De Bijbel van de Nederlandse Keuken
Een compact doch lijvig fraai boek met meer dan 200 recepten uit de (hedendaagse) Nederlandse Keuken. Janneke Vreugdenhil maakt in een dreun duidelijk wat de werkelijke Dutch Cuisine is. Een boek om te hebben.
Een compact doch lijvig fraai boek met meer dan 200 recepten uit de (hedendaagse) Nederlandse Keuken. Janneke Vreugdenhil maakt in een dreun duidelijk wat de werkelijke Dutch Cuisine is. Een boek om te hebben.
Het leven op onze planeet is in gevaar. Dat is niet van vandaag of gisteren; de biodiversiteit gaat al tijden achteruit. Dat begint zo langzamerhand op te vallen. Saaie bossen, kale velden en schone autoruiten. Twee wijze mannen laten dat in een boek en een film op krachtige wijze zien. Hun boodschap: door de biodiversiteit te redden en te herstellen, redden we uiteindelijk ook onszelf.
Dit boek over schimmels is vlot geschreven en wetenschappelijk verantwoord. De schrijver Merlin Sheldrake, een Engelse bioloog, combineert uitgebreide en diepgaande kennis over het onderwerp soepeltjes met eigen ervaringen. Het resultaat is een zeer leesbaar boek over een fascinerend onderdeel van de natuur, waar we nog erg weinig vanaf weten.
Wat is dit een prachtig boek. Om te beginnen ruikt het lekker – extra belangrijk natuurlijk voor een brood-bak-boek. Het is met zeer veel zorg vormgegeven, inclusief erg mooie foto’s. En, het meest belangrijk natuurlijk, het bevat een bijkans onvoorstelbare kennis over brood bakken en alles wat daarmee te maken heeft. Plus meer dan vijftig goede recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Aanrader van de eerste orde!
Klein en krachtig boek over de relatie van de mens tot de planten en met name de bomen. We vermenselijken de natuur, eerst de dieren en nu we meer en meer weten dat planten ook gevoel hebben, ook planten. Wat betekent dit? Stof tot nadenken, voor de liefhebber.
Milieubewust, vegetarisch en simpel koken met Nederlandse producten. Dat kan heel goed, zo blijkt uit dit nieuwe boek van Laura de Grave. Geen dertien-in-een-dozijn kookboek met alleen het hoe, maar in Lekker Lokaal staat ook het waarom.
Josh Niland is volledig in de vis, verwerkt het van kop-tot-staart en past technieken van de vleesverwerking toe. Zijn eigenzinnige benadering is inspirerend weergegeven in een prachtig boek voor chefs en bevlogen visliefhebbers.
Wil je een fraaie bloementuin die gonst van leven en waar jaarrond iets te beleven is? Maar je weet niet hoe? Dan biedt dit boek ‘Een Tuin Barstensvol Bloemen’ een mooie opstap met veel houvast.
De van oorsprong Belgische wetenschapster Valerie Trouet schreef een fraai en lekker leesbaar boek over dendrochronologie: de techniek om uit jaarringen van bomen informatie te halen. Want aan die jaarringen kun je niet alleen zien hoe oud de boom is, maar ook of er goede of slechte jaren waren tijdens zijn leven. Op die manier is een beeld van het verleden te reconstrueren; bijvoorbeeld van droogte, kou, of bosbranden. En wordt duidelijk dat we inderdaad te maken hebben met klimaatverandering.
Zelden zo’n treffend boek gelezen. De auteur, Floris Alkemade, benadert op geheel eigen wijze de complexe vraagstukken waar Nederland – en de wereld – momenteel voor staan. Prettig leesbaar en rijkelijk voorzien van fraaie illustraties. Het zet aan tot denken en doen.
November is traditioneel de slachtmaand. Dat beseffen de meesten van ons niet. Het boek Slachtvisite laat zien hoe tot ruim na de Tweede Wereldoorlog dieren aan huis werden geslacht en verwerkt. Een bijzonder boek met fraaie oude foto’s van slacht en vooral van wat men zoal van het vlees maakte.
Het is een dikke pil over ziektes die van dier naar mens overspringen. Maar we lazen het vrijwel in een ruk uit, omdat het erg goed geschreven is (en fantastisch vertaald). Met als onderliggende boodschap: Deze dodelijke ziekten springen niet zomaar over. Wij, in onze moderne, Westerse maatschappij, helpen ze daarbij.