Hildegard von Bingen

Physica is een belangwekkend 12e-eeuws middeleeuws medisch boek van de kloosterlinge Hildegard von Bingen. Hierin passeren onder andere de elementen (aarde, zee, rivieren), dieren, bomen, stenen, metalen en planten de revue. Marcel De Cleene bespreekt in dit boek de kruidenkennis van Von Bingen en vergelijkt dat met de kennis van andere arts-botanici door de eeuwen heen.

Lang Leve Plant

Het heet Plant. Eindelijk is het lang verwachte boek van Emile van der Staak daar. En wat voor een boek! Een parel die de nieuwe Nederlandse culinaire standaard zet. In het inmiddels alom geprezen restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen worden unieke gerechten gemaakt met allerlei gewassen, waarvan we vele wel kennen, maar niet beseffen hoe goed eetbaar ze zijn.

2025 is het jaar van

Terugkijkend was 2024 met een aantal verkiezingen, grote sportevenementen, veel regen en vooral (naakt)slakken, een bewogen jaar. Wel vreemd dat de slak niet in de Chinese dierenriem voorkomt. We kunnen bij dat dier wel wat karakterbeschrijvingen bedenken. Misschien wordt het tijd voor Het Jaar van de Slak, dan kunnen we er rekening mee houden. En waar kunnen we in 2025 zoal naar uitkijken?

December in de moestuin

Als het goed is, is er december weinig tot niets te doen. Hooguit klusjes die voor de vorst invalt gedaan moeten worden, maar dat is dus wachten. Minus één is eigenlijk geen vorst, de meeste groenten verdragen dat wel. In dit bericht een tabel met vorstbestendigheid.

Het Bedwongen Bos – Nederlanders en hun natuur

Niets is veranderlijker dan hoe de mens naar de natuur heeft gekeken en kijkt. Eeuwenlang gold de Nederlandse wildernis als een wijkplaats voor rovers en roofdieren, maar ook als een vindplaats van voedsel, brandhout en bouwmateriaal. Pas later is de natuur iets geworden waarvan we zijn gaan houden. Het bedwongen bos beschrijft dit op een fraaie manier.

Planta Sapiens – Intelligentie bij planten

Planta Sapiens gaat over het bewustzijn van planten, plantenneurobiologie. Ze hebben een eigen vorm van intelligentie, die tot nu toe onderbelicht is gebleven. Plantenonderzoeker en filosoof Paco Calvo vertelt in dit boek over zijn onderzoek naar plantbewustzijn. Planten zijn veel complexer en intelligenter dan wij gewoonlijk denken.

Een Culinaire Tijdreis

Een Culinaire Tijdreis is een uniek en bijzonder boek over duizend jaar culinaire geschiedenis, gebaseerd op archeologische vondsten die tijdens de aanleg van de Rotterdamse Markthal zijn gedaan. Aan de hand van oude kookboeken zijn daarbij recepten gereconstrueerd en ‘naar de tafel van nu’ gemaakt. Een en ander prachtig gedocumenteerd en ondersteund door prenten en schilderijen.

Odin en zaadvaste rassen

Op 15 november 2024 organiseerden Stichting Zaadgoed en Voedselcooperatie Odin een (vierde) dag in het kader van ‘Zaadvaste rassen vanuit ketenperspectief’. Vijfendertig donkergroene mensen kwamen bijeen bij De Warmonderhof in Dronten. Een leuke bijeenkomst waarvan echter de diepere bedoeling niet geheel duidelijk is.

Over wijn in de zeventiende eeuw

‘Geheimen van de wijnkelder’ gaat over een vondst van een zeventiende-eeuws, handgeschreven document met recepten om wijn goed te houden. De ondertitel luidt: Gids voor de ervaren en verstandige wijnliefhebber, anno 1700. Wijnhistoricus Mariëlla Beukers schreef er een leuk en boeiend boek over.