Krulmalva (Malva crispa) beschreven
We mogen dit terecht een vergeten groente noemen. Hoewel ze begin 20ste eeuw nog bij ons goed bekend was. In China was het heel lang een veel geteeld gewas.
We mogen dit terecht een vergeten groente noemen. Hoewel ze begin 20ste eeuw nog bij ons goed bekend was. In China was het heel lang een veel geteeld gewas.
Leef vrij! Of we nu moestuinieren of soms wat uit het wild plukken, of we nu zelf energie opwekken, een finoven bouwen of een kip slachten. Het zijn vormen van kleinschalige activiteiten en zelfvoorzienendheid. En nu, na bijna veertig jaar verschijnt het monumentale boek Vrij Leven opnieuw. Dat is geweldig nieuws voor iedereen die meer zelf wil doen.
Het Rijksmuseum Kookboek dat in 2016 verscheen, kan op zichzelf als een kunstwerk worden beschouwd. Het culinair-historische wordt gevormd door de koppeling van ingrediënten aan (details) van kunstwerken, in mindere mate door de tekst. Vijftig ingrediënten staan centraal en van elk wordt één klassiek gerecht en één of meer moderne gerechten van hedendaagse chefs en patissiers gegeven. Een hebbeding voor iedere culi met gevoel voor kunst en geschiedenis.
Als er een moeilijk besluit moet worden genomen, wegen wij, mensen, de risico’s van elke optie af en kiezen uiteindelijk. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat erwtenplanten voor hun groei ook keuzes maken door risico’s in te schatten. Dit betekent dat planten aan de wandel kunnen gaan naar plekken waar het beter eten is.
De slangkalebas is een lange vrucht van Aziatische herkomst die vooral daar (India, Indonesië) maar ook in Afrika wordt geteeld. Ze kan ook in Nederland worden geteeld en zelfs in een belabberde zomer als van 2016 hebben we vrucht in de kas.
Het kan zomaar toeslaan, als het te nat is. Een soort schimmel die zich in de vorm van rattenkeutels voortplant in de grond. Ze slaat toe in veel groenten, zoals sla, sperziebonen, in veel groenten.
Dat het in België goed eten is, weten velen. De Smaak van België is een unieke verzameling van recepten uit de Belgische culinaire traditie. Het boek maakt na twintig jaar een comeback. En wat voor een! Het is prachtig uitgevoerd, kent 250 recepten en een fotografie om je vingers bij af te likken. Een lichtpunt in de kookboekenvloed die ons de laatste jaren overspoelt.
Vakantieboeken bedoelen we uiteraard, niet het boeken van de vakantie. Enkele tips voor boeken die misschien wel juist tijdens de vakantie moeten worden gelezen. Van enkele moet onze uitgebreide recensie nog volgen, maar we weten nu al dat het zeker de moeite waard is. Opvallend dat Atlas Contact momenteel zo veel leesbare “groene” boeken uitgeeft. En de boekenprijzen die zij bepaalt eindigen allemaal met 99 cent.
Zomer 2016. Dat is dus nummer 51. Want op 15 maart verscheen het vijftigste nummer van het culinaire magazine Bouillon! Een monument in de Nederlandse eetliteratuur. Geen recepten, hoewel soms een kritische noot wordt gekraakt. Maar vooral verhalen over eten. Ons eten.
We hadden het kunnen weten. De Sint Jan van Leonardo da Vinci wijst naar boven. Het was zeikweer. We hadden het ons wel iets anders voorgesteld. Maar de echte liefhebbers kwamen desondanks en waren enthousiast.
Stadslandbouw is een vreemd begrip. Na een aantal jaren te zijn gehypet lijkt het op zijn retour of zijn plek te hebben gevonden. Maar wat is het eigenlijk? Waar gaat het om? Één ding staat wel vast: stedelingen verbouwen groenten. Maar is dat alles? Is dat nu zo bijzonder? We zetten een en ander op een rijtje en komen, met beide benen op de grond, tot de conclusie: er is niets nieuws onder de zon, ga gewoon verder met moestuinieren op de volkstuin, in de eigen tuin of op het balkon.
Voor Sint-Jan (24 juni) moet de Sint-Jansui worden gerooid. Het is de vroegste ui die we kennen. Inmiddels is het een zeldzaam Nederlands gewas dat o.a. in Slow Food’s Ark van de Smaak is opgenomen. Het is een bijzonder uitje dat zich alleen vegetatief laat vermeerderen.