Aspergesoep

bron: divers, MergenMetz

schillen en kontjes van een vorige (of komende) aspergemaaltijd; 6 geschilde asperges, in stukken; 40 gr boter; 20 gr (of wat meer) bloem; zout naar smaak; groene kruiden als bieslook, peterselie, beetje kervel e.d. zeer fijngehakt

Doe de schillen en kontjes (dus het afval) in een pan met een laagje water en breng het aan de kook. Vuur laag draaien en laat maar een uurtje trekken. (Doe na pakweg een half uur de hele asperges erbij.
Dan zeven, d.w.z. de schillen eruit halen en wegdoen. Kontjes mogen bewaard blijven, mits deze aren geschild. (Dus na het schillen van de asperge zijn afgesneden.) De bouillon en de gekookte stukken asperge dus bewaren.

Zet een pan op het vuur. Smelt de boter en meng dat met de bloem – gebruik een zeef om meteen maar de klonten te voorkomen. Roer goed en maak een roux. Een echte roux is 1:1 boter:bloem, deze is wat dunner. Meng dit scheut voor scheut en grotere scheuten met de aspergeaftreksel. Dan krijgt u een witte soep. Doe de stukken asperge erbij en zet een staafmixer er op. (U kunt ook wat stukken bewaren, kleiner snijden en die dan in de soep doen voor de extra beet.)
Breng de soep op smaak met zout. Eventueel wat verdunnen als het te weinig is 🙂

Serveer met wat groene kruiden erover.


21 april 2017
Het was een aspergemaal deze avond. Het hoofdgerecht was pasta met asperges en een gepocheerd ei. We waren met zijn negenen, dus genoeg schillen en kontjes.
Persoonlijk vond ik de soep wat dunnetjes, ook van smaak, maar iedereen was erg aardig en vol complimenten. Misschien ben ik te kritisch op mijzelf.


OPMERKINGEN
Al googlend zie ik dat veel mensen de aspergeschillen in bouillon koken. Tja. Wat wij hier hebben is een hele pure smaak met het zout als smaakversterker.

1 gedachte over “Aspergesoep”

  1. Hoi, meestal doe ik de kontjes en schillen na het garen van de asperges in dezelfde pan zonder vuur. ze mogen dan tijdens de maaltijd staan geren, dit gaat prima. Voor de verandering kun je eens daslook fijngesneden in de soep proberen, ik ben altijd blij dat het seizoen voor beiden samen valt. Groet anuschka

    Beantwoorden

Plaats een reactie