Ja, ja, ja yacon
Begin dit jaar plantten we het Zuid-Amerikaanse knolgewas yacon. Het resultaat mag er zijn. Een zeer makkelijk gewas met veel grote, frisse knollen. Een enorme oogst. We geven een kort overzicht van onze eerste teelt.
Begin dit jaar plantten we het Zuid-Amerikaanse knolgewas yacon. Het resultaat mag er zijn. Een zeer makkelijk gewas met veel grote, frisse knollen. Een enorme oogst. We geven een kort overzicht van onze eerste teelt.
Het boek Tuin Smakelijk van Vera Greutink is al even uit. Het is een van de betere boeken op het gebied van het aanleggen van een moestuin of eetbare bostuin. Vera is voor ons de Nederlandse evenknie van Alys Fowler. Ze schrijft prettig, verhaalt uit eigen ervaring en ook de stijl van fotograferen vertoont gelijkenis. Tuin Smakelijk is vooral een praktisch en informatief boek voor groene beginners en al wat doorgewinterde tuiniers; Vera propageert wat wij zelf ook al vele jaren doen. Dus alleen daarom is het super!
Op 14 oktober 2016 werd bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam De Grote Kleyn, het levenswerk van culinair schrijver Onno Kleyn, gepresenteerd. Ter gelegenheid hiervan hield hij een kleine lezing over authenticiteit.
‘Puntneuzen & Kersenpitten’ is een fraai vormgegeven historisch (kook-)boek dat zowel door verhalen een beeld schetst van het tijdperk waarin Jeroen Bosch leefde (1450-1516) als ook door de recepten aangeeft wat de mensen in het land toen zo ongeveer aten. Omdat het meer dan een dimensie kent is het, wat ons betreft, een boeiend en waardevol document.
In het onderzoeksjournalistieke Internet-magazine FTM (Follow The Money) van 30 juli 2016 gaat het over de top-50 van beste restaurants van het Britse blad Restaurant. Deze lijst bestaat nu veertien jaar en er kunnen grote vraagtekens worden gezet bij de selectiecriteria. Het heeft er alle schijn van dat overheden en de voedingsstoffenindustrie de rangorde bepalen. En dan met name de industrie die de additieven en hulpstoffen maken. Datgene waar de zogeheten moleculaire keuken dankbaar gebruik van maakt.
Een waanzinnig boeiend en goed geschreven boek over de man die we nu zijn vergeten, de man die het begrip ecologie bedacht zonder het te gebruiken, de man die als eerste wetenschapper het waagde de natuur als een samenhangend geheel te beschouwen, kortom, de man die de natuur uitvond en die feitelijk de grondlegger van de milieubeweging vormde: Alexander von Humboldt.
Niet alleen is het om die reden een goed boek, het schetst ook impliciet een beeld van de wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen in de laatste 200 jaar. Super.
Zijn het nu de neonicotinoïden of niet, die de bijenstand de nek omdraaien? Of is het de dodelijke cocktail van allerlei bestrijdingsmiddelen? Vermoedelijk is het gewoon alles. De levensmiddelhandel, de winkeliers en de consumenten kunnen het tij keren door niet meer voor het goedkoopste te willen gaan, maar voor het beste.
Hoe vrij leven hetzelfde blijft en inzichten veranderen.Op 16 september 2016 vond bij ons, MergenMetz, de boekpresentatie plaats van de heruitgave van Vrij Leven. Een gedenkwaardig moment en Jitske Jonkman maakte een mooi gefilmd interview met een van de auteurs, de inmiddels 79-jarige Louis de Koning.
[Leestijd: ca. 15 minuten, maar dan weet u ook bijna alles] Voedselbos, het lijkt een kleine hype te worden. Niet onterecht, want het klinkt aantrekkelijk. Maar wat betekent dit? Waarover hebben we het? Op social media wordt zin en vooral veel onzin gebezigd. Wat is de betekenis ervan en is het werkelijk zo aantrekkelijk als wordt voorgespiegeld? En eensklaps hebben we het over botanische gastronomie. Gaan we allemaal als Paulus de Boskabouter eikeltjeskoffie drinken en het bos in om beukennootjes te verzamelen? We houden dit fenomeen eens tegen het licht.
We mogen dit terecht een vergeten groente noemen. Hoewel ze begin 20ste eeuw nog bij ons goed bekend was. In China was het heel lang een veel geteeld gewas.
Leef vrij! Of we nu moestuinieren of soms wat uit het wild plukken, of we nu zelf energie opwekken, een finoven bouwen of een kip slachten. Het zijn vormen van kleinschalige activiteiten en zelfvoorzienendheid. En nu, na bijna veertig jaar verschijnt het monumentale boek Vrij Leven opnieuw. Dat is geweldig nieuws voor iedereen die meer zelf wil doen.
Het Rijksmuseum Kookboek dat in 2016 verscheen, kan op zichzelf als een kunstwerk worden beschouwd. Het culinair-historische wordt gevormd door de koppeling van ingrediënten aan (details) van kunstwerken, in mindere mate door de tekst. Vijftig ingrediënten staan centraal en van elk wordt één klassiek gerecht en één of meer moderne gerechten van hedendaagse chefs en patissiers gegeven. Een hebbeding voor iedere culi met gevoel voor kunst en geschiedenis.