Meiwerk 2019
Het zwaartepunt van het moestuinwerk ligt inmiddels achter ons, hoewel er in mei nog redelijk wat moet gebeuren. Na de IJsheiligen kunnen de vorstgevoelige gewassen worden uitgeplant.
Het zwaartepunt van het moestuinwerk ligt inmiddels achter ons, hoewel er in mei nog redelijk wat moet gebeuren. Na de IJsheiligen kunnen de vorstgevoelige gewassen worden uitgeplant.
Zeer onlangs is onder de titel ‘Koken in oorlogstijd’ een alleraardigst boekje van de hand van Manon Henzen verschenen. Het bevat gerechten en recepten uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Een periode waarin een beroep werd gedaan op de creativiteit, iets wat we vandaag de dag ook terugvinden, als het bijvoorbeeld gaat om vleesloos eten.
Op 6 september 2009 bezochten we het Museo del Balsamico Tradizionale in Spilamberto, een plaatsje onder Modena. Op 8 en 9 april 2019 waren we met ClearChox aanwezig op de GenussGipfel in Bielefeld. Een zakelijke delicatessenbeurs. En daar troffen we Samuel Sanders die balsamico-azijn van Giusti stond aan te prijzen.
Op 28 maart 2019 waren we aanwezig bij een bijeenkomst van Yacobat, een project waarin onderzocht wordt wat de beste teeltrassen van zoete aardappel (bataat) en yacon (appelwortel) zijn voor Vlaanderen, Belgie en de Lage Landen.
Het is wisselend weer. Soms zomers warm, soms onder de tien graden. We hebben al het een en ander buiten … Lees meer
29 maart 2019, heeft het Nederlands Openlucht Museum haar poorten weer geopend. Dit jaar staat in het teken van eten. Onder de noemer Gruwelijk Lekker wordt de evolutie van ons eetgedrag onder de aandacht gebracht.
Recent onderzoek toont aan dat de mens gevoelig is voor veranderingen in magnetische velden. Zeer veel dieren gebruiken het aardmagnetisch veld om zich te oriënteren. Dus waarom neemt de mens het niet waar. Of dus toch wel?
In het weekeinde van 16 en 17 maart 2019 was de zevende Groenmoes Markt. Voor de tweede keer in de Tuinmarkthallen in Boekel. En voor het eerst twee dagen lang. Een feestje voor de gepassioneerde moestuinier.
Een welluidende titel voor een zeer informatief boek over deze bijzondere boom. Iedereen kent de walnoten en wellicht ook notenhout. De walnoot wordt al heel lang in cultuur gebracht en niet zonder reden.
Cacaoschillen zijn de vliesjes van de cacaoboon, dat feitelijk gewoon een pit is van de cacaovrucht. Dit overblijfsel van de cacaoproductie wordt vaak in tuincentra in zakken aangeboden. Maar wat is de waarde voor de tuin?
Volgens de deskundigen loopt de natuur een maand voor. Dat zal wel. Moeten we nu alles eerder doen, of houden we gewoon ons zaaiplan aan? Stick to your plan, is een veelgehoord Amerikaans motto. Dat doen we dan maar. De IJsheiligen komen immers ook niet een maand eerder.
Van 21 tot en met 24 februari 2019 was het Chocoa in Amsterdam. Een internationaal chocolade-evenement met de laatste twee dagen consumentenmarkt. Chocoa gaat over goede cacao en betere chocolade. Het wordt gesponsord door Big Chocolate. Dat lijkt te schuren.