Bonensoep met knoflook en peterselie

Uit: De Klassieke Italiaanse Keuken
8 eetl. olijfolie; 2 theel. knoflook, gehakt; 350 gr. borlottobonen; 2½ dl. vleesbouillon (of 1 dl. fond uit een pot, verdund tot 2½ dl.); 2 eetl. peterselie, gehakt; dikke sneden brood met korst en geroosterd; peper & zout

In plaats van borlottibonen kan ook van witte bonen gebruik worden gemaakt.

bonensoep met knoflook en peterselie 2De bonen voorkoken: zie bij Saus van borlottobonen, salie en rozemarijn.
Zet een soeppan met olie en gehakte knoflook op matig vuur. Bak de knoflook licht goudgeel. (Dit gaat altijd sneller dan je denkt.) Voeg de gekookte bonen toe, met wat peper en zout. Leg het deksel op de pan en laat een minuut of vijf sudderen. Neem een kopje bonen uit de pan en pureer deze met een passe-vite (of blender). Doe het terug in de pan. Voeg de bouillon toe en laat nog even sudderen. Afproeven met peper & zout. Vuur uit, peterselie erdoor mengen en opdienen in borden, waarin de stukken brood liggen.

14 september 2007
De eerste keer dat we borlottibonen verwerken in een gerecht. Het is een boerse soep.

1 mei 2014
Inmiddels zijn we doorgewinterde borlottobonen-eters (kievitsbonen). Doorgewinterd geldt vandaag letterlijk. Een vegetarische maaltijd voor zes personen, daar moet wat bonen in zitten. Omdat het een gang uit de vier is, is de ‘dikke sneden brood’ vervangen voor wat grove croutons. De gebruikte borlotti zijn de gedroogde van vorig jaar, die ik ruim over heb. De rest is zaaigoed.
in 2007 maakten we nog geen foto’s, vandaag wel.

OPMERKINGEN
Erg lekker.
Experimenteer met de bouillon. Ik vind 2½ dl. erg weinig voor een soep voor 4 – 6 personen.
Groentenbouillon kan ook.

Plaats een reactie