Vergeet Alzheimer!

Het blijkt dat het consumeren van bladgroenten (snijbiet, spinazie, boerenkool) de geest jonger houdt. Met maar liefst elf jaar.

Vergeet Alzheimer_thumb 300x300

Schets van oude man (Rembrandt)

 

Detail van portret van zittende oude man (Rembrandt)
Detail van portret van zittende oude man (Rembrandt)

30 Maart 2015 presenteerden wetenschappers van Rush University in Chicago het resultaat van hun onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition. Onder leiding van professor Martha C. Morris – Nutrition & Nutritional Epidemiology, hebben ze gegevens van 954 personen uit het Memory and Aging Project onderzocht.  Dat is een langdurig project dat in 1997 startte, met de focus gericht op achteruitgang van de geestelijke vermogens en het risico op de ziekte van Alzheimer. De deelnemers (1.556 per november 2011) zijn voornamelijk blanke gepensioneerden uit noordoost Illinois. (Lees hier meer over dit project.)

Lees hier de pdf van het persbericht over de presentatie.

Alois Alzheimer, de naamgever
Alois Alzheimer, de naamgever

De gegevens die door Morris c.s. gebruikt zijn, zijn gedurende gemiddeld vijf jaar (tussen twee en tien jaar) verzameld over het dieet èn de cognitieve vaardigheden (en ongetwijfeld meer gegevens in dat overkoepelende project).
De personen waren gemiddeld 81 jaar oud. Hun dagelijkse kost (eten, drinken) was genoteerd en de voedingswaarde berekend. De resultaten werden gecorrigeerd voor leeftijd, roken, opleiding, beweging, geslacht

en genetische aanleg voor Alzheimer.


Vitamine K

Vergeet Alzheimer - snijbiet
Snijbiet, veelkleurige variant

Uit het resultaat bleek dat bij hen die veel meer groene bladgroenten aten de achteruitgang van hersenvaardigheden minder was. Één of twee porties bladgroenten maakten de geest elf jaar jonger.

Het vermoeden is dat vitamine K, luteïne, foliumzuur en bètacaroteen zorgen voor een jong brein. Als eerder werd als gevolg van ander onderzoek duidelijk dat vermoedelijk vitamine K een belangrijke rol speelt. Van foliumzuur (voorheen bekend als vitamine B11 dan wel B9) is al bekend dat het goed doet voor hersenen en de bloedstroom (lees dit). In sla zit, per 100 gram, 102 microgram vitamine K. Radicchio (roodlof) 225 microgram, in spinazie 483 microgram en in snijbiet maar liefst 5,7 mg (dus 12 maal zo veel als spinazie, terwijl snijbiet lekkerder is en maar liefst 50 maal zo veel als in sla). In veel takken van de koolfamilie (knol- en koolraap, bloemkool e.d.) zit weinig vitamine K, maar in bladkool, zoals boerenkool, weer wel (704 microgram).  Maar paksoi en witte kool is weer laag, net als savooiekool.

2 gedachten over “Vergeet Alzheimer!”

Plaats een reactie