Slangkalebas

De slangkalebas is een lange vrucht van Aziatische herkomst die vooral daar (India, Indonesië) maar ook in Afrika wordt geteeld. Ze kan ook in Nederland worden geteeld en zelfs in een belabberde zomer als van 2016 hebben we vrucht in de kas.

Koken als de Belg

Dat het in België goed eten is, weten velen. De Smaak van België is een unieke verzameling van recepten uit de Belgische culinaire traditie. Het boek maakt na twintig jaar een comeback. En wat voor een! Het is prachtig uitgevoerd, kent 250 recepten en een fotografie om je vingers bij af te likken. Een lichtpunt in de kookboekenvloed die ons de laatste jaren overspoelt.

Vakantie & boeken

Vakantieboeken bedoelen we uiteraard, niet het boeken van de vakantie. Enkele tips voor boeken die misschien wel juist tijdens de vakantie moeten worden gelezen. Van enkele moet onze uitgebreide recensie nog volgen, maar we weten nu al dat het zeker de moeite waard is. Opvallend dat Atlas Contact momenteel zo veel leesbare “groene” boeken uitgeeft. En de boekenprijzen die zij bepaalt eindigen allemaal met 99 cent.

Botanische meesterwerken

Botanische Meesterwerken biedt voor de professionele botanicus en de nieuwsgierige hobbyist een geweldige blik in de geschiedenis van de plantkunde. Een heel bijzonder boek, uitgegeven ter gelegenheid van het 170-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Het is een ware wandeling door de bepalende oude plantkundige boeken, zoals kruidboeken, flora’s en reisverslagen waarin diverse aspecten aan de orde komen.

Een krachtige Bouillon!

Zomer 2016. Dat is dus nummer 51. Want op 15 maart verscheen het vijftigste nummer van het culinaire magazine Bouillon! Een monument in de Nederlandse eetliteratuur. Geen recepten, hoewel soms een kritische noot wordt gekraakt. Maar vooral verhalen over eten. Ons eten.

Vergeet stadslandbouw. Ga weer moestuinieren.

Stadslandbouw is een vreemd begrip. Na een aantal jaren te zijn gehypet lijkt het op zijn retour of zijn plek te hebben gevonden. Maar wat is het eigenlijk? Waar gaat het om? Één ding staat wel vast: stedelingen verbouwen groenten. Maar is dat alles? Is dat nu zo bijzonder? We zetten een en ander op een rijtje en komen, met beide benen op de grond, tot de conclusie: er is niets nieuws onder de zon, ga gewoon verder met moestuinieren op de volkstuin, in de eigen tuin of op het balkon.

Mandoline – groentenschaaf

Varkensvoer dankzij de Börner groentenschaaf. Hoe mooi wil je het hebben? De groenten die voor demonstraties van het apparaat op diverse markten en beurzen wordt gebruikt, eindigt bij onze bonte bentheimers. Peter Drewes brengt met regelmaat vaten groenten en neemt dan lege mee. Dat is ook recycling.

Thee uit eigen tuin

Modeste Herwig deed een praktisch en behoorlijk compleet boek verschijnen over het zelf maken van diverse thees, sorry: tisanes. Want dat is de naam voor kruidendranken anders dan van de echte theeplant. Voor veel tuinvrouwen of -mannen is dit boek een uitkomst. Voor ons in elk geval wel.