Prei met kikkererwtensoep

Van Internet geplukt; volgens de bron van Jamie Oliver afkomstig

350 g droge kikkererwten; 1 aardappel; 6 prei; 1 eetlepel olijfolie; stukje roomboter; zout; peper; 2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd; 850 ml groentebouillon; 2 handjes geraspte Parmezaanse kaas

Prei-kikkererwtensoep 4Laat de kikkererwten een nacht weken. Kook ze met de aardappel tot ze gaar zijn. Snijd de prei in fijne reepjes. Verhit de olijfolie en de boter in een kasserol. Voeg de prei en de knoflook toe en fruit dit aan, voeg een snuf zout toe. Giet de kikkererwten en aardappel af en bak dit 1 minuut mee bij de prei. Voeg ongeveer tweederde van de bouillon toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken. Pureer de helft van de soep met een staafmixer. De andere helft blijft wat ze is. (Maar zorg er wel voor dat de aardappel gepureerd wordt.) Voeg nu zoveel bouillon toe tot de soep op de juiste dikte is. Op smaak brengen met zout en peper en de Parmezaanse kaas. Serveer de soep een extra druppel extra vergine olijfolie. Maal er nog wat zwarte peper over en strooi er nog wat Parmezaanse kaas over.


Prei-kikkererwtensoep 3januari 2006
Ik heb deze soep waarschijnlijk ergens in januari 2006 gemaakt. Jolien en René waren er gek op.

10 maart 2016
Meer dan tien jaar geleden? Ai! En Jolien en René zijn nog steeds samen en in blijde verwachting. Tempus foetsie.
We hadden nog flink wat prei en gedroogde kikkererwten altijd in huis. Vandaag gegeten tijdens de lunch – als warme maaltijdsoep.

20 februari 2020
Gemaakt voor een klein gezelschap aanschuivende vrienden. Nu geen tien jaar later, maar ‘slechts’ vier.

OPMERKINGEN
Erg lekker.

Plaats een reactie