Rakott kelkáposzta (Hongaarse schotel met savooiekool)
Zeer smakelijke schotel, die je kunt bakken als een cake, met lagen savooiekool en gehakt met rijst en dat gekruid met paprikapoeder en karweipoeder.
Zeer smakelijke schotel, die je kunt bakken als een cake, met lagen savooiekool en gehakt met rijst en dat gekruid met paprikapoeder en karweipoeder.
Meer en meer worden de gevolgen van het consumeren van ultrabewerkt voedsel duidelijk. Een groot onderzoek onder bijna tien miljoen mensen toonde 32 gezondheidsrisico’s aan. Wetenschappers roepen overheden op met maatregelen te komen, net zoals bij tabak is gedaan.
Bomen is een overweldigend mooi boek over….. bomen. Het is bijzonder rijk geïllustreerd en bekijkt de bomen vanuit heel veel gezichtspunten. ‘Van wortel tot blad’ luidt de ondertitel. Er is meer dan dat, namelijk ook symbiose met andere gewassen en dieren, waaronder wij, de mens.
Heg is een vrij dun boekje en verscheen alweer wat langer geleden. Maar verdient het nog steeds om gelezen te worden. Het is fijn compact, niet zulke zware kost als vele andere boeken over de teloorgang van ons rijke boerenland. En het belang van heggen, hagen en houtwallen kan nauwelijks worden overschat. Koop het, want de opbrengst komt ten goede aan de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.
Amateurkoks zijn, als het gaat om het tonen van de gerechten op borden, vaak goedwillende prutsers. “Dat kan beter!” moet de auteur Jan Boeren hebben gedacht en hij schreef Bordopmaak in zeven lessen’. Prachtige foto’s die al het halve verhaal zijn voor een mooi opgemaakt bord.
Een vijftiental wetenschappers, vanuit verschillende disciplines, bundelen diverse aspecten van de Vlaamse en Nederlandse eetcultuur, veel verleden maar ook de toekomst, in een interessant, niet al te dik, boek.
De Nieuw(st)e Nederlandse Keuken heet het boek van een bevlogen kok, die met de organisatie Dutch Cuisine een nieuwe weg in slaat en zelf het goede voorbeeld geeft. Het resultaat is een geweldig kookboek van een man met een missie, voor de enthousiaste thuiskok en professionele koks die wat extra inspiratie nodig hebben.
Een aardig boek over (ondertitel) ‘de wonderbaarlijke soortenrijkdom van een stadstuin’, geschreven door Renze Borkent en uitgegeven door KNNV. Leuk, alleen lijkt het wel erg op het boek ‘Mijn 1000 soorten tuin’ dat vorig jaar verscheen bij Noordboek.
Stadslandbouw en moestuinieren hebben grote voordelen. Een van de dingen die amper of niet onderwerp van onderzoek is, is de CO2-uitstoot van een moetuin. Op 24 januari 2024 verschijnt een onderzoeksverslag in Nature Cities waaruit blijkt dat het niet zo best is en Foodlog kiest voor een zorgwekkende kop. De werkelijkheid is toch ietsje anders.
Hazelnoten hebben een lange geschiedenis als basisvoedsel. Hazelaars passen goed in diverse tuinen. Om een goede oogst te krijgen is het belangrijk dat er een aantal dingen in acht wordt genomen.
Schitteren in de schaduw is een nieuw boek van Cor van Gelderen en Wouter van der Tol. Het beschrijft de mooiste (schitterende) schaduwplanten en is daarmee een uitkomst voor allen die worstelen met dat stukje tuin waar de zon niet schijnt.
Dat Angelo iets met tomaten heeft, wisten we al. In 2016 verscheen zijn boek ‘Pomodori – mijn liefde voor tomaten en lekker eten’ bij KNNV Uitgeverij. Nu ‘Tomaat – zelfgekweekt smaakt beter’ bij Sterck & De Vreese. De inhoud is grotendeels hetzelfde, bewerkt en geactualiseerd. Gelukkig was de tomaat was acht jaar geleden ook al tomaat. Dit is en blijft daarom een goed boek over tomaten kweken.