Winterquiche met aardpeer en wortel

inspiratie: Smaakvrienden
1 preitje, in dunne ringen; 3 eieren; scheut melk; 10 medium aardperen, geschild en in plakjes; 1 winterwortel(tje), in niet te dikke schijven; 1 teen knoflook, in dunne plakjes; paar eetl peterselie, fijngesneden; 1 kleine pastinaak, in kleine blokjes; 2 verse chorizoworsten (of gedroogde); grote lap deeg: hetzij bladerdeeg, hetzij deeg voor hartige taart; peper & zout; evt. scheutje olie

Verwarm de oven voor op pakweg 200-220o C. Vul de quichevorm met het deeg en bak het blind een tijdje voor. Wel de bodem goed doorprikken of her en der insnijden op lucht erdoor te laten.

Braad de worsten door ze in de koude braad-/koekenpan mee op te warmen. Als ze gaar zijn, eruit nemen en af laten koelen. In plakjes snijden. (Een droge chorizo kan ook, snijd dan naar eigen inzicht wat dunne plakken.)

Het meeste vet van de verse chorizo gieten we af – heeft u droge worst gebruikt, doe dan een scheutje olie in een stevige pan – en we smoren de groenten eventjes. Niet te lang en goed omscheppen. Dit gebeurt zo ongeveer terwijl het deeg wordt voorgebakken.

Winterquiche met aardpeer en wortel.jpg

Neem de voorgebakken quichebodem uit de oven als deze een beetje begint te bruinen. Verspreid de groeten erin. Verdeel de plakjes chorizo erover/erin en druk wat aan. In een kom klopt u de eieren los met wat melk. Peper en zout erdoor en giet het over de quiche, zodat het mooi verdeeld wordt. Verdeel de peterselie er over. Eventueel nog met een spatel of zo wat indrukken. Bak nog 20 minuten in de oven.

26 februari 2011
Het lijkt erop dat dit weer eens een "eenzame" dag is voor mrs. M en mij. Dus deze quiche eten we in twee dagen. 
Ik had deze ochtend de kuil in het bos weer eens volledig geïnspecteerd. Onze voorraad bestaat uit: 1 winterwortel, 1 koolraap, 1 knolselderij, flink wat schorseneren en ook nog een redelijk aantal pastinaken. That's it. De aardperen stonden in een emmer in de kelder. Die had ik successievelijk na de perioden met vorst geoogst. Veel aardperen zijn naar Restaurant Adriano gegaan, de te kleine naar onze varkens en de rest naar ons. Na vandaag geen aardperen en geen winterwortels meer.

OPMERKINGEN
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik een week of wat geleden de vegetarische winterwok maakte en het uitgangspunt van aardpeer, winterwortel en wat pastinaak wel erg lekker vond.

Plaats een reactie