Het allermooiste kookboek

Angélique Schmeinck heeft met haar nieuwste boek Smaakvrienden een meesterwerk neergelegd. Punt. Voor mij het mooiste en beste boek dat er in jaren in Nederland is verschenen. Voor professionals, gepassioneerde amateurs en flansende moestuiniers. Want groente is de leidraad.

Het Zaad van Pandora

Pandora’s Seed heet het in het Engels. In dit boek van de hand van geneticus Spencer Wells, wordt de schuld van vrijwel al het onheil dat ons treft bij het boeren gelegd. Omdat de mens van jagen en verzamelen overschakelde op landbouw en veeteelt.

Groentefoto’s van Charles Jones

TEFAF duurt nog tot en met morgen. De openbaring waren de foto's van Charles Jones. Hij was voor de Tweede Wereldoorlog tuinman van o.a. Kew Gardens en maakte als hobby fraaie groentefoto's. Die in 1981 in een koffer op een markt werden ontdekt en nu, na zijn leven, tussen de € 6.000 en € 12.000 per stuk doen.

What to eat now

Dooi. Mooi de gelegenheid om twee ontzettend leuke kookboeken onder de aandacht te brengen. Ze zijn niet van gisteren, maar toch nog vrij recent verschenen. Ze staan model voor daar waar iedereen nu de mond vol van heeft: het eten met de seizoenen. In 2008 verscheen What to eat now (herfst en winter) en in 2009 What to eat now – More Please! (lente en zomer). Mooie boeken voor een zacht prijsje.

Leuk boekje met onmogelijke titel

Soms betaal je een klein kapitaal voor een kookboek waarvan je je later afvraagt: waarom heb ik het in vredesnaam gekocht? En soms betaal je nog geen vijf euro voor iets dat leuk en leerzaam is. 'Handboekje om in een toko niet met je mond vol tanden te staan' is de titel van een alleraardigst werk dat de lading volledig dekt.