Hete kolen

Een verzorgd, boeiend en informatief (hand)boek met mooie recepten. Na het grillen op een rooster is de afgelopen decennia de metalen ketelbarbecue min of meer gemeengoed geworden en lijkt het of we nu langzaam overgaan naar de volgende ontwikkelingsfase: de kamado. De soort verbeterde ketelbarbecue met een keramische c.q. dubbel-geïsoleerde wand.

Peulvruchten, het boek

Peulvruchten zijn gezond en lekker. Ze kunnen nu nog steeds de grond in. Bonen na medio mei. De erwten gingen al in maart voor. En wachten op een mooie oogst. Als voorafje is er het boek Peulvruchten. Mooi vormgegeven, informatief en helder geschreven. Het telt veel maakbare recepten. Kortom, een waardevolle aanvulling voor de kookboekenkast.

Wat is gezonde voeding?

We nemen aan dat auteur Hans Kraak met ‘77 Fabels & Feiten over onze Voeding’ opinies over ons eten wil bijstellen en misverstanden wegnemen. Dat lijkt niet te lukken. Misschien omdat een fenomeen als voeding zoveel verschillende aspecten telt, maar ons inziens ook door zijn streven om wijs en genuanceerd over te willen komen. Het is derhalve wel een boek om je eigen mening te vormen of te sterken.

De eerlijke moestuin

Een moestuingids, niet alleen voor de beginner, de gevorderde doet er ook ideeën uit op. Voor hen die door zelf te telen niet alleen gezonder willen eten maar ook geld willen besparen.

Het Perfecte Varken

Vegetariërs, Joden en Moslims misschien uitgesloten, maar verder hoort dit boek in elk huishouden van Nederland te staan. Weet wat je eet. Eindelijk goede informatie over en recepten met varkens- en bonte bentheimervlees.

Een Uitgekookt boek

Voor alle flop- en topkoks: Het is er! Het boek Uitgekookt. Mythes rond het koken ontrafeld en kookmysteries helder verklaard in dit fijne boek van Annemieke Smit.

Zoetwatervis

Eindelijk een culinair boek over zoetwatervis. En wat voor een boek! Een dat de standaard zet. Ik heb me er al over verbaasd waarom er nergens karper of blei te krijgen is. Maar nu komt daar verandering in.

Kan de aarde de mensheid nog aan?

Zo luidt de uitdagende titel van het confronterende boek van Stephen Emmot. Het leest met de snelheid van een PowerPoint-presentatie en geeft zo makkelijk inzicht in wat we werkelijk allemaal uitvreten op deze aardkloot. En de onafwendbare gevolgen.

Waarom komt de mosselman uit Scheveningen?

Onlangs verscheen een leuk, compact boek met de titel Het Grote Mosselboek. Een behoorlijke contradictie. Want ook voor een klein prijsje. En zo gauw iets de titel 'Het Complete…' of 'Het Grote…' heeft, word ik achterdochtig. Doch dit grote kleine boek over mosselen kan ik van harte aanbevelen: Weet wat je eet.

Hart lever nietjes en de rest

Zeer recent verscheen dit kookboek voor orgaanvlees en andere incourante delen. Een heerlijk boek dat iedereen op eenvoudige manier laat kennis maken met het in onbruik geraakte vlees. Vlees, dat de slager soms alleen op verzoek kan leveren.