De mooiste groene boeken die wij dit jaar lazen
In 2022 lazen we weer veel boeken. Niet alles. Maar dit vinden wij de beste boeken van de eerste tien maanden van dit jaar.
In 2022 lazen we weer veel boeken. Niet alles. Maar dit vinden wij de beste boeken van de eerste tien maanden van dit jaar.
Aanrader van de eerste orde. Cultuurgeschiedenis van de 21 beroemdste bomen van Nederland, luidt de ondertitel van dit boek van de Utrechtse boswachter Joris Jan Hellevoort. Behalve van bomen houdt hij ook van geschiedenis. Hij maakte dit prachtige boek waar de liefde voor bomen als het ware uit gutst.
Marcel De Cleene, maakte na zijn onvolprezen boeken over planten nu een prachtig boek over vogels. Gebaseerd op gedegen onderzoek van historische bronnen, en aangekleed met schitterende historische prenten.
Alweer enige tijd geleden verscheen De Verstandige Kock, een prachtig, waardevol boek over de kookkunst in de zeventiende eeuw. En wat het zo compleet maakt is dat de auteurs ook een uitvoerig beeld schetsen van de samenleving in die tijd.
Begin dit jaar verscheen ‘In de moestuin met Wim Lybaert’. Op 10 september 2022 werd het gepresenteerd tijdens het Hex Tuinfestival en bleek dat het de moestuin van Hex betrof. Dat is een prachtige moestuin en plaatst dit boek daardoor in een bijzonder licht.
Het boek Tamme Kastanje behandelt vrijwel alle aspecten van deze boom en is daarmee onontbeerlijk voor hen die denken aan agroforestry dan wel voedselbos. En natuurlijk voor de algemeen geïnteresseerden.
Het kookboek van Doctor Carolus Battus verscheen in 1593. Een van de eerste Nederlandstalige kookboeken vormt het fundament van dit prachtige boek dat over veel meer gaat dan koken. Een waar tijdsgeschrift met culinaire insteek van rond de eerste helft van de tachtigjarige oorlog.
Een werkelijk prachtig boek over het ontstaan van de kleursystematiek, aan de hand van de 110 kleuren van Syme.
De tuin-scheurkalender bevat een dagelijkse dosis praktische weetjes en inspiratie rondom tuinen en tuinieren.
Je komt het te pas en te onpas tegen. Iedereen lijkt het erover te hebben: mulchen. Maar wat is het en hoe doe je het? Frank Anrijs schreef er een boek over, waarin het helder wordt uitgelegd.
Dit prachtige boek gaat over landgoederen in de moderne tijd die erin slagen zichzelf opnieuw uit te vinden.
Wat is dit een mooi boek. Het is geen kookboek, het is een culinaire reisgids voor Oostenrijk. Fraai ingebonden, prachtige foto’s, interessante reportages en verrukkelijke recepten. Laura de Grave bezoekt boeren, restaurants, herbergen (Stuben) en producenten. Het is één groot genot.