Tot in de hemel

Tot in de hemel is een lijvige roman dat blijft boeien en veel lagen kent. Het is opgebouwd in vier delen, die lang niet allemaal even dik zijn. De schrijfstijl is over het algemeen vlot en soms met tongue-in-cheek humor. In essentie gaat om de onwetendheid van de mens, het belang van de natuur, de oeroude bossen, kortom, het eco-systeem en het voortbestaan van de mensheid. Powers beschrijft het wel en wee van een aantal personen, die op het eerste gezicht totaal verschillend van aard zijn. Maar één ding bindt hen.

Koken in de Tweede Wereldoorlog

Zeer onlangs is onder de titel ‘Koken in oorlogstijd’ een alleraardigst boekje van de hand van Manon Henzen verschenen. Het bevat gerechten en recepten uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Een periode waarin een beroep werd gedaan op de creativiteit, iets wat we vandaag de dag ook terugvinden, als het bijvoorbeeld gaat om vleesloos eten.

Walnoot+ een boom voor iedereen

Een welluidende titel voor een zeer informatief boek over deze bijzondere boom. Iedereen kent de walnoten en wellicht ook notenhout. De walnoot wordt al heel lang in cultuur gebracht en niet zonder reden.

Dineren aan de gracht

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom oud glaswerk vaak een versiering met reliëf kennen? Het antwoord staat in dit prachtige boek over de regentenfamilie Van Loon, medeoprichters van de VOC. Het huis aan de Amsterdamse grachtengordel is nu een museum.

Gazon, grasmat, grasveld, meer dan sprietjes!

Voor de meeste mensen met een woning op de grond is het normaal dat ze een grasveld of gazon aanleggen. Na het zaaien of leggen van de zoden begint pas het echte werk. Het boek ‘Meer dan Sprietjes’ laat zien dat je op andere wijze naar het gras in de tuin kunt kijken.

Twee maal vier seizoenen koken

De een is een tuinman die kookt, de ander is een kookvrouw die oogst. Onlangs zijn twee goede boeken verschenen die ons aanzetten tot het meer met het seizoen koken. Dat betekent lokaal geproduceerd, gezonder èn beter voor het milieu. Doen!

Zo krijg je een rendabele kleine tuinderij

Menigeen droomt ervan een moestuin op te zetten en daarmee zijn geld te verdienen. Maar hoe doe je dat? Boeken over moestuinieren zijn er genoeg. Maar dan? Dit boek beschrijft, vanuit eigen ervaring, het opzetten van een commerciële tuinderij en de keuzes en afwegingen die daarbij worden gemaakt.

Nederland – twintig eeuwen wijnland

Wijnkronieken is een fraai boek van de hand van Mariëlla Beukers over de geschiedenis en alle aspecten van wijn in de Lage Landen. Van wijn maken via handel tot het drinken. Mooi geïllustreerd en prettig leesbaar. Een boek dat elke wijnliefhebber zou moeten lezen.

Luilekkerland – snuffelen in vier eeuwen kookboeken

Luilekkerland is een prachtig uitgevoerd boek dat een inkijk geeft in de kookboeken van de zestiende eeuw tot ongeveer vandaag. Culinaire geschiedenis ten voeten uit, maar, zo zeggen de auteurs, het geeft niet weer wat ‘de mensen in het land’ aten. Kookboeken waren er voor de koks van de elite, maar ze geven wel weer wat er zoal beschikbaar was en wat er werd gegeten.

Ontdek wat het landschap je vertelt

Arita Baaijens heeft een nieuw boek. Een ontzettend leuk boek. De titel luid Paradijs in de Polder met als ondertitel ‘ontdek wat het landschap je vertelt’. En daar gaat het in dit boek om. Baaijens biedt ons op aanstekelijke wijze handvatten om de wereld en de natuur om ons heen, hoe klein ook, te ontdekken en te ervaren.

De verborgen boom

Met de herfst in aantocht, paddenstoelen die zich laten zien, de bomen die hun blad afwerpen rijst de vraag waarom en hoe dit gebeurt. De titel ‘De Verborgen Boom’ slaat op het boven- en onderaardse leven, waar we nauwelijks weet van hebben. Een monumentaal boek voor iedereen die meer wil weten.

Koken met lupine

Er zijn eetbare lupines. Een bekende is de witte lupine. Zij levert eiwitrijke zaden, dus een fraaie vleesvervanger. De zaden, bonen, worden Spanje en Portugal rijkelijk gebruikt, maar ook steeds meer in onze contreien. En nu is er een aardig kookboek over verschenen.