Kool-quinoaburger

bron: Kraut und Rüben + wat zelf

150 gr quinoa; 400 gr boerenkool of palmkool (effectief, dus van de nerf getrokken); 1 fikse ui, gesnipperd; 1 teen knoflook, geperst; beetje tijm;  2 a 3 eieren; 2 eetl bloem; 2 eetl havervlokken of havermout; peper en zout; boter om te bakken (ghee)

quinoa-koolburger - breed

Kook de quinoa volgens de instructies op het pak. Meestal 2 x hoeveelheid water toevoegen (n volume, niet gewicht). Kook in pakweg een kwartier met het deksel op de pan gaar – als het goed is, is het water opgenomen. Zo niet, restant afgieten of zonder deksel al roerend laten verdampen.
Laat afkoelen.

Zet een ruime pan met water op om de kool te blancheren. Zet meteen een bak koud water klaar. De kool heeft u al van de nerf getrokken en drie keer gewassen – een stelregel die op Wageningen UR wordt of werd gehanteerd: ‘drie keer wassen is schoon’. Als het water kookt de kool in de pan een heel kort doorkoken. Dan de kool eruit scheppen en in het koude water snel terugkoelen (anders gaart het door).
Kool uit het koude water nemen en goed uitknijpen. De ballen kunnen makkelijk fijngesneden worden.

In een koekenpan wat boter de ui glazig smoren en dan de fijngehakte kool erbij doen. Roerbak gedurende een minuut of tien. Tegen het einde de knoflook er even door roeren. Laat afkoelen.

Meng in een kom de quinoa, koolmengsel, bloem, haver, tijm en eieren. Voeg rijkelijk peper en matig zout toe. Maak er mooie burgers van. (Als het te nat is, nog wat bloem toevoegen.)

Bak deze in een hete koekenpan met ghee aan beide kanten bruin. Dat gaat vrij snel. In principe was alles gaar, behalve het ei.

Serveer.


7 december 2015
quinoa-koolburger op bordDit is heerlijk en een erg grappige manier van boerenkoolverwerking. Wij hebben het restant van de palmkool en boerenkool uit de moestuin gebruikt, zodat we effectief op 400 gram kwamen.
Er zijn acht fikse burgers van gemaakt.
Leon en Sophea zijn bijna een week geleden na twee jaar uit Cambodja over. Ze blijven twee maanden. En voor Sophea is Nederland een totaal andere wereld. En dat geldt ook het eten. Vandaag had Leon de Cambodjaanse krant op Internet gelezen: de regering heeft een weeralarm uitgevaardigd en wel dat de nachttemperatuur zou dalen tot maar liefst 25o C. Waarvan akte.


Opmerkingen
We aten het samen met arbrikozenchutney en zeewierchutney. Erg lekker. Gaat goed samen met een heel simpele koude bieten– of wortelsalade.

 

 

, tijm

Plaats een reactie