Boomtijd voor Bor

Boomtijd, zo luidt de titel van het boek van Beitske Bouwman. Het is een pareltje; geen dik boek, maar heel mooi, helder, fris en aandoenlijk geschreven. Het gaat over de relatie van een mens met een boom. Correctie: meer dan een relatie, het is een (tegen)natuurlijke vorm van verliefdheid. Zijn daar woorden voor?

Houdbaarheid van zaad

Zaad heeft niet het eeuwige leven, maar het kan, onder de juiste omstandigheden bewaard, wel heel lang worden bewaard. En misschien wil je zelf gewonnen zaad de volgende jaren weer gebruiken. De houdbaarheid van zaad is afhankelijk van de omstandigheden.

Hongerkloofdiner. En wat eten we nu?

Op 7 maart 2025 verzorgden we het allereerste hongerkloofdiner. Chef-kok Danielle Leonie had een bijzonder menu samengesteld met de laatste groenten die er nog waren. Die zijn nu op. Nu hebben wij voor onszelf bijna niets meer voor de komende tijd. Dat wordt afzien tot de eerste groene eetbare blaadjes er zijn.

Of je bos lust

‘Of je bos lust’ is een boek voor hen die geïnteresseerd zijn in een voedselbos of eetbare planten in de siertuin of pot. Het boek laat je kennismaken met een aantal gewassen (van bol tot boom) en recepten. Welkom in de wereld van de voedselbossen.

In Gesprek met de Noordzee

Auteur Arita Baaijens vindt dat de Noordzee een stem moet hebben. Wij hebben een vreemde relatie met natuur, we verknoeien het of ‘wij bepalen wat goed voor haar is’. Baaijens wil daarom in gesprek met de zee en wil solliciteren naar woordvoerder. Om de juiste toon te vinden, om inzichten op te doen, reist ze langs diverse kunstenaars en wetenschappers die elk op een eigen wijze een relatie met de zee hebben.

De Lekkerste Recepten van de Dag

Er is, tien jaar na Familierecepten, een nieuw boek verschenen met 250 gerechten uit de keuken van Felix Wilbrink. En niet zomaar recepten, hij heeft uit de drieduizend die van zijn hand verschenen, de beste gekozen. Allemaal goed maakbaar; een klein feestje in de Nederlandse keuken.

Het Paardenbloemboek

Onlangs verscheen een aardig boek over de misschien wel meest voorkomende wilde plant van Nederland: de paardenbloem. Natasja van der Meer bundelde allerlei recepten en toepassingen van dit gewas, dat al sinds de oudheid door de mens wordt gebruikt.

Tentoonstelling Grand Dessert

In het eminente gezelschap van oud-bestuursleden van voormalig Stichting CELL, bezochten we vrijdag 21 februari 2025 de tentoonstelling Grand Dessert in het Kunstmuseum Den Haag. Een prachtig ingerichte tentoonstelling waarbij de verbindende diepgang helaas ontbrak.