Van gazon naar gras
Van Gazon naar Gras is een kleurig boekje met mooie foto’s. Deels praktische informatie en voorbeelden over hoe je om kunt gaan met het gras in je tuin zodat de natuurwaarde omhoog gaat. Deels plantengids voor graslandplanten.
Van Gazon naar Gras is een kleurig boekje met mooie foto’s. Deels praktische informatie en voorbeelden over hoe je om kunt gaan met het gras in je tuin zodat de natuurwaarde omhoog gaat. Deels plantengids voor graslandplanten.
De Europese Commissie besloot het gebruik van glyfosaat voor de komende tien jaar toe te laten. Dat is lang, dat is 2033. Ze nam dit besluit omdat er in de ministerraad een impasse ontstond. Het besluit wordt aangevochten door PAN Europe.
Vaak lukt het niet om de natuur in onze maatschappelijke processen een stem te geven. Van de hand van Fred Kistenkas, gepokt en gemazeld rechtskundige, verscheen een razend interessant boekje over daar waar het recht wringt met beleid en plannen. Het is een bundeling van zijn columns die stuk voor stuk helder en intrigerend zijn geschreven.
Morkovcha is een Russische of Koreaanse friszure ietwat pittige wortelsalade met ui, knoflook en koriander. Het heeft iets van kimchi. Heerlijk als koud bijgerecht.
In december is het nog lekker rustig in de tuin. We doen datgene wat we in november hadden moeten doen en houden de vorst in de gaten. Sommige wintergroenten kunnen wat vorst verdragen, andere meer. We geven een overzicht.
Oh jéé, de feestdagen komen er aan. We hadden nog zo’n enorme stapel boeken liggen en de plek voor uitgebreide recensies in deze nieuwsbrief is beperkt. Wetende dat er rond de feestdagen veel boeken worden gekocht, willen we toch tenminste een deel van de stapel onder de aandacht brengen. Dan maar kort. Maar zeer de moeite waard.
Wij werkten een paar jaar mee aan een project om, in Gelderland, de teelt van noten en de verkoop ervan in korte ketens te stimuleren. Dat project komt nu tot een voorlopig einde en het heeft onder andere veel inzichten opgeleverd in wat een walnootboom, behalve noten, zoal oplevert. Student Damian de Ruiter en docent Dick van Dorp (beide Van Hall Larenstein) schreven een mooi rapport, waar wij hier uit putten.
Teltower Rübchen zijn geliefde herfstrapen uit Teltow, dat thans in Berlijn ligt. Ze zijn fijn van smaak en men zegt dat Goethe er gek op was.
Pompoenzaad winnen is ogenschijnlijk makkelijk: in het binnenste van de pompoen hangen de zaden. Eruit schrapen, even wassen, klaar. Zo makkelijk is het nu ook weer niet.
Eveline Versluys heeft een vegetarisch cateringbedrijf met de naam Vegamuze. Zij schreef dit kookboek waarin groenten in de schijnwerpers gezet. Daar zijn wij uiteraard helemaal voor.
De Canon van de Nederlandse Natuur is een verzameling van vijftig karakteristieke planten en dieren die in de Nederlandse omgeving een rol van betekenis hebben of hadden. Het boek staat berstensvol wetenswaardigheden en hoort in elk Nederlands huishouden thuis.
We associëren ansjovis met de mediterrane keuken. Maar ooit was het in Nederland een veel gevangen vis. Nu komt het in potjes en blikjes van elders. Petra Possel ging op zoek en volgde langs de kusten van Europa het spoor van deze bijzondere vis.