Botanicus in oorlogstijd
Michiel Bussink heeft een biografie geschreven over de botanicus en verzetsman Hendrik Uittien die een groot deel van zijn leven in Deventer doorbracht. Een prachtig en meeslepend boek.
Michiel Bussink heeft een biografie geschreven over de botanicus en verzetsman Hendrik Uittien die een groot deel van zijn leven in Deventer doorbracht. Een prachtig en meeslepend boek.
In ‘Kerken van goud, dominees van hout’ fileert Rob Bijlsma op eigen, scherpe wijze het natuurbeheer in Nederland. Zijn we een museum aan het onderhouden of willen we natuur werkelijk een kans geven? Een absolute aanrader.
Achilles Cools combineert in dit boek fijnzinnige observaties uit eigen tuin met allerhande gedachtespinsels en wetenswaardigheden over de mier.
Zilt is een mooi en bijzonder kookboek met groenten die in principe aan de kust, in een wat zoutere omgeving, groeien. Het bevat niet alleen recepten, maar ook plantbeschrijvingen voor eigen teelt en natuurverhalen.
En wel twee keer een top vijf met onzes inziens de beste boeken van 2021 die betrekking hebben op eten, planten en natuur. Wij zien echter niet alle boeken die op dit gebied verschijnen. Lezen is leuk, maar kost ook tijd.
De natuur in Nederland is ongemerkt aan het veranderen. Planten komen, planten verdwijnen. Het is tijd voor een nieuwe botanische flora. En niet zomaar eentje. Dit is het eerste deel met wolfsklauwen, biesvarens, paardestaarten en echte varens.
Laurie Woolever schreef deze reisgids naar aanleiding van de reizen die de wijlen Amerikaanse kok en televisiepresentator maakte. De ondertitel ‘de officiële alternatieve reisgids’ geeft aan dat je er niet ver mee komt.
De door sommigen als suf parkdier betitelde knobbelzwaan wordt door Eggenhuizen tot leven gewekt. De auteur heeft het dier diepgravend en uitgebreid en dus eervol beschreven. Een boek voor de liefhebber!
Dave Goulsen schetst in heldere taal de toestand van onze aarde en in het bijzonder het insectenleven. Die staan immers aan het begin van onze voedselketen, maar zijn de afgelopen decennia in aantal fiks teruggelopen. Hoe komt dat? En wat kunnen we er aan doen?
TV-kok en vader Alain Caron en zijn zoons bestieren enkele eetgelegenheden in Amsterdam en hebben nu een leuk kookboek samengesteld. Nee, correctie: Eindelijk weer eens een echt kookboek.
In het Derde Rijk speelden dieren een speciale rol. De Nazi’s hadden strenge dierenwelzijnswetten, Göring hield van leeuwen en was fervent jager. Adolf Hitler was vegetariër. Dit boek geeft een andere, soms bizarre kijk op de geschiedenis.
Een ronduit prachtig boek over een van de pioniers van de Aziatische botanie: Georgius Everhardus Rumphius, ambtenaar in dienst van de VOC die de kans kreeg om de flora en fauna op de Molukken (Ambon) in kaart te brengen. En auteur Norbert Peeters schrijft erover en plaatst het in zijn context.