Vergeet stadslandbouw. Ga weer moestuinieren.

Stadslandbouw is een vreemd begrip. Na een aantal jaren te zijn gehypet lijkt het op zijn retour of zijn plek te hebben gevonden. Maar wat is het eigenlijk? Waar gaat het om? Één ding staat wel vast: stedelingen verbouwen groenten. Maar is dat alles? Is dat nu zo bijzonder? We zetten een en ander op een rijtje en komen, met beide benen op de grond, tot de conclusie: er is niets nieuws onder de zon, ga gewoon verder met moestuinieren op de volkstuin, in de eigen tuin of op het balkon.

Mandoline – groentenschaaf

Varkensvoer dankzij de Börner groentenschaaf. Hoe mooi wil je het hebben? De groenten die voor demonstraties van het apparaat op diverse markten en beurzen wordt gebruikt, eindigt bij onze bonte bentheimers. Peter Drewes brengt met regelmaat vaten groenten en neemt dan lege mee. Dat is ook recycling.

Thee uit eigen tuin

Modeste Herwig deed een praktisch en behoorlijk compleet boek verschijnen over het zelf maken van diverse thees, sorry: tisanes. Want dat is de naam voor kruidendranken anders dan van de echte theeplant. Voor veel tuinvrouwen of -mannen is dit boek een uitkomst. Voor ons in elk geval wel.

Sorghum zaaien met paardenkracht

Zondag 29 mei wacht Olst-Wijhe een ongewoon schouwspel. Op die dag komt Hendrik de Kuijper van hoefsmederij De Tonnemaker met een span paarden uit het Drentse Dwingeloo om een kleine twee hectare aan de zuidkant van Olst in te zaaien met de Afrikaanse graansoort sorghum. Vanaf 11 uur is het publiek welkom om de operatie live vanaf de zijlijn te komen volgen.

Propagandaoorlog rond glyfosaat (RoundUp)

De Europese Commissie zou op 19 mei 2016 een besluit nemen of en in hoeverre het gebruik van glyfosaat – beter bekend als RoundUp van Monsanto – wordt toegelaten. Maar ze heeft dat uitgesteld. Er zijn veel aanwijzingen dat het kankerverwekkend is en andere negatieve effecten heeft. Milieubewegingen strijden al lange tijd tegen het gebruik ervan. Maart 2015 maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat het ‘mogelijk kankerverwekkend’ is. Op 17 mei 2016 lieten de Wereldvoedselorgansatie (FAO) en de WHO echter weten dat het niet kankerverwekkend is. Een gewiekste timing. Objectiviteit is in het geding.