Nieuwe Veluwe herboren

Eind vorig jaar was het onduidelijk of het prachtige kwartaalblad Nieuwe Veluwe in 2016 nog zou verschijnen. Gelukkig is dat zo. Want een dergelijk met zorg en liefde gemaakt blad over natuur, kunst en cultuur hoort breed gelezen te worden. In heel Nederland.

Bauwens over Oost-Indische Kers

De Oost-Indische Kers is misschien wel een van de meest veelzijdige sierplanten. Of groenten. Het is maar hoe u het bekijkt. Of heilzame plant. Nadat u dit boekje heeft gelezen, gaat u de Oost-Indische kers nog beter waarderen. Als insectenbestrijder, als eetbare plant, als heilzame plant en gewoon als mooie plant. April 2015 kwam Oost-Indische kers uit. Nu is het weer de tijd om deze plant te zaaien (of te planten) en het zou zonde zijn als u niet weet wat er allemaal mogelijk is.

Zoektocht naar het paradijs

Zoektocht naar het Paradijs is het mooiste, meest pakkende boek dat we in lange tijd heb gelezen. Een boek dat we van harte aanraden. Het is meeslepend, terwijl de zinnen kort, recht voor zijn raap zijn geschreven en de hoofdstukken – per dag – overzichtelijk.

Zelf Zaden Telen

Als moestuinier kan je natuurlijk elk jaar weer zaden kopen. Je kunt ze daarentegen ook zelf oogsten om het volgend jaar te gebruiken. Hoe dat moet, hoe dat werkt staat in dit boekje praktisch beschreven. We raden het niet alleen de beginnende zaadvermeerderaar van harte aan, maar ook voor degenen die al zaad winnen. Zij kunnen er nog veel van opsteken.

Basisboek Tuinieren

Basisboek Tuinieren is bijna een jaar geleden uitgekomen, maar het had geen zin om in april 2015 nog een recensie te schrijven. Dan zit een ieder die het van plan was al met de handen in de aarde. Dit boek is te goed om te negeren. Dus als u overweegt dit jaar een (moes-)tuin aan te leggen en de eerste schreden in deze prachtige wereld te zetten, dan is dit een uitstekende gids!

Kleine Geschiedenis van de Nederlandse Keuken

Een uniek boek dat moest worden geschreven. Eindelijk een samenvattend werk over De Nederlandse Keuken. Na een dikke tien jaar waarin het begrip en beroep culinair historicus opgang deed, heeft Jacques Meerman het, in zijn onnavolgbare stijl, op schrift gesteld.

De Tien Geboden van Mac

‘Gij zult goed eten’ luidt de titel van deze bundel van culinair journalist Mac van Dinther. Hij heeft tien thema’s rond ons eten als geboden verpakt en behandelt de dilemma’s. Het laatste gebod is ‘Gij zult lekker eten’. Talloze bedrijven en organisaties hebben hun eigen agenda. ‘Wie moet je nog geloven en wie niet?’

Bonen? Peulvruchten!

2016 Is door de FAO uitgeroepen tot het Jaar van de Boon (eigenlijk pulses – peulvruchten). En na de succesvolle klimaatconferentie in Parijs gaan we natuurlijk met zijn allen minder vlees eten. Want al die poepende, boerende en winden latende runderen leveren een grote bijdrage aan de broeikasgassen. Nog los van het feit dat we door dieren te voeren heel veel voedingswaarde verspillen. Kortom, bonen en andere peulvruchten zijn dan een uitstekende vervanger en het boek Bonen! biedt maar liefst 144 puike recepten.

Weg met Jamie! Hier is Felix!

Onlangs verscheen Familierecepten van de hand van Felix Wilbrink. Een heel juiste titel. Het is een fijn kookboek met recepten voor alle en bijzondere dagen en dat alles zonder grote culinaire hoogstandjes. Persoonlijk en herkenbaar geschreven. En Wilbrinks taalgebruik roept een gevoel van warmte op.