2020 is het jaar van

Er is weinig te vieren c.q. te herdenken als het gaat om langer geleden overleden beroemdheden. Daarentegen, als er iets Nederland lijkt bezig te houden, is het wel het Eurovisie Songfestival. En wat houdt Vlaanderen bezig? Volgens de Chinese kalender is 2020 het jaar van de rat. In dat verband is het opmerkelijk dat in de tweede helft van 2019 de media berichtten dat het aantal ratten fors toenam, met name in de steden.

Opbrengst voedselbos meetbaar maken

Vanaf volgend jaar kunnen alle voedselboseigenaren zelf oogstcijfers uit hun voedselbossen invoeren via een nieuwe, nog te ontwikkelen website. Beloven is mooi, meten is beter. Daar zijn we het helemaal mee eens, maar we plaatsen wel wat vraagtekens.

Maison Mari – een kookboek met menu’s

Reis door het jaar in 54 diners, kleine geschiedenissen en grote gerechten, van soezen en mousses tot croquettes, tartelettes & bonbons. Maison Mari is een kookboek met complete menu’s per seizoen. Het is gelardeerd met de belevenissen rond de bouw van een restaurant en andere wetenswaardigheden.

Escherichia coli zet puur CO2 om in energie

Op 27 november j.l. publiceert Cell een artikel waarin staat dat onderzoekers de E.coli-bacterie zodanig hebben gemanipuleerd dat deze puur en alleen CO2 omzet in energie. Dat heeft verschillende voordelen ten opzichte van planten. En biedt hoop voor de toekomst. Maar het is wel dankzij gentech.

Moestuinplan 2020

Tussen de feestdagen door en in januari worden de plannen voor de moestuin van het volgende jaar gesmeed. Successen van het afgelopen seizoen blijven en er is altijd wel wat nieuws en interessants te vinden. Dit is ons plan voor het komende jaar.

Gelukkig is er nog de keukenmeid

Waar ze in het buitenland een fatsoenlijke status kreeg als ‘kok’ bleef het in het kleinburgerlijke Nederland van de 18e eeuw de keukenmeid heten die voor de meer welgestelden kookte. Culinair historica Christianne Muusers brengt een aantal opvallende recepten uit die tijd samen in het boekje Het Geheim van de Keukenmeid.

Mediterraneo en Jacques Meerman

Tijdens het Foodie Festival op 16 november 2019 in Amsterdam waren twee sessies gewijd aan het boek Mediterraneo. De aftrap was een interview en later in de middag verzorgde Meerman zelf een presentatie. Mediterraneo mag gerust een monument in de culinaire geschiedschrijving worden genoemd.

Meer buurtbongerds!

Een bongerd is een hoogstamboomgaard die door de meer massale fruitteelt een beetje verloren is geraakt. Door de toenemende belangstelling voor voedselbossen komt ook hoogstamfruit weer onder de aandacht. En eerlijk gezegd begint menig voedselbos als een boomgaard. Alleen al om die reden is dit boek van Michiel Bussink een aanrader van de eerste categorie.

Zo slim als de natuur

Twaalf revolutionaire manieren om voedsel en energie te produceren, zo luidt de ondertitel van het boek van Gunter Pauli. Werken met de natuur, niet tegen de natuur. Een stimulans en ruggensteun voor hen die veranderingen willen doorvoeren, dat inzicht biedt aan beleidsmakers en beslissers en dat klimaatsceptici en pessimisten op andere gedachten kan brengen.

Historische drankjes om zelf te maken

Punch, Kandeel en Clairet. Zo luidt de titel van een onlangs verschenen boek van Mariëlla Beukers. Zij beschrijft daarin wat onze voorouders zoal zelf aan, meest alcoholische, versnaperingen maakten. Opgedoken uit oude schriften en in een boekje verzameld om vandaag te maken.