Stamppot Bataat – Rode Russische kool

Stamppot Zoete Aardappel – Rode Russische Kool

De verfijnde smaak van de rode Russische kool (een broertje van de boerenkool en palmkool) in combinatie met zoete aardappel, maakt een zeer smakelijke stamppot.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
  • 800 gr zoete aardappel (700 gr geschild) in grove stukken
  • 400 gr rode Russische kool gewassen en gesneden (als boerenkool)
  • 2 tenen knoflook, geperst (kwartier voor gebruik)
  • 3 st ui, gesnipperd
  • scheutje arachide of andere bakolie
  • 1 eetl ghee (of roomboter) optioneel
  • 1 theel komijnpoeder
  • ½ theel cayennepeper (of andere peper)
  • zout naar smaak
Bereiding
  1. Bereid alles voor. De kookttijd van de zoete aardappel, om deze stampklaar te krijgen, is ongeveer even lang als het smoren van de kool.

  2. Zet de zoete aardappelen (bataten) op en breng aan de kook. (Als het kookt, vuur laag draaien.)

  3. Verhit een scheut olie (en evt. een lik ghee of roomboter) in een stevige pan

  4. Smoor de ui. Als ze glazig wordt, de gesneden kool (met aanhangend water) erbij doen en omscheppen. Houdt het vuur laag.

  5. Na een minuut of vijf ook de knoflook erbij doen en de kruiden. Schep goed om. (Eventueel een beetje water erbij doen.)

  6. Als de zoete aardappel gaar is, afgieten (bewaar evt wat kookvocht voor als het geheel te droog wordt) en stampen.

  7. Meng de stamp door de kool en breng op smaak met wat zout.

  8. Serveer.

Opmerkingen

Wij aten er gewoon rookworst met een lik mosterd bij. Maar er kan natuurlijk van alles worden verzonnen.

De smaak van de stamp is echter bijzonder en vele malen lekkerder dan de bekende stamppot boerenkool.


19 maart 2020
Sodeknetters wat een lekkere stamppot was dit. Mrs. M en ik keken elkaar aan en zeiden tegelijk: “Dit is erg lekker.” Eigenlijk een simpele variant op de aloude boerenkool.

Brassica napus var. pabularia heet in gewone mensentaal rode Russische boerenkool, rode Siberische boerenkool of Uncle Bert’s Purple. Het heeft een verfijnde, nootachtige smaak en is, naar verluidt, al erg oud. Na de Tweede Wereldoorlog in de vergetelheid geraakt. Maar dat was palmkool ook. Dus?

In de zomer van 2019 stonden we wel even verbaasd te kijken. We hadden bij een Duitse zaadleverancier Roter Russischer Blattkohl besteld en bij onze vertrouwde Heritage Seed Library Uncle Bert’s Purple. Het was exact dezelfde kool. Inderdaad een oude robuuste kool die de hete zomer, koolgalmug en wat dan ook overleefde en we oogsten nu pas. Ze moeten uit het bed, want hier komen dit jaar (2020) de bladgroenten. Dat is het dictaat van ons wisselteeltsysteem.

Plaats een reactie