Mulchen in de natuurlijke moestuin
Je komt het te pas en te onpas tegen. Iedereen lijkt het erover te hebben: mulchen. Maar wat is het en hoe doe je het? Frank Anrijs schreef er een boek over, waarin het helder wordt uitgelegd.
Je komt het te pas en te onpas tegen. Iedereen lijkt het erover te hebben: mulchen. Maar wat is het en hoe doe je het? Frank Anrijs schreef er een boek over, waarin het helder wordt uitgelegd.
Dit prachtige boek gaat over landgoederen in de moderne tijd die erin slagen zichzelf opnieuw uit te vinden.
Wat is dit een mooi boek. Het is geen kookboek, het is een culinaire reisgids voor Oostenrijk. Fraai ingebonden, prachtige foto’s, interessante reportages en verrukkelijke recepten. Laura de Grave bezoekt boeren, restaurants, herbergen (Stuben) en producenten. Het is één groot genot.
Een boek vol enthousiaste verhalen over planten en plantjes in de stad, met humor en zonder al te veel pretenties, en dat past wel bij de planten waar het over gaat. In een ongekend dynamisch milieu vol verstoring en vervuiling vestigt zich allerlei groen, soms letterlijk tegen de klippen (muren, lantarenpalen) op. Leuk, leerzaam en optimistisch stemmend voor wat betreft de veerkracht van de natuur.
Zeven melkveehouders op Schiermonnikoog willen en moeten het anders gaan doen. Natuurinclusiever en lokaler. Niet makkelijk, wel beter.
Seasons Moestuin is een door Jessica Koomen geschreven moestuin- en kookboek ineen. Het is helder geschreven, verrassend origineel ingedeeld en kent fraaie foto’s. Fijn boek voor hen die nog niet zo lang aan het moestuinieren zijn.
Eetgenot is ook leesgenot, het is bijzonder onderhoudend geschreven. Jacques Meerman neemt je op zijn kenmerkende wijze, haast spelenderwijs, mee langs de brede waaier van aspecten die met genieten van je eten te maken hebben.
Oogsttuinen is een prachtig boek dat een andere dwarsdoorsnede maakt van het fenomeen moestuin. Hermus neemt ons in onderhoudende reportages en interviews mee door diverse tuinen, waaruit dagelijks wordt geoogst.
Het is een boek dat diverse inhoudelijke bijdragen over dieren bundelt en de term ‘dierzaamheid’ introduceert – als tegenhanger of zelfs verbetering van het woord ‘duurzaam’. De redacteurs betogen dat we nooit volledig duurzaam kunnen zijn als we niet veel zorgvuldiger met onze dieren omgaan.
Het Franstalige boek Toutes les Plantes Belles et Comestibles is door ons in het Nederlands vertaald en bewerkt en verschijnt onder de titel De Eetbare Siertuin. Zo’n duizend bomen, heesters, kruidachtige gewassen worden besproken.
Een vermakelijk boek dat een inkijkje geeft in de wereld van een subgroep fanatieke vogelaars, die het gaat om de hoeveelheid soorten die ze hebben weten te spotten. Ranglijsten, hotspots, ondersoorten en telescopen.
Alexander de Roo schreef een boek over zijn politieke leven, tot nu toe. Hij stond aan de wieg van GroenLinks, zat in het Europees parlement, was voorzitter van de Waddenvereniging en zet zich tegenwoordig in voor het basisinkomen.