Seed Guardian 2013

Alweer jaren geleden werden we lid van Garden Organic en haar afdeling Heritage Seed Library. Vorig jaar begonnen we, na een oproep, zaden van zeldzame groenterassen te vermeerderen.

Seed Guardian 2013Sinds vorig jaar zijn we dus officieel Seed Guardian van GardenOrganic; het kost niets (nou ja, porto) en levert veel (voldoening, bijzonder zaad). Voor het moestuinseizoen begint ontvang je een lijst met zaden van zeldzame rassen die hoognodig vernieuwd/vermeerderd moeten worden. Je geeft aan welke je wilt en een paar weken later worden ze thuis gestuurd.

Het motto is: Stuur meer terug dan je hebt ontvangen. En je houdt wat zelf.

De HSL stuurt de zaden van een ras altijd naar meer Seed Guardians, want stel je voor dat er eens iets mislukt.
 

Keurig geregeld

Aan het einde van het seizoen moet er een vragenlijst worden ingevuld en je stuurt de zaden terug. Het is allemaal keurig geregeld. De medewerkers zijn vriendelijk en antwoorden vlot op e-mails. Dat is heel prettig.

Vorig jaar hadden we de lage boon Black Valentine. Sperziebonen met zwarte zaden. Dit jaar:

Verna Orange

Een grote oranje, hartvormige (soms ronde) vleestomaat met een mooie zachte smaak. Vruchten wegen tussen 250 en 500 gram. De planten groeien goed en hebben een hoge opbrengst. Als het erg warm is, bestaat de neiging dat de zaadkamers "hol" worden. 84 dagen tot oogst. Per vrucht geven ze weinig zaden.
Een oud ras uit Indiana – rond 1989 door SESE (Southern Exposure Seed Exchange – een oude zadenclub) "geïntroduceerd". En dan rest de vraag: met wie of hoe is deze tomaat in Indiana terecht gekomen?

Klimboon Tiger's Eye Bean

Seed Guardian 2013 tiger beansOok wel: repokeb en pepa de Zappalo. Naar verluidt afkomstig uit Chili en Argentinië. (Maar ja, alle bonen komen uit Zuid-Amerika.) Mogen we die vrij vertalen als tijgeroogboon? Het gaat erom dat de nogal platte oranjeachtige bonen lijken op katten-/tijgerogen. De smaak is, naar verluidt, boterzacht. Deze boon is zelfbestuivend en de plant wordt een meter hoog. Als sperzieboon na 55 dagen oogstbaar, boon later: 85-95 dagen. Ons gegeven als klimboom, maar we begrijpen van Internet dat ze een meter hoog worden en struikvormig. We zullen zien!

 

Wordt lid!

Seed Guardian 2013 Henry DoubledayAls u een beetje begaan bent met oude rassen, als u een ecologische moestuin hebt en die passie is voldoende doorgeslagen, dan is het misschien iets om lid te worden van GardenOrganic èn de HSL. Sowieso biedt lidmaatschap van de HSL, zonder Seed Guardian te zijn, toegang tot bijzondere zaden voor eigen gebruik.

GardenOrganic is de werknaam van de Henry Doubleday Research Association (HDRA). Lees hier de Garden Organic-geschiedenis.  We leerden het kennen door het fascinerende boek The Lost Gardens of Heligan, van de halve Nederlander Tim Smit.

Plaats een reactie