Worteltjes in The Garden

Er zijn wortels in alle kleuren. Van wit tot bijna zwart. In The Garden van april 2015 worden ze besproken. Wit is subtiel en zacht van smaak, geel en oranje goed voor de ogen en rood en paars goed voor het hart en tegen kanker. Zegt men.

De (knol)raap beschreven

We hebben de knolraap nogal uitvoerig beschreven (klik hier). Duizenden jaren oud, gemeen goed bij Grieken en de Romeinen, alleen de Britten leerden het pas goed kennen in de zeventiende/achttiende eeuw. Raar maar waar.

Groenmoes Markt is een feest

Een markt voor moestuiniers zoals die hoort te zijn. Het was een feest om de Groenmoes Markt in Oirschot te bezoeken. Hans van Eekelen heeft het voor de vierde keer voor elkaar gebokst. Klein en ontzettend fijn. En we maken kennis met de balkonton.

Heerlijk eetbare natuur

Een zeer welkom boek. Bea Möllers is een donkergroene duizendpoot (o.a. bekend van Gaaf Groen). Vier jaar lang scheef zij voor het Noordhollands Dagblad columns over de planten die in het wild voorkomen en wat je er zoal allemaal mee kunt doen. Daar waar andere wildplukboeken ophouden, begint Bea. En dat maakt het een zeer welkom boek in dit tijdperk van wildplukken

Maartwerk 2015

Het begint tijd te worden. Zo rond de 15e van maart mogen tomaten worden gezaaid. Eerst in een zaaibakje, beschermd. Maar daarna wordt het tijd voor uitplanten. Een enigszins verwarmde kas is dan wel zo veilig, want tot half mei kan het nog gaan vriezen.
Dat is gefröbel binnen. Ook het echte buitenwerk gaat beginnen.

De Velt-keuken: Lekker Ecologisch

Eten, voeding blijft boeien. Wat is gezond, wat niet? Er kan lang over worden gediscussieerd. Gelukkig is er dit waardevolle boek van Velt. Het telt meer dan 500 recepten en informeert op een rustige, aangename wijze zonder belerend te zijn. De vele recepten en haast encyclopedische informatie maken het een standaardwerk dat in elke keuken hoort.

Bonte bentheimer tegen japanse duizendknoop

Op 2 maart 2015 was er de voorlichtingsbijeenkomst voor de buurtbewoners. In Oosterbeek, gemeente Renkum, wordt een maand later het bonte bentheimer landvarken ingezet om de invasieve japanse duizendknoop te elimineren. De dieren eten zowel de stengels en het blad als de wortels. Zo snijdt het mes aan twee kanten: milieuvriendelijke bestrijding van invasieve exoten met als eindresultaat vlees.

Uit eten in Spanje

We waren een dag of tien naar Spanje. Baskenland was ons doel, maar de regen dreef ons richting Madrid. Als je met anderen, die er geweest zijn, over Spanje en Baskenland praat, zeggen ze: heerlijke tapas of pintxos. En dat is waar. Maar dat is niet alles!

Red de paardenslager

Via een andere hobby van ons, Stichting Culinair Erfgoed van de Lage Landen, raakten we betrokken bij de reddingsactie van een van de laatste paardenslagers van Nederland. Carnivoor, flextariër, vegetariër of veganist, het maakt niet uit: dit is een deel van onze culinaire geschiedenis dat vreemd genoeg uit onze maatschappij dreigt te verdwijnen.