Nieuwe Veluwe herboren

Eind vorig jaar was het onduidelijk of het prachtige kwartaalblad Nieuwe Veluwe in 2016 nog zou verschijnen. Gelukkig is dat zo. Want een dergelijk met zorg en liefde gemaakt blad over natuur, kunst en cultuur hoort breed gelezen te worden. In heel Nederland.

Rapport luidt alarmbel over schaapherders

Schaapherders in Nederland kampen ‘sectorbreed’ met grote exploitatietekorten. Bezuinigingen, verplichte openbare aanbestedingen, korte contractperiodes en veel te lage vergoedingen voor natuur- en heidebeheer doen het levende erfgoed ambacht de das om. Deze conclusies staan in het door Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) aan de Tweede Kamer gestuurde wetenschappelijke rapport van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra: Wie stuurt de Herder? Concurrentie of coöperatie? Natuur- en cultuurproductie met schaapskuddes.

Meiwerk 2016

Mei staat voor de deur. Dit is een na de mooiste moestuin maand. Normaliter wordt er al geoogst, maar na de koude aprilweken kan het nog even duren. Maar er moet worden gezaaid en geplant. De moestuin begint te leven.

Zeven biggen geboren

Op 5 april 2016 heeft bonte bentheimer landvarken Anna, een van de zes zeugen die in 2015 in Oosterbeek bezig waren de Japanse duizendknoop op te ruimen, zeven levende biggen op wereld gebracht. Het gevolg van de losbandigheid van 11 december en een verrijking voor dit zeldzame varkensras.

23 April – Maak kennis met eetbare planten

Is het niet heerlijk om alles weer boven de grond uit te zien komen, de eerste blaadjes aan de bomen te zien verschijnen, de eerste bloemetjes. Het is een feest! Onze tuinen zijn vandaag voor de eerste keer open voor bezoek en u kunt proeven van de eerste voorjaarsgroenten. Scheuten, zijn onkruiden werkelijk on-kruiden? Cokkie van Leeuwen (Frutti Confetti) en Elvira van Tinteren (Herboristengilde) vertellen hebben kleine bijzondere hapjes gemaakt.

Look-zonder-look het oudste inheemse keukenkruid

In Denemarken en Sleeswijk-Holstein zijn bij opgravingen resten van look-zpnder-look gevonden van ruim zesduizend jaar voor Christus. Daarmee is het een prehistorisch keukenkruid. Nog in 1860 namen immigranten het mee naar Amerika, als keukenkruid en geneeskrachtige plant. Hoog tijd voor een herontdekking!

Eten bij De Pronckheer

Menig restaurant met een Michelin-ster haalt het er niet bij. De Pronckheer in Cothen behoort wat ons betreft tot de toprestaurants van Nederland. Onconventionele gerechten, puur, eerlijk en zonder poespas met ingrediënten uit de streek. Chef Arjan Smit is wars van sterren en sterallures. Hij kookt wat hij goed dunkt. En dat is verrekte lekker!

Word lid van deze unieke visclub

De eigenzinnige uitgeverij Loopvis is een visclub begonnen. Bij een loopvis zou je ook een wandelsportvereniging kunnen bedenken, maar dat dus niet. Leden van deze club ontvangen zeven maal per jaar, op onregelmatige momenten een verrassingspakket.

Aprilwerk in de moestuin 2016

April is begonnen. In principe kan het in deze maand ‘s nachts nog vriezen. We zullen zien. Maar veel groenten zijn heus wel bestand tegen een beetje vorst.
Maar vruchtgewassen die buiten komen als pompoen, courgette en maïs, kunnen de kou niet velen. Die gaan we deze maand voorzaaien in de kas (serre). Of als u geen kas (serre) heeft: binnen.

Bauwens over Oost-Indische Kers

De Oost-Indische Kers is misschien wel een van de meest veelzijdige sierplanten. Of groenten. Het is maar hoe u het bekijkt. Of heilzame plant. Nadat u dit boekje heeft gelezen, gaat u de Oost-Indische kers nog beter waarderen. Als insectenbestrijder, als eetbare plant, als heilzame plant en gewoon als mooie plant. April 2015 kwam Oost-Indische kers uit. Nu is het weer de tijd om deze plant te zaaien (of te planten) en het zou zonde zijn als u niet weet wat er allemaal mogelijk is.

Zoektocht naar het paradijs

Het mooiste, meest pakkende boek dat we in lange tijd heb gelezen. Een boek dat we van harte aanraden. Het is meeslepend, terwijl de zinnen kort, recht voor zijn raap zijn geschreven en de hoofdstukken – per dag – overzichtelijk. Arita Baaijens is wetenschapper die zaken in principe feitelijk benadert. Niets zweverigs; ze blijft met beide voeten op de grond. Dat maakt het zo herkenbaar.