Quiche met aardpeer, winterwortel en chorizo. En peterselie. Verrekte lekker, al zeggen we het zelf.
- 1 st preitje, in dunne ringen
- 3 st eieren
- scheut melk
- 10 st medium aardperen, geschild en in plakjes
- 1 st winterwortel(tje), in niet te dikke schijven
- 1 teen knoflook, in dunne plakjes
- paar eetl peterselie, fijngesneden
- 1 st kleine pastinaak, in kleine blokjes
- 2 st chorizoworsten, vers of gedroogd
- grote lap deeg: hetzij bladerdeeg, hetzij deeg voor hartige taart
- peper & zout;
- evt. scheutje olie
-
Verwarm de oven voor op pakweg 200-220o C.
-
Vul de quichevorm met het deeg en bak het blind een tijdje voor. Wel de bodem goed doorprikken of her en der insnijden op lucht erdoor te laten.
-
Braad de worsten door ze in de koude braad-/koekenpan mee op te warmen. Als ze gaar zijn, eruit nemen en af laten koelen. In plakjes snijden. (Een droge chorizo kan ook, snijd dan naar eigen inzicht wat dunne plakken.)
-
We gebruiken dezelfde pan. Het meeste vet van de verse chorizo gieten we af – heb je droge worst gebruikt, doe dan een scheutje olie in de pan – en we smoren de groenten eventjes. Niet te lang en goed omscheppen. (Dit gebeurt zo ongeveer terwijl het deeg wordt voorgebakken.)
-
Neem de voorgebakken quichebodem uit de oven als deze een beetje begint te bruinen.
-
Verspreid de groeten erin. Verdeel de plakjes chorizo erover/erin en druk wat aan.
-
In een kom klop je de eieren met wat melk los. Peper en zout erdoor en giet het over de quiche, zodat het mooi verdeeld wordt.
-
Verdeel de peterselie er over. Eventueel nog met een spatel of zo wat indrukken. Bak nog 20 minuten in de oven.
- De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik een week of wat geleden de vegetarische winterwok maakte en het uitgangspunt van aardpeer, winterwortel en wat pastinaak wel erg lekker vond.
- Verse chorizo kan je makkelijk zelf maken, kijk hier
26 februari 2011
Gemaakt aan de hand van het beste kookboek dat er is: Smaakvrienden Groenten van Angélique Schmeinck.
Het lijkt erop dat dit weer eens een “eenzame” dag is voor mrs. M en mij. Dus deze quiche eten we in twee dagen.
Ik had deze ochtend de kuil in het bos weer eens volledig geïnspecteerd. Onze voorraad bestaat uit: 1 winterwortel, 1 koolraap, 1 knolselderij, flink wat schorseneren en ook nog een redelijk aantal pastinaken. That’s it. De aardperen stonden in een emmer in de kelder. Die had ik successievelijk na de perioden met vorst geoogst. Veel aardperen zijn naar Restaurant Adriano gegaan, de te kleine naar onze varkens en de rest naar ons. Na vandaag geen aardperen en geen winterwortels meer.
21 januari 2023
We hebben nog een redelijk aantal aardperen en chorizo in de vriezer. Om een of andere reden dacht ik: “Hmmm, aardperen met chorizo…. een quiche met aardperen en chorizo?” Het leek me briljant. Om wat inspiratie op te doen googelde ik op ‘quiche topinambour chorizo’ en tot mijn verbazing vond ik dit recept van twaalf jaar geleden. Nou ja, seg 🙂