2017 Sint-Jan – Herboristengilde

Sint-Jan is het jaarlijks evenement bij MergenMetz, want rond Sint Jan is het een belangrijk moment voor de natuur en in de tuin: Sint-Jansuien, Sint-Janskruid, groene walnoten voor likeur of om in te maken worden geoogst enzovoorts.

Klik hier voor een overzicht van Sint Jan op 24 juni 2017

Sint-Janskruid en zo veel meer

In onze Eetbare Siertuin liggen vier vlakken waar het Herboristengilde heilzame planten heeft staan. Op deze dag zijn gildeleden aanwezig om onder andere alles te vertellen over heilzame kruiden en bovenal natuurlijk Sint-Janskruid. En natuurlijk hoe u zelf een zalf of olie kunt maken.

In Duitsland was Sint-Janskruid in 2015 de artsenijplant van het jaar. En dat wil wat zeggen.

Gehele dag

Elvira en het Herboristengilde zijn de gehele dag aanwezig bij een kraampje. U kunt ze de oren van de kop vragen. Tot ze er horendol van worden – daar zal ook wel een middeltje tegen zijn 🙂

Vreemd hè? We zijn de laatste, misschien eeuw, helemaal gewend aan de farmaceutische industrie. Maar daarvoor speelden kruiden een belangrijke rol bij de genezing en het voorkomen van kwalen. Hoewel ze het niet wil bekennen, maakt deze industrie nog steeds gebruik van de heilzame stoffen die in planten voorkomen.


Elvira van Tinteren houdt van planten en ze is herboriste, bovendien bestuurslid van het Herboristengilde. Ze heeft de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen gevolgd en de herboristenopleiding bij De Sprenk.

Plaats een reactie