Hartige taart met radicchio en peren
Dit is zzzzmikkellen en zzzmullen. Het bittertje van de roodlof, het perenzoet en de krak van de walnoten.
Dit is zzzzmikkellen en zzzmullen. Het bittertje van de roodlof, het perenzoet en de krak van de walnoten.
Een bijzonder smakelijk gerecht met het verrukkelijke bittertje van de roodlof. Zonder kaas, maar met mascarpone.
Milieubewust, vegetarisch en simpel koken met Nederlandse producten. Dat kan heel goed, zo blijkt uit dit nieuwe boek van Laura de Grave. Geen dertien-in-een-dozijn kookboek met alleen het hoe, maar in Lekker Lokaal staat ook het waarom.
Betrekkelijk eenvoudig recept maar o zo smakelijke taart of quiche met knolvenkel, spinazie en zachte geitenkaas
Saffloer is een zeer veelzijdige plant die al duizenden jaren voor kleurstof en olie wordt geteeld. Maar ook om medicinale redenen. En als nep-saffraan.
Er was eens een Twentse kinderarts. Zij zag onder haar patiëntjes een groep jonge kinderen met vage, vervelende, terugkerende klachten waar ze niet veel aan kon doen. Luchtweginfecties, koorts, lamlendigheid. Ze besloot een aantal van deze ‘kwakkelkleuters’ als proef een aangepast dieet te adviseren. Dat bleek te werken.
Josh Niland is volledig in de vis, verwerkt het van kop-tot-staart en past technieken van de vleesverwerking toe. Zijn eigenzinnige benadering is inspirerend weergegeven in een prachtig boek voor chefs en bevlogen visliefhebbers.
Hij staat live, de Kookpotcast van Merit Hondelink en Amanda Brouwers waarin wij de hoofdrol spelen. Amanda en Merit bezoeken mensen van divers pluimage die wat te vertellen hebben, praten terwijl er wordt gekookt. Erg leuk om naar te luisteren.
De Japanse bladvlo Aphalara itadori wordt na tests door Instituut Biologie Leiden bij wijze van veldproef op drie plaatsen in Nederland losgelaten om de invasieve Japanse duizendknoop te bestrijden. Reden voor het NOS Journaal om daar aandacht aan te besteden en natuurlijk aan die andere dierlijke bestrijder: het bonte Bentheimer landvarken.
Wil je een fraaie bloementuin die gonst van leven en waar jaarrond iets te beleven is? Maar je weet niet hoe? Dan biedt dit boek ‘Een Tuin Barstensvol Bloemen’ een mooie opstap met veel houvast.
De van oorsprong Belgische wetenschapster Valerie Trouet schreef een fraai en lekker leesbaar boek over dendrochronologie: de techniek om uit jaarringen van bomen informatie te halen. Want aan die jaarringen kun je niet alleen zien hoe oud de boom is, maar ook of er goede of slechte jaren waren tijdens zijn leven. Op die manier is een beeld van het verleden te reconstrueren; bijvoorbeeld van droogte, kou, of bosbranden. En wordt duidelijk dat we inderdaad te maken hebben met klimaatverandering.
Hiske kocht het kalf Sjouk, omdat ze precies wilde weten hoe de ketens en dus de besluitvorming in de veeteelt cq zuivelindustrie lopen. En daar kwam kalf Spek bij. Nu gaat het om ontwormen en een gesprek met een veearts.