Dwalen met Smaak tijdens Open Ecotuin

Roodkapje ontmoet Kleinduimpje, noemt grafisch kunstenaar Annita van Betuw het. Ze is aanwezig tijdens onze Open Ecotuin en voor die gelegenheid bedacht ze een wel zeer uniek concept met receptenboekje. Van onder rode kapjes kunnen bezoekers een recept “plukken” aan de hand waarvan in de hele tuin de ingrediënten kunnen worden gezocht. Die zijn gemarkeerd met rode of witte steentjes.

Velt telt het 2000ste lid in Nederland

Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, kent de laatste jaren een enorme groei in Nederland. De van oorsprong Belgische vereniging telde in 2010 zo’n 1100 Nederlandse leden, eind vorige maand werd de kaap van 2000 overschreden. Ook in Vlaanderen, waar zo wat 12.600 leden zijn aangesloten, is een groei duidelijk merkbaar.

Lablab

Met deze boon, ook wel hyacinthboon genoemd, uit een heel andere familie dan de bonen die we meest kennen, voedt een groot deel van de wereld zich. Vermoedelijk stamt het uit oostelijk of zuidelijk Afrika, hoewel ze in India er anders over denken.

Jong aan de Kook

Een geweldig cadeau als voor elk kind dat op kamers gaat of al is. Op zaterdag 26 april 2015 werd het kookboek voor jongeren (studenten) bij boekhandel Jansen & De Feijter gepresenteerd in Velp (Gld). Het is een fraai en praktisch kookboek dat niet alleen voor studenten is. Ook voor vaders en moeders, ooms en tantes of wie dan ook. Goedkope, simpele en voedzame gerechten.

Gezondheid volgens de groente- en fruitsector

Op 28 april 2015 komt Groen Kennisnet met een bericht ‘Forse besparing op zorgkosten door meer groente en fruit’. Met zo’n titel trek je de aandacht. Maar deze vlag dekt de lading niet. Sterker nog, ze is misleidend. Het betreft de brochure ‘Groenten en fruit, gezond voor de Nederlandse economie en samenleving’ van GroentenFruit Huis, de belangenorganisatie van de groente- en fruitsector.

Een eigen promotiefilm

Zo gaat dat. Jitske Jonkman van TriggerFilm maakte in dit vroege voorjaar een promotiefilm van onze tuin. En meteen een item voor haar website Slow Foodies. Het is een fraai resultaat. De tuin is nog wel wat kaal, maar het zegt waarvoor we staan.

Toen was koken heel gewoon

Een aardig boek om cadeau te geven of te krijgen. Kok Lisette Bossert is op zoek naar ambacht, traditie en kwaliteit. Ze sprak met mensen die in de jaren vijftig en zestig opgroeiden over eten, koken en kwaliteit. De weerslag ervan is dit boekje. Vooral leuk voor de 55+ ers die veel kunnen herkennen.

6 juni 2015: Bij ons Open Ecotuin met markt!

Roodkapje ontmoet Klein Duimpje. Hoezo? Ook in 2015 doet MergenMetz weer mee met de Open Ecotuinen van Velt. Het is uitgegroeid tot een klein feestje met rondleidingen, plantverkoop, proeverijen en meer.

Stralingswarmte, effectieve manier van verwarmen

Onlangs verscheen een helder en informatief boek over verwarming en wel specifiek stralingswarmte. Deze oude methode is de afgelopen pakweg vijftig jaar in de vergetelheid geraakt door de opkomst van de gasgestookte cv. Wij raden dit boek iedereen aan en vooral hen die nadenken over energiebesparing en een andere vorm van of extra verwarming.

Meiwerk 2015

Mei staat voor de deur. Dit is een na de mooiste moestuin maand. Er wordt geoogst en nog het een en ander gezaaid en geplant. De moestuin begint te leven.