Juni in de moestuin
In mei is het meeste werk wel gedaan in de moestuin. Na de IJsheiligen begint het uitplanten van de vorstgevoelige gewassen. Wat blijft er over voor juni? Vooral genieten en planten zien groeien.
In mei is het meeste werk wel gedaan in de moestuin. Na de IJsheiligen begint het uitplanten van de vorstgevoelige gewassen. Wat blijft er over voor juni? Vooral genieten en planten zien groeien.
Wie aan de kust woont, weet waar hij lekker kan eten. Want net als in elke andere plaats kennen ook kustplaatsen winkels waar je topproducten kan krijgen. Zeelust beoogt een gids te zijn met de mooiste eetgelegenheden en speciaalzaken langs de Nederlandse kust.
Velt, de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, wil een nieuw boek over seizoensgroenten en -fruit maken. Boeken van Velt zijn gekend door hun verzorgde uitvoering en volledigheid aan informatie. Dus dat moet een juweeltje worden. U kunt helpen.
Rosanne Hertzberger heeft een intrigerend boek geschreven dat in eerste instantie leest als scherts, maar uiteindelijk bloedserieus blijkt te zijn. Ze behandelt aspecten van ons eetgedrag en onze consumptiebehoefte vanuit het gezichtspunt van een voedselwetenschapper. Naast de vermaledijde E-nummers komen ook andere aspecten zoals koken of kant-en-klaar, kunstmest, zaadveredeling en zelfs het paleodieet aan de orde.
Op 18 april 2017 deed het Monsanto Tribunaal uitspraak. Het bedrijf Monsanto is o.a. schuldig aan ecocide. Blijven in maart-april de gele velden als gevolg van spuiten met RoundUp dus nog jarenlang ons landschap sieren? De Europese Commissie moet nog het definitieve besluit nemen en onlangs werd uit honderden openbaar gemaakte e-mails duidelijk hoe Monsanto wetenschappelijke rapporten manipuleerde.
Het is bijna mei. We zijn momenteel een beetje achter op ons zaaischema, omdat de maand april best wel koud was. Maar misschien zijn we op 30 april helemaal bij. En dan zien wat de maand mei ons brengt. En wat er te doen is.
Aangenaam verrast! Eddie Niesten schreef een intrigerend boek over ons eetgedrag, onderbouwd met heel veel recepten. Geen culinaire hoogstandjes die bij de edellieden op tafel kwamen, neen, juist datgene dat we vroeger en soms nu nog steeds thuis bereiden en onze disgenoten voorschotelen. Het is wat we eten, het is wat onze ziel voedt.
Dit was wel héél bijzonder. Wij bezochten kwekerij Lowgardens in Wernhout, nabij de Vlaams-Nederlandse grens. Een unieke en fraaie kwekerij met veel curieuze en zeldzame, bomen en heesters, waaronder ook veel eetbare. Een bezoek om niet alleen hebberig, maar ook blij van te worden.
In 2015 werden zes biggen van pakweg 12 weken aan de Nico Bovenweg in Oosterbeek uitgezet om daar de Japanse duizendknoop te bestrijden. In 2016 deden zes grotere varks het werk en op 1 april 2017 is moeder Anna met tien iets grotere biggen losgelaten op het terrein.
Er is een prachtig en zeer gedetailleerd fotoboek verschenen over het uitbenen en uitsnijden van de meest gangbare dieren die de Nederlandse mens eet: rund, kalf, varken en lam. Uitermate interessant voor iedereen die het zelf eens wil doen en voor hen die willen weten waar welk stuk vlees wordt weggesneden en hoe de delen worden genoemd. Een kort verslag van de boekpresentatie op 29 maart 2017.
Na wat warme dagen in de laatste week is het aan de maand die doet wat ze wil. Het kan dus nog ’s nachts een keertje vriezen. Veel groenten zijn wel bestand tegen een graadje vorst.
Maar niet de vruchtgewassen die buiten groeien, zoals pompoen, courgette, yacon en maïs. Die gaan we deze maand voorzaaien in de kas (serre). Of als u geen kas heeft: binnen.
Op 19 maart 2017 was er de vijfde Groenmoesmarkt. Een prachtig evenement voor de ware moestuinier. Dit maal op een ruime locatie in Sint Oedenrode. Bijna negentig deelnemers en enkele duizenden bezoekers.