Wildpluk Compendium is imponerend

Het Wildpluk Compendium heeft als ondertitel ‘de complete flora van de Lage Landen’. Marion de Kort heeft geen moeite bespaard om een ronduit imponerend boek samen te stellen, waarin je van vrijwel elke plant kunt opzoeken of het eetbaar is en wat de onderscheidende inhoudsstoffen zijn. Geweldig!

Eating to extinction

Er dreigen heel veel bijzondere en geweldige voedselproducten om diverse redenen te verdwijnen. In dit pakkende boek gaat auteur Dan Saladino over de wereld en openbaart het geheim ervan. Verleden, heden en misschien nog wat toekomst. We eten het, tot het uitgestorven is.

Botanicus in oorlogstijd

Michiel Bussink heeft een biografie geschreven over de botanicus en verzetsman Hendrik Uittien die een groot deel van zijn leven in Deventer doorbracht. Een prachtig en meeslepend boek.

Zilte groenten eten

Zilt is een mooi en bijzonder kookboek met groenten die in principe aan de kust, in een wat zoutere omgeving, groeien. Het bevat niet alleen recepten, maar ook plantbeschrijvingen voor eigen teelt en natuurverhalen.

Onze top 5 boeken van dit jaar

En wel twee keer een top vijf met onzes inziens de beste boeken van 2021 die betrekking hebben op eten, planten en natuur. Wij zien echter niet alle boeken die op dit gebied verschijnen. Lezen is leuk, maar kost ook tijd.

Anthony Bourdain Wereldreizen

Laurie Woolever schreef deze reisgids naar aanleiding van de reizen die de wijlen Amerikaanse kok en televisiepresentator maakte. De ondertitel ‘de officiële alternatieve reisgids’ geeft aan dat je er niet ver mee komt.

De knobbelzwaan

De door sommigen als suf parkdier betitelde knobbelzwaan wordt door Eggenhuizen tot leven gewekt. De auteur heeft het dier diepgravend en uitgebreid en dus eervol beschreven. Een boek voor de liefhebber!

Stille aarde

Dave Goulsen schetst in heldere taal de toestand van onze aarde en in het bijzonder het insectenleven. Die staan immers aan het begin van onze voedselketen, maar zijn de afgelopen decennia in aantal fiks teruggelopen. Hoe komt dat? En wat kunnen we er aan doen?