Oktober in de moestuin in 2024

We naderen het einde van een bizar moestuinjaar. Oktober heet de wijnmaand, maar het is ook de maand dat tamme kastanjes vallen en kunnen worden geraapt. De weersvooruitzichten zijn voor de eerste weken van de maand aangenaam, zo rond de 16oC, met af en toe een buitje. Mooi om nog wat klussen te doen.

Lang leve historische fruit- en moestuinen

Behoud van historische moestuinen is een belangrijk aspect van ons erfgoed. Niet alleen in Nederland. Op 4, 5 en 6 september vond in Nederland het tweede ’Europees symposium over het behoud van historische fruit- en moestuinen’ plaats. De tweede dag was er een van boeiende presentaties en workshops. Die dag waren wij aanwezig.

Klimaatverandering en de moestuin

Klimaatverandering, opwarming van de aarde, betekent veranderingen in de weersgesteldheid. En dat heeft invloed op planten en bodem. De moestuinier moet daar op anticiperen. Maar wat is wijsheid?

Themadag over noten

Voor iedereen die overweegt een of meer notenbomen te planten: op zaterdag 5 oktober 2024 organiseert Stichting De Tuinen van MergenMetz in Doorwerth, een dag over kleinschalige, al dan niet particuliere, notenteelt. Er wordt door deskundigen heldere, goede voorlichting gegeven over soorten bomen, de gezondheid ervan en wat er allemaal met noten kan worden gedaan. Dat zijn belangrijke factoren voor een fraaie oogst.

Wildplukken? De Smaak van het Bos!

Gezegend zijn zij die in het bos wonen of er regelmatig kunnen vertoeven. Bernadette Wörndl schreef ‘De Smaak van het Bos’ en presenteert per seizoen allerlei gerechten, ook die je niet voor mogelijk had gehouden. Het is daarmee een fraai, bijzonder en verzorgd uitgegeven boek.

Noten aparte receptcategorie

Noten zijn gezond. Het zijn ook goede vervangers van dierlijke vetten en eiwitten. Tot voor kort stonden gerechten met noten onder de tab ‘groente’. Omdat noten meer aandacht krijgen en omdat we maar liefst 79 recepten waarin noten een rol spelen hebben, hebben we het een duidelijk zichtbare categorie gegeven.

Proefles

Van Joël Broekaert verscheen in 2023 Proefles, een indrukwekkend boek over hoe wij smaken beleven en hoe we goed kunnen proeven, als we weten waarom het gaat. Dat zijn vooral, maar niet alleen de aroma’s. Broekaert schrijft lekker en weet ingewikkelde materie op zijn eigen wijze kraakhelder te beschrijven En dat maakt het een heel fijn boek.