Slakken ruiken voor ze eten
Waarom wordt de ene ras zaailingen subiet door slakken weggeschoren, terwijl die van andere planten blijven staan? Men dacht dat smaak bepalend was, maar nu blijkt dat de geur een rol speelt.
Waarom wordt de ene ras zaailingen subiet door slakken weggeschoren, terwijl die van andere planten blijven staan? Men dacht dat smaak bepalend was, maar nu blijkt dat de geur een rol speelt.
Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom oud glaswerk vaak een versiering met reliëf kennen? Het antwoord staat in dit prachtige boek over de regentenfamilie Van Loon, medeoprichters van de VOC. Het huis aan de Amsterdamse grachtengordel is nu een museum.
MergenMetz wenst al haar lezers, supporters en bezoekers een groen en voorspoedig 2019. Met een winters schilderij van Bart McLeod.
Elk nieuw jaar vormt voor diverse organisaties aanleiding om een onderwerp of thema te kiezen waarop men zich focust. Altijd boeiend om te zien wat de mens roert. We melden alleen grote of bijzondere thema’s. En dan is er nog Brexit en dit nieuwe jaar verkiezingen.
Voor de meeste mensen met een woning op de grond is het normaal dat ze een grasveld of gazon aanleggen. Na het zaaien of leggen van de zoden begint pas het echte werk. Het boek ‘Meer dan Sprietjes’ laat zien dat je op andere wijze naar het gras in de tuin kunt kijken.
Ze hebben geen ogen of oren. Ze kunnen niet bijten of slaan. Ze hebben geen zenuwstelsel. Of toch? Planten kennen een verdedigingssysteem. Als ze worden aangetast of aangevallen dan reageren ze.
Dutch Cuisine is een organisatie die staat voor de goede Nederlandse keuken. Dat wil zeggen zo veel mogelijk lokale ingrediënten, korte ketens en koken in het seizoen. Ze kent veel koks als ambassadeurs. En nu ook MergenMetz. In de speciale rol van groentenambassadeur.
De een is een tuinman die kookt, de ander is een kookvrouw die oogst. Onlangs zijn twee goede boeken verschenen die ons aanzetten tot het meer met het seizoen koken. Dat betekent lokaal geproduceerd, gezonder èn beter voor het milieu. Doen!
Menigeen droomt ervan een moestuin op te zetten en daarmee zijn geld te verdienen. Maar hoe doe je dat? Boeken over moestuinieren zijn er genoeg. Maar dan? Dit boek beschrijft, vanuit eigen ervaring, het opzetten van een commerciële tuinderij en de keuzes en afwegingen die daarbij worden gemaakt.
Speciaal voor lezers van De Telegraaf en alle anderen die geïnteresseerd zijn in yacon. Want zaterdag 17 november 2018 besteedde De Telegraaf in het katern Vrij drie pagina’s aan deze bijzondere vrucht of groente. Ondergrondse vrucht. Om het zoeken te vergemakkelijken geven we hier de nodige links.
Wijnkronieken is een fraai boek van de hand van Mariëlla Beukers over de geschiedenis en alle aspecten van wijn in de Lage Landen. Van wijn maken via handel tot het drinken. Mooi geïllustreerd en prettig leesbaar. Een boek dat elke wijnliefhebber zou moeten lezen.
De moestuin ziet er niet zo mooi meer uit. Er is geoogst en dood en verderf slaat toe. De rustige periode breekt aan, maar er is nog wel het een en ander te doen. En natuurlijk water afsluiten en dakgoten schoonmaken van herfstblad.