Kiemgroenten – alfalfa

Knollen, wortels, bollen en kolen. Dat is het zo’n beetje in de winter. Voor ons is dat steevast de periode dat we kiemgroenten maken. Lekker en gezond. Alfalfa en allerlei andere. En dat is helemaal niet moeilijk, geen kostbare plastic setjes of andere dingen nodig.

Op zoek naar de bittere witlof

Witlof smaakt naar niets. De zusjes groenlof en radicchio (roodlof) hebben nog het lekkere bittere in zich, maar bij witlof is dit weggeselecteerd, zoals dat heet. Hedendaagse witlof is waterig. Zaden van oude bittere witlofrassen lijken niet zo makkelijk voorhanden te zijn. Of het wordt uitproberen. Dat doen we momenteel

Pride and Pudding – De geschiedenis van de Britse pudding

We zijn er stil van. Het is een zeer indrukwekkend en verzorgd uitgevoerd boek. Regula Ysewijn lepelt op luchtige wijze de geschiedenis van de Britse hartige en zoete pudding zorgvuldig op. Zeer informatief en o, wat veel mooie recepten. En wat een fraaie foto’s. Ja, dit is het kookboek van het jaar. En van volgend jaar.

Het Geweten van Eten

Op 1 oktober 2015 hield De Maatschappij haar jaarcongres in Veenhuizen. Het Geweten van Eten, luidde het thema. Een leerzame middag waaruit bleek dat voor de meeste boeren biodiversiteit op het laagste plan staat. We concluderen dat die andere maatschappij, onze samenleving, nog een lange weg te gaan heeft. Als we geen drastische maatregelen nemen, zal het kampioensgevoel van tweede food en agro-exporteur ter wereld en de hoogste productie per vierkante kilometer, uiteindelijk een pyrrusoverwinning blijken te zijn.

Kruiden – twee mooie boeken

Eind mei 2015 verscheen ‘Kruiden – kweken & koken – binnen & buiten’ van herboriste Deborah Megens en begin oktober 2015 ‘Kruiden kweken’ van vader en zoon Claus. Twee verzorgde en informatieve boeken van Nederlandstalige bodem met elk een duidelijk accentverschil.

KOST-evenement stelt teleur

Het KOST evenement van maandag 21 september 2015 dat over de Nederlandse eetcultuur zou moeten gaan, maakte, uitgezonderd het afsluitende diner, de verwachtingen niet waar. Uiteindelijk had het veel weg van een aangeklede aftrap voor een marketingcampagne van de groententelers. Heldin van de Smaak 2015 Barbara Rodenburg uitte tegen het slot van de bijeenkomst haar kritiek. Want, over welke ‘Moeder Natuur’ hebben we het?

De Nieuwe Keuken van de Veluwe

Wat is ons eetverleden? Zeker langer geleden is dat behoorlijk streekgebonden. In het boek De Nieuwe Keuken van de Veluwe beschrijven René Zanderink c.s. op verfijnde wijze en met gevoel voor cultuurhistorie het kenmerkende voedsel van de Veluwe, hun producenten en de laatste schakel voor de consumenten: wat koks er vandaag de dag mee maken.

Digitale Atlas van het Natuurlijk Kapitaal

Stilletjes is de Digitale Atlas van het Natuurlijk Kapitaal (DANK) live gegaan. Dat geld moet renderen wordt ons dagelijks ingeprent in nieuwsberichten waarin economie de boventoon voert. Maar belangrijker is de aarde en onze leefomgeving. In de deze digitale atlas zijn kaarten over natuurlijke bronnen en ecosystemen samengebracht en toegankelijk gemaakt. Opdat we allen kunnen zien en leren.

De schuld van de voedselindustrie?

Al eerder schreven we een recensie over het boek Slik je dat? van Joanna Blythman. Woensdag 9 september 2015 was ze in Nederland om het toe te lichten. Dankzij undercover werk van Blythman is het duidelijk dat achter de schermen meer met ons voedsel wordt uitgehaald dan op de verpakking staat. En wat de mogelijke consequenties zijn voor onze gezondheid. Wie is de schuldige?