De steenuil
De steenuil’ is een erg leuk boek over een leuke vogel. Dit deeltje in de reeks over vogels van AtlasContact is echt een topper.
De steenuil’ is een erg leuk boek over een leuke vogel. Dit deeltje in de reeks over vogels van AtlasContact is echt een topper.
Een sympathiek boek met de optimistische boodschap dat de aarde zich – bewezen! – kan herstellen, ook daar waar de ecologische schade onherstelbaar lijkt. Hoopgevende voorbeelden, die misschien voor sommige plaatsen in de Lage Landen inspirerend zijn.
Het Wildpluk Compendium heeft als ondertitel ‘de complete flora van de Lage Landen’. Marion de Kort heeft geen moeite bespaard om een ronduit imponerend boek samen te stellen, waarin je van vrijwel elke plant kunt opzoeken of het eetbaar is en wat de onderscheidende inhoudsstoffen zijn. Geweldig!
Klaartje Scheepers neemt de Nederlandse eetcultuur onder de loep aan de hand Allerhande, het magazine van Albert Heijn, dat pakweg zeventig jaar geleden voor het eerst verscheen. Informatief, boeiend en soms ook ontluisterend.
De auteur van dit boek, de ornitholoog Roger Lederer, laat zien hoe door de eeuwen heen vogels in de Westerse wereld werden geportretteerd. Het bevat heel veel bijzonder fraaie afbeeldingen en is alleen daarom al zeer hebbenswaardig.
Er dreigen heel veel bijzondere en geweldige voedselproducten om diverse redenen te verdwijnen. In dit pakkende boek gaat auteur Dan Saladino over de wereld en openbaart het geheim ervan. Verleden, heden en misschien nog wat toekomst. We eten het, tot het uitgestorven is.
Michiel Bussink heeft een biografie geschreven over de botanicus en verzetsman Hendrik Uittien die een groot deel van zijn leven in Deventer doorbracht. Een prachtig en meeslepend boek.
In ‘Kerken van goud, dominees van hout’ fileert Rob Bijlsma op eigen, scherpe wijze het natuurbeheer in Nederland. Zijn we een museum aan het onderhouden of willen we natuur werkelijk een kans geven? Een absolute aanrader.
Achilles Cools combineert in dit boek fijnzinnige observaties uit eigen tuin met allerhande gedachtespinsels en wetenswaardigheden over de mier.
Zilt is een mooi en bijzonder kookboek met groenten die in principe aan de kust, in een wat zoutere omgeving, groeien. Het bevat niet alleen recepten, maar ook plantbeschrijvingen voor eigen teelt en natuurverhalen.
En wel twee keer een top vijf met onzes inziens de beste boeken van 2021 die betrekking hebben op eten, planten en natuur. Wij zien echter niet alle boeken die op dit gebied verschijnen. Lezen is leuk, maar kost ook tijd.
De natuur in Nederland is ongemerkt aan het veranderen. Planten komen, planten verdwijnen. Het is tijd voor een nieuwe botanische flora. En niet zomaar eentje. Dit is het eerste deel met wolfsklauwen, biesvarens, paardestaarten en echte varens.