Spruitjes curry

Spruitjes curry
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
40 min
 

Zeer smakelijke schotel op Indiase leest (Charodi/Achari) geschoeid met tomaten, pepers en kruiden

Gang: Bijgerecht
Keuken: Aziatisch, India
Voor: 4
Auteur: Meera Sodha in The Guardian 21-12-2019
Ingredienten
  • 750 gr spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd of gekwart
  • 1 theel mosterdzaad
  • 1 theel komijnzaad
  • 1 theel korianderzaad
  • 1 theel venkelzaad
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 cm gember, geschild en fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 st groene pepers, fijngesneden
  • 1 blikje tomaten (400 gram)
  • 2 eetl tomatenpuree
  • zout
  • 1-2 eetl citroensap
  • arachide- of koolzaad- of zonnenbloemolie
Bereiding
  1. Het schoonmaken en grote spruiten in kwarten, kleinere gehalveerd en hele kleine zo laten, kost wel eventjes werk. (Dat is de 30 minuten voorbereidingstijd.)

  2. Vijzel de zaden (mosterd, komijn, koriander, venkel) tot een poeder.

  3. Verhit de olie in een stevige pan. Vuur niet al te hoog.

  4. Roerbak de ui gedurende enkele minuten. Voeg de kruiden toe en roerbak nog een minuutje. En dan de peper, gember en knoflook erdoor roeren.

  5. Voeg de tomaten toe. Als je hele tomaten in blik hebt, knijp ze met de vingers fijn. Doe de puree erbij en wat zout. Roer goed door. En laat een kwartiertje pruttelen.

  6. Doe er dan 400 ml water bij en de spruitjes. Goed omscheppen en dan mag het gaar worden. Dat zal tien minuten, misschien iets langer, duren. De spruiten mogen niet te gaar worden.

  7. Proef af en voeg misschien nog wat zout toe. Daarna de citroensap erdoor en serveren maar!

Opmerkingen

Het recept van Meera Sodha is een pietsie aangepast, maar een kniesoor die daar op let.

  1. Tomaten in blik zijn veel gezonder dan verse tomaten uit de winkel. Bliktomaten worden rijp geplukt en ingemaakt. Winkeltomaten worden groen geplukt, kleuren nog wel rood, maar de voedingswaarde neemt niet toe.
  2. Knoflook minstens een kwartier van tevoren persen. Dan komen veel gezonde stoffen vrij.
  3. Wij gebruiken een koffiemolen als kruidenmolen.

25 december 2019
Bijna de hele familie, dus ook Joseph, bijeen. Grote schalen op tafel: een met dit gerecht, een met een tajine met zoete aardappel, couscous en kingfish (geelstaart koningsvis) en drie schalen radicchio met provelone.
Kortom, veel groenten en redelijk in het seizoen.
Deze spruitenschotel vond de hele goegemeente bijzonder lekker. Dus wat nog meer erover te zeggen?

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.