Over de Nederlandse eetcultuur
Een vijftiental wetenschappers, vanuit verschillende disciplines, bundelen diverse aspecten van de Vlaamse en Nederlandse eetcultuur, veel verleden maar ook de toekomst, in een interessant, niet al te dik, boek.
Een vijftiental wetenschappers, vanuit verschillende disciplines, bundelen diverse aspecten van de Vlaamse en Nederlandse eetcultuur, veel verleden maar ook de toekomst, in een interessant, niet al te dik, boek.
De Nieuw(st)e Nederlandse Keuken heet het boek van een bevlogen kok, die met de organisatie Dutch Cuisine een nieuwe weg in slaat en zelf het goede voorbeeld geeft. Het resultaat is een geweldig kookboek van een man met een missie, voor de enthousiaste thuiskok en professionele koks die wat extra inspiratie nodig hebben.
Een aardig boek over (ondertitel) ‘de wonderbaarlijke soortenrijkdom van een stadstuin’, geschreven door Renze Borkent en uitgegeven door KNNV. Leuk, alleen lijkt het wel erg op het boek ‘Mijn 1000 soorten tuin’ dat vorig jaar verscheen bij Noordboek.
Stadslandbouw en moestuinieren hebben grote voordelen. Een van de dingen die amper of niet onderwerp van onderzoek is, is de CO2-uitstoot van een moetuin. Op 24 januari 2024 verschijnt een onderzoeksverslag in Nature Cities waaruit blijkt dat het niet zo best is en Foodlog kiest voor een zorgwekkende kop. De werkelijkheid is toch ietsje anders.
Hazelnoten hebben een lange geschiedenis als basisvoedsel. Hazelaars passen goed in diverse tuinen. Om een goede oogst te krijgen is het belangrijk dat er een aantal dingen in acht wordt genomen.
Schitteren in de schaduw is een nieuw boek van Cor van Gelderen en Wouter van der Tol. Het beschrijft de mooiste (schitterende) schaduwplanten en is daarmee een uitkomst voor allen die worstelen met dat stukje tuin waar de zon niet schijnt.
Dat Angelo iets met tomaten heeft, wisten we al. In 2016 verscheen zijn boek ‘Pomodori – mijn liefde voor tomaten en lekker eten’ bij KNNV Uitgeverij. Nu ‘Tomaat – zelfgekweekt smaakt beter’ bij Sterck & De Vreese. De inhoud is grotendeels hetzelfde, bewerkt en geactualiseerd. Gelukkig was de tomaat was acht jaar geleden ook al tomaat. Dit is en blijft daarom een goed boek over tomaten kweken.
In onze Tuinen wonen ook enkele zeldzame rassen dieren, zoals Bonte Bentheimer landvarkens, waar wij regelmatig over berichten. Iets meer onder de radar opereren onze kippen. Echter, ook die zijn van een bijzonder oud Nederlands ras: de Welsumer. Sinds enkele dagen is er een nieuwe, jonge haan: Welsumer Haan Martinus.
In Science van 19 januari 2024 stond het artikel ‘The global distribution of plants used by humans’. Het gebruik van planten over de hele wereld. Zonder planten geen mensen, zou je kunnen zeggen. Nu is eindelijk wetenschappelijk bewezen dat in gebieden waar de diversiteit van planten het grootst is, ook het meest van planten gebruik wordt gemaakt. Iets dat je op je klompen kunt aanvoelen.
Sinds een jaar (of twee) is de BIObeurs in de Brabanthallen in Den Bosch, waar het voorheen jarenlang in de IJsselhallen in Zwolle was. Hier zijn de laatste trends op biologisch gebied, landbouw en voeding, te vinden. Maar BIObeurs 2024 viel op dat vlak wel wat tegen.
Voor het nieuwe jaar 2024 werken we bij De Tuinen van MergenMetz aan mooi programma. Nog niet alle punten staan op de i. Maar we lichten hier al het een en ander toe, concrete plannen en ideeën. Niet alles is in beton gegoten en het jaar duurt 366 dagen.
2023 begon op zondag en eindigt op zondag. 2024 is een schrikkeljaar, dus februari duurt een dagje langer en het jaar eindigt daarom op dinsdag. We zien dat covid eind 2023 weer alom heerst. De laatste lockdown was januari 2022. Twee jaar later beschouwen we het als een griep: vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren en geen mondmaskers. Momenteel strijden diverse covid-varianten om de “gunsten” van de mens. Wellicht verklaart dat waarom de een klappertandend met koorts in bed ligt en de ander hooguit de verschijnselen van een goede verkoudheid heeft.
En daar staan we dan, op de drempel van het nieuwe jaar.