Of je bos lust

‘Of je bos lust’ is een boek voor hen die geïnteresseerd zijn in een voedselbos of eetbare planten in de siertuin of pot. Het boek laat je kennismaken met een aantal gewassen (van bol tot boom) en recepten. Welkom in de wereld van de voedselbossen.

In Gesprek met de Noordzee

Auteur Arita Baaijens vindt dat de Noordzee een stem moet hebben. Wij hebben een vreemde relatie met natuur, we verknoeien het of ‘wij bepalen wat goed voor haar is’. Baaijens wil daarom in gesprek met de zee en wil solliciteren naar woordvoerder. Om de juiste toon te vinden, om inzichten op te doen, reist ze langs diverse kunstenaars en wetenschappers die elk op een eigen wijze een relatie met de zee hebben.

De Lekkerste Recepten van de Dag

Er is, tien jaar na Familierecepten, een nieuw boek verschenen met 250 gerechten uit de keuken van Felix Wilbrink. En niet zomaar recepten, hij heeft uit de drieduizend die van zijn hand verschenen, de beste gekozen. Allemaal goed maakbaar; een klein feestje in de Nederlandse keuken.

Het Paardenbloemboek

Onlangs verscheen een aardig boek over de misschien wel meest voorkomende wilde plant van Nederland: de paardenbloem. Natasja van der Meer bundelde allerlei recepten en toepassingen van dit gewas, dat al sinds de oudheid door de mens wordt gebruikt.

Buitenplaatsen zijn een schitterende ballast

Tegenwoordig zien en bezoeken we graag de kastelen en buitenplaatsen om te genieten van ons erfgoed. Ze zijn gebouwd en ontworpen in een tijd dat de maatschappelijke verhoudingen anders dan nu waren. Het boek ‘Schitterende ballast’ gaat over de maatschappelijke positie en (toekomstige) rol van dit fraaie erfgoed.

Aangespoeld

Aangespoeld is een leuk en informatief boek over hetgeen je allemaal op het strand kunt vinden. De auteurs volstaan niet met droge feiten, maar geven ook context door achtergrondverhalen en anekdotes. Dat geeft een extra dimensie aan de strandbelevenis.

Hildegard von Bingen

Physica is een belangwekkend 12e-eeuws middeleeuws medisch boek van de kloosterlinge Hildegard von Bingen. Hierin passeren onder andere de elementen (aarde, zee, rivieren), dieren, bomen, stenen, metalen en planten de revue. Marcel De Cleene bespreekt in dit boek de kruidenkennis van Von Bingen en vergelijkt dat met de kennis van andere arts-botanici door de eeuwen heen.

Lang Leve Plant

Het heet Plant. Eindelijk is het lang verwachte boek van Emile van der Staak daar. En wat voor een boek! Een parel die de nieuwe Nederlandse culinaire standaard zet. In het inmiddels alom geprezen restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen worden unieke gerechten gemaakt met allerlei gewassen, waarvan we vele wel kennen, maar niet beseffen hoe goed eetbaar ze zijn.

Het Bedwongen Bos – Nederlanders en hun natuur

Niets is veranderlijker dan hoe de mens naar de natuur heeft gekeken en kijkt. Eeuwenlang gold de Nederlandse wildernis als een wijkplaats voor rovers en roofdieren, maar ook als een vindplaats van voedsel, brandhout en bouwmateriaal. Pas later is de natuur iets geworden waarvan we zijn gaan houden. Het bedwongen bos beschrijft dit op een fraaie manier.

Planta Sapiens – Intelligentie bij planten

Planta Sapiens gaat over het bewustzijn van planten, plantenneurobiologie. Ze hebben een eigen vorm van intelligentie, die tot nu toe onderbelicht is gebleven. Plantenonderzoeker en filosoof Paco Calvo vertelt in dit boek over zijn onderzoek naar plantbewustzijn. Planten zijn veel complexer en intelligenter dan wij gewoonlijk denken.

Een Culinaire Tijdreis

Een Culinaire Tijdreis is een uniek en bijzonder boek over duizend jaar culinaire geschiedenis, gebaseerd op archeologische vondsten die tijdens de aanleg van de Rotterdamse Markthal zijn gedaan. Aan de hand van oude kookboeken zijn daarbij recepten gereconstrueerd en ‘naar de tafel van nu’ gemaakt. Een en ander prachtig gedocumenteerd en ondersteund door prenten en schilderijen.

Over wijn in de zeventiende eeuw

‘Geheimen van de wijnkelder’ gaat over een vondst van een zeventiende-eeuws, handgeschreven document met recepten om wijn goed te houden. De ondertitel luidt: Gids voor de ervaren en verstandige wijnliefhebber, anno 1700. Wijnhistoricus Mariëlla Beukers schreef er een leuk en boeiend boek over.