Juli 2024 in de moestuin

Door het rare weer lopen we drie weken achter in de moestuin. Niet alles dat we in juni moesten zaaien hebben we gezaaid. Dat nemen we nu mee.

Nu weet elke ervaren moestuinier dat er ieder jaar wel iets mis gaat. Maar 2024 is wel bijzonder. Slakken die alles wegvreten, woelmuizen die honderden erwten hebben opgepeuzeld en door het kille natte weer is de bestuiving ook niet je-van-het. Insecten vlogen weinig. Bij het schrijven van deze rubriek zien we foto’s van twee jaar geleden: op 2 juli oogsten we de pompoen acorn table gold. Nu zien we een stuk of drie pompoenetjes in wording. De bonen hebben we voor het eerst voorgezaaid en toen ze pakweg 25 cm hoog waren uitgeplant. Ze doen het goed.

Gedeeld leed

Na twee maal 140 erwten Zwitserse Reuzen te hebben gelegd, na twee maal 140 kapucijner Kola te hebben gelegd, en telkens werd alles weggevreten: geen erwten dit jaar in onze moestuin. Maar ook de wortelen zijn ongeveer volledig afgegraasd – we gaan morgen of overmorgen nog een keer winterwortelen te zaaien. Maar ook bieten zijn aangevreten, maar sommige minder erg.

Teel paarse groenten?

Het is opvallend dat de “blauwe” jonge koolrabi’s niet of nauwelijks door slakken zijn aangepakt. De “witte” meer. Zo ook bij de bieten, met rood in het blad, minder slak. En van de sla bleven de vierjaargetijdensla en ook de sla grosse brune paresseuse, die enkele vlekjes “bruin” op de overigens lichtgroene blad heeft, min of meer slakkenvrij. Maar dat betekent dat er enige anthocyaan in het blad zit. (We spraken er terloops over met Taco IJzerman en hij had soortgelijke ervaring.)

Zaaien en uitplanten – juli en een paar augustus

In juli kan nog heel veel in de moestuin worden gezaaid, augustus is voor de meeste groenten te laat. Maar ook de tijd van oogsten is aangebroken. Dat gaan we niet allemaal opnoemen. Zaai deze maand bijvoorbeeld:

Aardappelen, vroegerooienin de maand
Knolraapjes voor herfstrapenzaaien, buiten, ter plekke medio-eind
Soesterknol kan in augustus nog
Bloemkoolzaaien (laatste kans)begin
Boerenkool en andere kolenuitplantenbegin-medio
Chinese koolzaaieneind
Purple sprouting broccolizaaien, buiten, ter plekke medio-eind
Radijs en dan m.n. de groterezaaien, buiten, ter plekke eind
Rucola en dat geldt ook korianderzaaien, buiten, ter plekke elk moment
Spinaziezaaien, buiten, ter plekke eind
Venkelzaaien, buiten ter plekke of in pluggen/potjeseind
Radicchio, groenlofuitplanten of zaaien (laatste kans)begin
Nieuw-Zeelandse spinazieuitplantenbegin
Sla en stengelsla,
andijvie, groene kool
uitplantenelk moment
Serifonzaaieneind
Tong hozaaien, uitplantenhele maand
Snijbietzaaien (laatste kans)begin
Chicorei/Cicoria Grumolo Verde Scurozaaienmedio-eind
Erwtenleggen (laatste kans)begin
Klimbonenleggen (laatste kans)begin
Wortelen (winterwortels)zaaien (laatste kans – zeker voor ons!)begin

Let op: Wat je nog kan zaaien heeft ook veel met de vruchtbaarheid van de grond te maken. Op (armere) zandgrond groeit alles langzamer en is bloemkool sowieso uitgesloten.

Snoeien

Als je appelbomen hebt, kan je zomersnoei toepassen. Het remt de groei van de boom, zorgt voor een mooiere oogst omdat er meer licht in de boomkruin valt, bevordert het aanmaken van bloemknoppen voor volgend jaar en in deze tijd van het jaar helen de snoeiwonden snel.
Laaghangende takken van een walnoot haal je ook het best in de zomer weg.

Druiven snoei je als de trossen zich vormen. Als je het niet in juni hebt gedaan, dan nu. Takken die geen trossen hebben, kunnen weg. Andere kan je op twee bladen na de tros snoeien. Minder trossen betekent grotere trossen. Dus soms mag je meer ingrijpen.

Aardbeien snijden
Als de oogst is geweest wil men de aardbeienplant vlak boven de grond afsnijden of snoeien. De plant loopt dan weer fris en fruitig uit. Zo blijft ze hanteerbaar en maakt niet meteen uitlopers.

2 gedachten over “Juli 2024 in de moestuin”

 1. Beste Norbert,
  Wat ben ik blij dat ik als amateurtje mij niet schuldig hoef te voelen dat zoveel mislukt is. Ik heb de zaailijst bekeken en vraag mij het volgende af: kunnen aardappelen nu nog de grond in, omdat ik las dat boeren dit alsnog doen. Heeft het volgens jullie ook nog zin om stambonen, courgette, komkommer, sla en zomerwortel te zaaien? Wij hebben hier kleigrond, misschien maakt het wat uit. Door het wisselvallige weer ben ik de draad behoorlijk kwijt.

  Groeten,
  Angelique

  Beantwoorden
  • Onze ervaring is op (arme, maar inmiddels flink rijkere) zandgrond. Ik zou geen aardappelen meer de grond in doen, zelfs voor late aardappelen ben je te laat. Er kunnen misschien variëteiten voor professionele telers zijn en misschien gokken die wel erop dat er weer geen winter komt. Bonen kan je nog proberen, courgette, komkommer zou ik niet meer doen. Ook hier is het plaatselijk “leeg” in de tuin en nog steeds ben ik elke avond tegen elf buiten om slakken te rapen….

   Beantwoorden

Plaats een reactie