Maartwerk 2016

Maart roert niet alleen zijn staart, maar ook de snuit. Want het sneeuwt vandaag 4 maart 2016. De tuinbonen zijn gelegd in de koude bak en rond de 15e mogen tomaten worden gezaaid. Eerst in een zaaibakje, beschermd. Maar daarna wordt het tijd voor uitplanten. Een enigszins verwarmde kas is dan wel zo veilig, want tot half mei kan het nog gaan vriezen.

Biologische landbouw kan de wereld voeden

Biologische landbouw kan de wereld voeden en ondertussen minder vervuiling en gezondheidsproblemen voor mensen veroorzaken. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van het Department of Crop and Soil Sciences, Washington State University in het wetenschappelijke blad Nature Plants op 3 februari. Een dag eerder werd bekend dat glyfosaat, RoundUp van Monsanto, wereldwijd het meest gebruikte bestrijdingsmiddel is. Een middel waarvan de WHO inmiddels stelt dat het mogelijk kanker veroorzaakt.

De Tien Geboden van Mac

‘Gij zult goed eten’ luidt de titel van deze bundel van culinair journalist Mac van Dinther. Hij heeft tien thema’s rond ons eten als geboden verpakt en behandelt de dilemma’s. Het laatste gebod is ‘Gij zult lekker eten’. Talloze bedrijven en organisaties hebben hun eigen agenda. ‘Wie moet je nog geloven en wie niet?’

2016 is het Jaar van …….

Kievit. Boon of peulvruchten. Jeroen Bosch. Boek. Water. Allium. Geranium. Kleinbladige Linde. Aap. Voor deze en nog veel meer is 2016 een belangrijk jaar. Focus op een plant, dier, persoon of ding plaatst het op de voorgrond en zorgt ervoor dat wij, de mensch, er iets meer aandacht voor hebben en er ook misschien iets meer van te weten komen.

Bijzonder smakelijk aanbod Groenmoes Markt

Hans van Eekelen is de auteur van de geweldige zaaiagenda, het zakboekje Van Zaaien tot Oogsten en de drijvende kracht achter de Groenmoes Markt. Op 20 maart 2016 verschijnt van zijn hand Groen en Smakelijk, de bezoekgids voor mooie, smakelijke tuinen in Nederland en Vlaanderen. Èn op 20 maart is de Groenmoes Markt. Toeval? Maar voor u wel een kans.

En nu is er de ultieme restaurantlijst: La Liste

Het moest er eens van komen. Welke restaurantgids is nu 100% betrouwbaar? La Liste is een Frans-internationaal initiatief dat volgens een algoritme aan de hand van veel restaurantgidsen en websites een overzicht geeft van wat de werkelijk goede restaurants op onze aardkloot zijn. De website is 17 december 2015 gelanceerd.