Het kookboek Eetbare Wilde Planten – Leer koken met de natuur

Eind 2016 verscheen dit kookboek van de hand van Marion de Kort. Het bevat tal van recepten met in Nederland in het wild voorkomende planten en, belangrijker, uitleg waarom wilde planten eten goed is voor ons. Wij bevelen dit bijzondere boek een ieder die zich iets verder verdiept in gezonde groenten van harte aan. Het is een kwestie van ‘out of the groenteschap’ denken.

Boeren met Ontzag

Voor boeren, burgers en buitenlui. ‘Boeren met Ontzag – over groei, grenzen en perspectieven’ is een verfrissend boekje dat de auteur Wim Schippers november 2016 het licht deed zien. Een drieluik dat toont waar de boeren zijn doorgeschoten, welke grenzen daarbij zijn overschreden en wat de perspectieven zijn als ze het (weer) goed doen.

Schol in de Noordzee

Het boek Schol in de Noordzee is schier allesomvattend en gaat over de historie van de Noordzee, het waarom van platvissen, de visserij door de eeuwen heen tot het heden. Veel curieuze feiten passeren de revue en het is ook nog eens heerlijk leesbaar.

Appel, peer en meer

Velt heeft een prachtig boek over fruitbomen in de tuin uitgegeven. Bijzonder informatief en helder geschreven. Niet alleen algemene informatie en verzorging, maar per fruitsoort is er een uitvoerige beschrijving gegeven. Een heel fijn boek voor een ieder die met fruit in de tuin wil beginnen en ook voor hen die al fruitbomen hebben en daar meer vruchten van willen plukken.

De kunst van het van-kop-tot-kont koken

Dit is een groots moment in de culinaire geschiedenis van Nederland. Nel Schellekens stelde een deel van haar receptuur te boek. De chef van De Gulle Waard staat bekend als van-kop-tot-kontkok; van zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten gooit ze niets weg. Dat is uniek en daarmee is dit kookboek tevens een mijlpaal in de culinaire geschiedenis van de Lage Landen. U leert het andere eten kennen. Genoeg reden om dit monumentale boek aan te schaffen.

Gewoon lekker koken voor iedereen, met of zonder voedselallergie

Heeft iemand in uw naaste kring – misschien u zelf? – last van voedselallergie of -overgevoeligheid? Geen gehannes meer met apart koken of andere ongezellige maatregelen. Want De Sterren van de Hemel is een uitzonderlijk, allergeenvrij kookboek voor ons allemaal. Het bevat normale gerechten, alleen is nu rekening gehouden met de meest voorkomende allergenen. Want we moeten samen lekker kunnen eten. Of niet soms?

Het Verleden op je Bord

Culinair historica Christianne Muusers liet op 3 december 2016 bij de kookwinkel DOK in de Passage in Den Haag haar boek Het Verleden op je Bord het licht zien. Een wandeling door de geschiedenis van de Nederlandse keuken door middel van vijfenveertig geactualiseerde recepten, opgegraven uit de archieven van de Koninklijke Bibliotheek. Een mooi verzorgd boek dat niet alleen inzicht geeft in ons eetverleden, maar vooral bijzondere, mooie gerechten om thuis te maken.

Zijn we slim genoeg?

We zijn diep onder de indruk geraakt van dit boek van Frans de Waal. Het verandert radicaal de kijk op dieren. Aan de hand van frappante voorbeelden maakt de auteur duidelijk dat dieren, van groot tot klein verdraaid slim kunnen zijn, of dit nu intelligentie of uit instinct voorkomt

Oosters geïnspireerd telen en koken

Het nieuwe boek van Peter Bauwens werpt een interessant licht op veel voor ons niet-alledaagse groenten, die heel goed in eigen tuin geteeld kunnen worden. ‘Oosterse inspiratie voor de Westerse moestuin’ beschrijft de gewassen èn hoe ermee om te gaan in de keuken. Dit maakt het een leuk en ook waardevol boek om zowel in de moestuin als in de keuken lekker ‘out of the box’ te gaan.

Tuin Smakelijk is goed te verteren

Het boek Tuin Smakelijk van Vera Greutink is al even uit. Het is een van de betere boeken op het gebied van het aanleggen van een moestuin of eetbare bostuin. Vera is voor ons de Nederlandse evenknie van Alys Fowler. Ze schrijft prettig, verhaalt uit eigen ervaring en ook de stijl van fotograferen vertoont gelijkenis. Tuin Smakelijk is vooral een praktisch en informatief boek voor groene beginners en al wat doorgewinterde tuiniers; Vera propageert wat wij zelf ook al vele jaren doen. Dus alleen daarom is het super!

Puntneuzen en kersenpitten

‘Puntneuzen & Kersenpitten’ is een fraai vormgegeven historisch (kook-)boek dat zowel door verhalen een beeld schetst van het tijdperk waarin Jeroen Bosch leefde (1450-1516) als ook door de recepten aangeeft wat de mensen in het land toen zo ongeveer aten. Omdat het meer dan een dimensie kent is het, wat ons betreft, een boeiend en waardevol document.

De Uitvinder van de Natuur

Een waanzinnig boeiend en goed geschreven boek over de man die we nu zijn vergeten, de man die het begrip ecologie bedacht zonder het te gebruiken, de man die als eerste wetenschapper het waagde de natuur als een samenhangend geheel te beschouwen, kortom, de man die de natuur uitvond en die feitelijk de grondlegger van de milieubeweging vormde: Alexander von Humboldt.
Niet alleen is het om die reden een goed boek, het schetst ook impliciet een beeld van de wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen in de laatste 200 jaar. Super.