Rode linzen-soep

van: BBC Food
(voor 6 personen) 50 gr boter; 1½ eetl. gember, vers geraspt; ¼ theel. piment; ¼ theel. komijn, gemalen; ¼ theel. chilipoeder; ½ theel. koriander, gemalen; ½ theel. curry poeder; 2 ui, fijngehakt; 1 pastinaak, fijngehakt; 1 stengel bleekselderij; 1 kg wortelen, in plakjes; 85 gr rode linzen; 25 gr rijst; 1,7 l groentebouillon; 400 ml. kokosmelk; 2 eetl. limoensap; 3 eetl. verse koriander, gehakt

Smelt de boter in een zware pan (kasserol) en voeg de gember, piment, komijn, chilipoeder, curry poeder en gemalen koriander toe. Op laag vuur 3 minuten roeren. Voeg de groenten toe. Gedurende een minuut of acht roeren om de smaken te mengen. Roer de linzen en de rijst erdoor en daarna de bouillon. Breng naar het kookpunt en laat het een half uur op laag vuur koken. Of totdat de groenten gaar zijn en de linzen uiteen vallen.
Pureren met een staafmixer. (Eventueel wat apart houden en later toevoegen, voor de bite.)
Weer aan de kook brengen en de kokosmelk, limoensap en verse koriander toevoegen.

28 februari 2007
Dit jaar heb ik de pastinaken in de tuin laten staan en niet ingekuild of in kisten gedaan. Het is toch geen winter. Zo hard zal het niet meer gaan vriezen, dat ik ze niet uit de grond krijg. Dit recept is van BBC TV-kok  Antony Worrall Thompson. Heel erg lekker. Ik had alleen geen verse koriander

17 januari 2009
Weer eens gemaakt. Je moet toch iets met die wortels en pastinaken die in kisten met klam zand in de kelder liggen. (Toen de vorstperiode werd aangekondigd heb ik goddank adequaat gehandeld en flink wat pastinaken uit de grond gehaald. Wortels waren al eerder gerooid.)

Plagiaat?
Op 20 januari ben ik bij Jan en Wilna. Ik help met de verbouwing. Het water wordt afgesloten. Wilna moet weg en zegt tegen Jan: "Als er weer water is, wil je dan 1½ liter in deze pan doen. En dan aan de kook brengen." Jan bromt. Ik kijk in de pan en zie schijven wortels en rode linzen.
"Ja. Heerlijke linzensoep. Recept van Onno Kleyn," zegt Wilna.
"Hmmm. Dat komt mij bekend voor. Dat lijkt op een recept dat ik heb van Worrall Thompson. Daar moet 25 gram rijst bij."
"Bij Onno later drie eetlepels. Maar het is niet Onno's eigen recept. Hij schreef dat hij het had uit een Turks kookboek."
Ik heb het vermeende recept van Onno niet gevonden op de site van De Volkskrant (Volkskeuken) noch op Onno's eigen site.

OPMERKINGEN
1.    De soep doet het ook met bruine linzen. Alleen is het kleurtje minder fraai.
2.    Lekker met naan-brood.

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.