Dokters van Nature

Dieren weten hoe ze zichzelf gezond moeten houden. Bij de mens kan je je dat afvragen. De Nederlandse wetenschapper in Amerikaanse dienst, Jaap de Roode, schreef Dokters van Nature. Een zeer interessant boek over zelfmedicatie bij dieren. En zelfs dieren die al heel lang geleden zijn gedomesticeerd, weten nog steeds wat ze wel en niet moeten gebruiken om kwalen te voorkomen of te bestrijden.

Mei in de (moes)tuin

In tegenstelling tot 2023 en 2024 is de natuur behoorlijk op snelheid door het warme weer. Droogte maakt echter dat de groei niet helemaal als kool gaat, maar de slakken daarentegen, blijven thuis. Net als in 2023 komt de natuur in de moestuin langzaam op gang. De veertiendaagse verwachting laat temperaturen voor overdag van 18 tot 21o C zien en met nachten van rond de 10o C. De aarde moet wat opwarmen, maar we wachten met uitplanten niet tot na de IJsheiligen.

Thuis in de moestuin

‘Thuis in de moestuin’ is de titel van het nieuwe boek van Jessica Koomen. En die titel dekt volledig de lading. Het is een indrukwekkend mooi, goed geschreven en verbazingwekkend compleet boek. Een van de beste moestuinboeken die er is.

Natuurgeneeskundige zelfzorg

Marion de Kort stelde een praktisch handboek met de titel Natuurgeneeskundige Zelfzorg samen, dat gaat over de heilzame werking van planten op de vele dagelijkse kwalen die ons, mensen, treffen. We kunnen daar met planten zelf wat aan doen. Dat heet zelfzorg. Het handboek is ter zake kundig geschreven, praktisch, beknopt en geen zweverig geleuter en gebaseerd op betrouwbare bronnen. Een boek dat in elk huishouden hoort.

Boomtijd voor Bor

Boomtijd, zo luidt de titel van het boek van Beitske Bouwman. Het is een pareltje; geen dik boek, maar heel mooi, helder, fris en aandoenlijk geschreven. Het gaat over de relatie van een mens met een boom. Correctie: meer dan een relatie, het is een (tegen)natuurlijke vorm van verliefdheid. Zijn daar woorden voor?

Houdbaarheid van zaad

Zaad heeft niet het eeuwige leven, maar het kan, onder de juiste omstandigheden bewaard, wel heel lang worden bewaard. En misschien wil je zelf gewonnen zaad de volgende jaren weer gebruiken. De houdbaarheid van zaad is afhankelijk van de omstandigheden.

Hongerkloofdiner. En wat eten we nu?

Op 7 maart 2025 verzorgden we het allereerste hongerkloofdiner. Chef-kok Danielle Leonie had een bijzonder menu samengesteld met de laatste groenten die er nog waren. Die zijn nu op. Nu hebben wij voor onszelf bijna niets meer voor de komende tijd. Dat wordt afzien tot de eerste groene eetbare blaadjes er zijn.