Recepten
Héééél veel groenten. Recepten vind je per groentesoort, want voor de ware moestuinier is de groente die zij of hij oogst leidend voor hetgeen er wordt bereid. Toch? Maar we zijn geen vegetariërs.
Salade van veldsla en bieten
Veldsla is heel gezond en een echte wintersla. Met biet en ei of appel.
Zuurkool maken
Zelf zuurkool maken? Het is eigenlijk heel eenvoudig. Het hoeft niet eens met een vat, kan ook in een kunststof ton. Maar ja, als je een pakje zuurkool voor iets meer dan een euro in de winkel koopt, waarom zou je zelf al die moeite doen? Als je het zelf doet, weet je wat erin gaat, je kan je eigen smaak maken en het is uiteindelijk ietsje goedkoper.
Wortel-walnoot taart
Wortelen, walnoten, kokos en olijfolie of zonnebloemolie. Dat zijn de hoofdingredienten van deze taart. Anne zei mij al weken geleden dat deze taart zonder boter zo lekker was. Inderdaad.
Snoekbaarshapje. Of hap?
Lucioperca in salsa con polenta alla piastra. Een bijzonder voorgerecht van gegrilde polenta en snoekbaars. Zeker de moeite waard.
Sarde in saor
Sardines in (zoet-)zuur. Italiaans. Anne (van Annes Kookpunt) zei al maanden geleden: "Dit moet je ook eens maken. Zo lekker!" Het is een traditioneel Venetiaans recept. Een dag of twee van tevoren maken en u zet iets bijzonders op tafel.
Crème brûlée v1.1
Volgens ons de perfecte crème brûlée. Puur room, echte vanille. Eidooiers. Uit het Slow Food-nagerechtenboek.
Pastinaakchips
Chips van pastinaak. Simpel en lekker.
Kool met snoekbaars & PX
Snoekbaars met kool en een scheutje PX-sherry. Daarbij wat gebakken knoflook. Het zoetje van deze sherry geeft een bijzondere "touch".
Worteltaart met sinaasappelmarmelade
Dit recept heet officieel 'Worteltaart van Jeanne'. En Jeanne is de tante van Annelène, die mede de kookrubriek van NRC vult. Het is maar dat u het weet.
Tomatenchampagne
Kijk, dit is iets anders. Heldere tomatensap. En helemaal niet moeilijk om te maken. Uit het kookboek van Angélique Schmeink.
Peren in witte wijn
Geen stoofperen. Nee. Handperen gekookt in witte wijn dat vervolgens wordt ingekookt tot een stroopje. Simpel.