De Ark van de Smaak in Nederland

De Nederlandse scheepsbouw is wereldberoemd, maar als het om eten gaat lijkt de teneur ‘als het maar goedkoop is’. Dat betekent een zinkend schip. Het leidt immers tot massale productie, waarbij mooie traditionele gastronomische producten verloren gaan. Daarom bouwt Slow Food een ander schip. Een ark; een overzicht van culinair erfgoed.

Wildernisvernis

Herwildernis – re-wilding in modern Nederlands – is gemaakte natuur met een laagje vernis. Filosoof Norbert Peeters neemt het Vondelpark in Amsterdam als metafoor voor de tweestrijd die de mens beheerst, een tweestrijd tussen een stadswildernis en de wildernisnatuur waaruit het park ooit is opgetrokken

Drinkbare rivieren

Tijdens een kanotocht door het Canadese Noordpoolgebied ontdekt Li An Phoa dat ze zo uit de rivier kan drinken. In Nederland kan dat niet. Sindsdien vraagt ze aandacht voor drinkbare rivieren en spoort ze mensen aan tot actie. Hoe kunnen onze rivieren weer drinkbaar worden?

Eetbare natuur

Dit is een zeer rijk boek, vol ideeën, verwijzingen en dwarsverbanden. Auteur Michiel Korthals, emeritus hoogleraar toegepaste filosofie aan de WUR, beheerst zijn materie. Hij raakt de grote kwesties rondom voeding en landbouw in de kern. En schuwt het engagement niet.

De Bijbel van de Indiase Keuken

De Bijbel van de Indiase Keuken is een fraai boek met onnoemelijk veel recepten uit de kleurrijke, diverse en vaak vegetarische Indiase keuken. Stap-voor-stap-instructies, recepten naar regio en heel veel foto’s maken het een onmisbaar standaardwerk.

Tuinieren Doe Je Zo

Van de Royal Horticultural Society (RHS) kan je heel veel leren. Tuinieren Doe Je Zo is een akelig volledig boek voor de beginnende tuinier die er wat van wil maken. En wie wil dat niet? Talloze voorbeelden, rijk geïllustreerd, heel veel foto’s en rond de 350 bladzijden toegespitste informatie.

Comida Mexicana

Mexicaans eten raakt in. Comida Mexicana betekent Mexicaanse Keuken. Rosa Cienfuegos stelde een fraai kookboek samen met goed maakbare gerechten. En bedenk dat Mexico en Zuid-Amerika de oorsprong vormen van veel groenten die we vandaag de dag vrijwel dagelijks eten.

Noten, Noten

Wat deze twee boeken aan kennis bij elkaar brengen over respectievelijk walnoten en hazelnoten is ongelofelijk. Voor notenliefhebbers en voedselboswachters.

Verandering van spijs

Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten. Zo luidt de ondertitel van een prachtig en zeer toegankelijk boek over de geschiedenis van de mens en wat er zoal door de millennia heen werd gegeten. Opgedist door een keur aan archeologen en culinair historici. Een in twee opzichten historisch werk.