Paprika nardello

In 2015 minder maar in 2016 leverde het een bijzonder geslaagde oogst. Dan hebben we het over de paprika nardello, die er verraderlijk uitziet als een fikse Spaanse peper, maar mooi zacht van smaak is. Anno 1887 en voor die tijd.

Als iedereen 16 euro geeft… Help de herders!

Politiek is traag. Besluitvorming is langzaam en procedures zijn stroperig. De trekkende herders komen structureel geld te kort. Er gloort licht aan de horizon, maar het realiseren van nieuwe verdienmodellen kost tijd. Sommigen dreigen nu weer om te vallen. En dat terwijl ze tot Nederlands Immaterieel Cultureel Erfgoed zijn verheven!

Big nieuws!

In de nacht van donderdag op vrijdag 16 december zijn twaalf bonte bentheimer biggen geboren. Moeder Anna en al haar kroost maakt het goed. Op 28 augustus hadden we in onze agenda geschreven dat Anna berig was. De bonte bentheimer is een zeldzaam varkensras.

Gin O’Clock

Distilleerderij De Pronckheer in Cothen – ja, van het bekende eigenzinnige restaurant – presenteerde op 11 december 2016 om 15:40 uur een bijzondere gin. GoodSack – goedzak. Jenever wordt wel eens Dutch gin genoemd, maar dit is heuse gin en bijzonder aromatisch en bijzonder zacht van smaak. Nieuw voor Nederland.

De kunst van het van-kop-tot-kont koken

Dit is een groots moment in de culinaire geschiedenis van Nederland. Nel Schellekens stelde een deel van haar receptuur te boek. De chef van De Gulle Waard staat bekend als van-kop-tot-kontkok; van zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten gooit ze niets weg. Dat is uniek en daarmee is dit kookboek tevens een mijlpaal in de culinaire geschiedenis van de Lage Landen. U leert het andere eten kennen. Genoeg reden om dit monumentale boek aan te schaffen.

Gewoon lekker koken voor iedereen, met of zonder voedselallergie

Heeft iemand in uw naaste kring – misschien u zelf? – last van voedselallergie of -overgevoeligheid? Geen gehannes meer met apart koken of andere ongezellige maatregelen. Want De Sterren van de Hemel is een uitzonderlijk, allergeenvrij kookboek voor ons allemaal. Het bevat normale gerechten, alleen is nu rekening gehouden met de meest voorkomende allergenen. Want we moeten samen lekker kunnen eten. Of niet soms?

ShoppingPrince

Bij toeval stuitten we in de Prinsestraat in Den Haag op een winkel met louter goede, duurzame spullen van recyclede materialen. En vooral leuke, praktische dingen. We schrijven niet vaak over winkels, maar dit willen we graag delen. Voor als u eens in Den Haag komt, maar ze hebben ook een webshop

Het Verleden op je Bord

Culinair historica Christianne Muusers liet op 3 december 2016 bij de kookwinkel DOK in de Passage in Den Haag haar boek Het Verleden op je Bord het licht zien. Een wandeling door de geschiedenis van de Nederlandse keuken door middel van vijfenveertig geactualiseerde recepten, opgegraven uit de archieven van de Koninklijke Bibliotheek. Een mooi verzorgd boek dat niet alleen inzicht geeft in ons eetverleden, maar vooral bijzondere, mooie gerechten om thuis te maken.

Wij willen Koning Winter terug!

Wie zich verdiept in het fenomeen Koning Winter ziet dat deze vorst van Germaanse komaf is en dat de eigenschappen van deze gulle kindervriend door de katholieke kerk overgeplant zijn op Sint Nicolaas. In de hedendaagse samenleving van ontkerkelijking, islam, de Zwarte Piet-discussie en hang naar culturele waarden, lijkt een machtswisseling en herintroductie van Koning Winter een serieuze optie.

Zijn we slim genoeg?

We zijn diep onder de indruk geraakt van dit boek van Frans de Waal. Het verandert radicaal de kijk op dieren. Aan de hand van frappante voorbeelden maakt de auteur duidelijk dat dieren, van groot tot klein verdraaid slim kunnen zijn, of dit nu intelligentie of uit instinct voorkomt

Oosters geïnspireerd telen en koken

Het nieuwe boek van Peter Bauwens werpt een interessant licht op veel voor ons niet-alledaagse groenten, die heel goed in eigen tuin geteeld kunnen worden. ‘Oosterse inspiratie voor de Westerse moestuin’ beschrijft de gewassen èn hoe ermee om te gaan in de keuken. Dit maakt het een leuk en ook waardevol boek om zowel in de moestuin als in de keuken lekker ‘out of the box’ te gaan.