Reclaim the Seeds in foto’s

Op zaterdag 13 februari 2016 vond Reclaim the Seeds plaats in het gebouw Forum van Wageningen UR. Deze door ASEED Europe gestarte protest tegen patenten op zaad, lijkt uitgegroeid tot een heuse tuinbeurs voor het andere tuinieren en vormen van voedselvoorziening.

De twee dagen ervoor, op de donderdag en vrijdag, was het Voedsel Anders-congres. Dit goed bezochte congres werd geopend door de rector magnificus van Wageningen Universiteit & Research, Arthur Mol. Wellicht een teken van een verandering?

Reclaim the Seeds 2016 - TTIPWat ooit als een zadenruilbeurs begon is nu een alternatieve snoeptuin voor moestuiniers. Veel verkoop en nog maar een klein beetje ruilen (of weggeven). Maar nog wel een beetje lekker alternatief en anarchistisch, stelden we met tevredenheid vast. Zo had Het Fort van Sjakoo er een stand. En of Wageningen namelijk een TTIP-vrije gemeente wordt, betwijfelen we ten zeerste, gezien de belangen van de intercontinentale voedselindustrie en hun relatie met de universiteit. Wageningen UR wordt namelijk voor meer dan de helft door het bedrijfsleven gefinancierd.


Monsanto tribunaal – ecocide

Monsanto noemt zich een duurzaam agrarische ondernemingEn natuurlijk was er aandacht voor het Monsanto tribunaal, dat vorig jaar op de klimaattop in Parijs werd aangekondigd. Monsanto is het kwade. Ze noemen zich overigens een duurzame agrarische onderneming (zie hier). Waarmee maar weer gezegd is hoe de commercie met het begrip duurzaam aan de wandel is gegaan.


Monsanto logoMonsanto is synoniem voor genetische manipulatie, voor schadelijke bestrijdingsmiddelen (o.a. agent orange, RoundUp/glyfosaat) en twijfelachtige voeding (o.a. aspartaam) en voor patenten op zaden c.q. planten.
Boeren worden de moderne slaven van Monsanto: ze moeten daar, vanwege de patenten, elk jaar weer zaad kopen èn de bijbehorende bestrijdingsmiddelen.
Het bedrijf wordt aangeklaagd wegens ecocide en het tribunaal is gepland van 12 t/m 16 oktober 2016 in Den Haag. Lees er hier meer over.


En hier zijn de foto’s!

3 gedachten over “Reclaim the Seeds in foto’s”

  1. Prima maar beetje laat. Heb vorig jaar al diverse petities via AVAAZ getekend. Ik ben nogal een zwartkijker en vraag me af wat voor coatings er allemaal op die zaden kunnen, die wat allemaal kunnen uitroeien? Avaaz heeft in Mexico in ieder geval een overwinning gehaald, maar Europa “tuint” er met open ogen in lijkt het.
    PS Lijkt me overigens leuke beurs.

    Beantwoorden

Plaats een reactie