Besluitvorming nieuwe EU-zaadwet is thriller

De zaadwet heet officieel “verordening inzake teeltmateriaal van gewassen” en deze vervangt tien bestaande richtlijnen. Juli 2023 stuurde de Europese Commissie het voorstel aan het parlement. Daar staat een aantal bizarre voorstellen in. Nu wordt er in commissies over gesproken, medio april staat de finale behandeling in het Europees Parlement op de agenda. Spannend!

Over ultrabewerkt voedsel

Meer en meer worden de gevolgen van het consumeren van ultrabewerkt voedsel duidelijk. Een groot onderzoek onder bijna tien miljoen mensen toonde 32 gezondheidsrisico’s aan. Wetenschappers roepen overheden op met maatregelen te komen, net zoals bij tabak is gedaan.

Prachtige bomen

Bomen is een overweldigend mooi boek over….. bomen. Het is bijzonder rijk geïllustreerd en bekijkt de bomen vanuit heel veel gezichtspunten. ‘Van wortel tot blad’ luidt de ondertitel. Er is meer dan dat, namelijk ook symbiose met andere gewassen en dieren, waaronder wij, de mens.

HEG

Heg is een vrij dun boekje en verscheen alweer wat langer geleden. Maar verdient het nog steeds om gelezen te worden. Het is fijn compact, niet zulke zware kost als vele andere boeken over de teloorgang van ons rijke boerenland. En het belang van heggen, hagen en houtwallen kan nauwelijks worden overschat. Koop het, want de opbrengst komt ten goede aan de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

De Nieuwste Nederlandse Keuken

De Nieuw(st)e Nederlandse Keuken heet het boek van een bevlogen kok, die met de organisatie Dutch Cuisine een nieuwe weg in slaat en zelf het goede voorbeeld geeft. Het resultaat is een geweldig kookboek van een man met een missie, voor de enthousiaste thuiskok en professionele koks die wat extra inspiratie nodig hebben.

Kleine natuur

Een aardig boek over (ondertitel) ‘de wonderbaarlijke soortenrijkdom van een stadstuin’, geschreven door Renze Borkent en uitgegeven door KNNV. Leuk, alleen lijkt het wel erg op het boek ‘Mijn 1000 soorten tuin’ dat vorig jaar verscheen bij Noordboek.

moestuin

Eten uit moestuin slechter voor klimaat dan uit supermarkt

Stadslandbouw en moestuinieren hebben grote voordelen. Een van de dingen die amper of niet onderwerp van onderzoek is, is de CO2-uitstoot van een moetuin. Op 24 januari 2024 verschijnt een onderzoeksverslag in Nature Cities waaruit blijkt dat het niet zo best is en Foodlog kiest voor een zorgwekkende kop. De werkelijkheid is toch ietsje anders.