Lekker Lokaal eten

Milieubewust, vegetarisch en simpel koken met Nederlandse producten. Dat kan heel goed, zo blijkt uit dit nieuwe boek van Laura de Grave. Geen dertien-in-een-dozijn kookboek met alleen het hoe, maar in Lekker Lokaal staat ook het waarom.

Over kwakkelkleuters en gezonde voeding

Er was eens een Twentse kinderarts. Zij zag onder haar patiëntjes een groep jonge kinderen met vage, vervelende, terugkerende klachten waar ze niet veel aan kon doen. Luchtweginfecties, koorts, lamlendigheid. Ze besloot een aantal van deze ‘kwakkelkleuters’ als proef een aangepast dieet te adviseren. Dat bleek te werken.

Wie on tie-vie [7]

De Japanse bladvlo Aphalara itadori wordt na tests door Instituut Biologie Leiden bij wijze van veldproef op drie plaatsen in Nederland losgelaten om de invasieve Japanse duizendknoop te bestrijden. Reden voor het NOS Journaal om daar aandacht aan te besteden en natuurlijk aan die andere dierlijke bestrijder: het bonte Bentheimer landvarken.

Wat bomen ons vertellen

De van oorsprong Belgische wetenschapster Valerie Trouet schreef een fraai en lekker leesbaar boek over dendrochronologie: de techniek om uit jaarringen van bomen informatie te halen. Want aan die jaarringen kun je niet alleen zien hoe oud de boom is, maar ook of er goede of slechte jaren waren tijdens zijn leven. Op die manier is een beeld van het verleden te reconstrueren; bijvoorbeeld van droogte, kou, of bosbranden. En wordt duidelijk dat we inderdaad te maken hebben met klimaatverandering.