Aardperen en daube
Een winters gerecht van gestoofde aardperen – oftewel: topinamboer, dan wel topinambour – met bacon, tomaten en een glas rode wijn. (Erin, welteverstaan. Maar erbij is ook erg lekker.)
Héééél veel groenten. Recepten vind je per groentesoort, want voor de ware moestuinier is de groente die zij of hij oogst leidend voor hetgeen er wordt bereid. Toch? Maar we zijn geen vegetariërs.
Een winters gerecht van gestoofde aardperen – oftewel: topinamboer, dan wel topinambour – met bacon, tomaten en een glas rode wijn. (Erin, welteverstaan. Maar erbij is ook erg lekker.)
Een ovenschotel met meer dan alleen koolraap. Ook wortelen, pastinaken en aardappelen. Niet veel werk, als je een mandoline gebruikt.
Uitmuntende en simpel te maken salade van plakjes yacon, Japanse sojasaus en sesamolie en -zaad. Wel minstens een dag van tevoren maken,
Simpele, bijna klassieke maar door de yacon ontzettend nieuwe salade. Snel gemaakt en smaakvol. Hoe lekker kan de winter zijn!
Mooi zoetzuur gerecht waarin de yacon verrukkelijk tot zijn recht komt. Niet dat iemand in China dit al zou hebben gedaan, denken we. Maar misschien wel Chinezen in Peru of Ecuador of Bolivia.
Een op het eerste gezicht ietwat bizarre ovenschotel. Een lasagne zonder plakken pasta, maar met plakken prei en gevuld met knolselderij en pompoen. Maar o zo lekker!
Verrukkelijke confituur met frisse sinaasappelsmaak. Maar de toevoeging van yacon houdt het suikergehalte laag. Dubbel gezond.
Thee van gedroogd yaconblad. Een lichtgroene kruidig, smakelijke thee. Oogst de mooie bladeren en laat ze in de zon drogen of gebruik een dörrer. Dat levert heel veel thee!
Eenvoudig en smakelijk hapje met yacon. Balletjes van appel, yacon en pindakaas, gerold door wat sesamzaad. Feestelijk en lekker!
Pasta anders. Een dikke saus van smaakvolle flespompoen (butternut squash klinkt lekkerder) met kaas en peterselie. Eenvoudig te maken, maar het kost wel ruim een uur.
Zeer eenvoudig te maken maar o zo smakelijk wokgerecht van dunne reepjes varkensvlees met wat prei. Mjam, mjam.
Uitmuntend gehaktbrood van varkensgehakt en dat mediterraan gekruid. Gevuld met kappertjes en wat kaas. Overdekt met rauwe ham en kaas.