in de Wieringermeerpolder, zijn elf jaar geleden tien Westlandse tuinders neergestreken die tezamen 850 hectare glastuinbouw bedrijven. In volledig gecontroleerde omgeving wordt groente geteeld. Wij bezochten paprikateler Barendse DC.
Op 17 maart was het weer Groenmoes Markt op de nieuwe locatie in Boekel. Dit feest voor de ware (biologische) moestuinier is voor het eerst in 2012 door Hans van Eekelen georganiseerd als tegengif voor de massale tuinbeurzen met kunststof jacuzzi’s en al wat niet meer.
De laatste weken verschenen verschillende berichten die de wenkbrauwen deden fronzen. Enerzijds blijkt biologische landbouw net zo productief als regulier, anderzijds wordt gesteld dat de opbrengsten significant lager zijn. En dan de Russen, die zouden de publieke opinie manipuleren.
Knolvoet is een gevreesde aandoening bij kolen. Het is een parasiet die, eens u het in de tuin heeft, eigenlijk niet weg te krijgen is. Dus voorkomen is in dit geval noodzaak. Want genezen is een utopie.
Onlangs is bij Velt een aardig boek verschenen over het vrijwel jaarrond telen van groenten in de hobbykas – of zoals de serre, zoals de Vlamingen zeggen. Auteur Jos Van Hoecke schrijft hoe hij het doet en dat is een mooie leidraad. Voor de starter en de ervaren kasgebruiker.