Kleine Geschiedenis van de Hutspot

Niets zo Nederlands als hutspot. In dit Kleine Geschiedenis van de Hutspot geeft Jacques Meerman inhoud aan de titel. Om het ontstaan en de betekenis van hutspot te begrijpen wordt de vaderlandse geschiedenis doorgelicht. Een ontzettend leuk boekwerk voor mensen die van stamppot met diepgang houden.

Boeren Blijven

Boeren Blijven is de titel van een prachtig fotoboek over het boerenleven van de afgelopen vijftig jaar. Jan van ‘t Zelfde volgde al die jaren de boeren en maakte de foto’s. De verandering van het agrarisch bestaan in beeld gebracht. Een mooi kijk-, blader- en een beetje leesboek.

De 45 meest geneeskrachtige groenten

Dit boek, met de ondertitel, culinaire medicijngids, gaat over groenten en met name over de vitaminen, mineralen en wat al niet meer, die over het algemeen een gunstige werking op ons lichaam hebben. De wijze waarop de boodschap wordt gebracht lijkt toegespitst op een speciale doelgroep. Het bevat ongetwijfeld zinvolle informatie, maar de toon stuit ons tegen de borst.

Dit is uw land

Met regelmaat komen berichten in de media over de negatieve effecten van ons landbouwbeleid. Het enige positieve schijnt nog te moeten zijn dat Nederland, na de VS, de grootste exporteur van agrarische producten ter wereld is. Maar is dit zo? En hoe is dit zo gekomen? Dit is een vlot leesbaar en goed gedocumenteerd boek dat eerst terug gaat in de tijd en zo een historisch inzicht verschaft in de besluitvorming en keuzen. Of het gebrek daar aan.

Kookboek voor bestrijdingsmiddelen

Het telt 168 pagina’s en elke (moes-)tuinier zou dit in de kast moeten hebben. ’34 Planten om mee te tuinieren’ is een soort kookboek. Ditmaal voor het maken van extracten van wat we soms onkruid noemen. Extracten, theeën, koude en warme aftreksels, gieren. Vloeistoffen om te spuiten of om te gieten, maar ik elk geval om gewenste planten sterker te maken en kwalen te bestrijden.

De Dikke Alg

Wetenschapper Peter Mooij schreef een lekker leesbaar en vermakelijk boek over algen en onvermijdelijk daaraan, het ontstaan van leven op aarde. De ludieke rode draad in het boek is zijn vriend, de ontwerper en bedenker Rits, die een motorfiets uit hout maakt. Die moet op olie uit algen rijden en dat is waar Mooij onderzoek naar doet.

Jam, gelei, confituur

Wie vruchten plukt, wil jam maken. Of geleien of heuse confituren. Dit praktische boek met de treffende titel Jam Gelei Confituur helpt je op weg, neemt de laatste twijfels weg en zet aan tot nieuwe experimenten.

Samarkand – Smaakbriljant

Een prachtig kookboek uit een betrekkelijk onbekende, eeuwenoude wereld. Samarkand is het ontmoetingspunt van handelskaravanen op de zijderoute tussen Azië en Europa. Het bracht niet alleen producten en ingrediënten maar ook culturen samen. En dat leidt onherroepelijk tot een boeiende keuken. Dit boek is een eye opener voor menig (hobby)kok.

(stads-)Tuinieren: Goed blad!

Goed blad. Taco, Peter, Vera, Romke en anderen schrijven voor Stadstuinieren. En laat dat ‘stads’ maar weg, want dit blad is een lichtpunt in de wereld van de moestuinbladen. We zijn aangenaam verrast. Het verschijnt vier maal per jaar. En een abonnement kost nog geen twee tientjes.

Zee(on)lust

Wie aan de kust woont, weet waar hij lekker kan eten. Want net als in elke andere plaats kennen ook kustplaatsen winkels waar je topproducten kan krijgen. Zeelust beoogt een gids te zijn met de mooiste eetgelegenheden en speciaalzaken langs de Nederlandse kust.

Ode aan de E-Nummers

Rosanne Hertzberger heeft een intrigerend boek geschreven dat in eerste instantie leest als scherts, maar uiteindelijk bloedserieus blijkt te zijn. Ze behandelt aspecten van ons eetgedrag en onze consumptiebehoefte vanuit het gezichtspunt van een voedselwetenschapper. Naast de vermaledijde E-nummers komen ook andere aspecten zoals koken of kant-en-klaar, kunstmest, zaadveredeling en zelfs het paleodieet aan de orde.

De culinaire ziel van Nederland

Aangenaam verrast! Eddie Niesten schreef een intrigerend boek over ons eetgedrag, onderbouwd met heel veel recepten. Geen culinaire hoogstandjes die bij de edellieden op tafel kwamen, neen, juist datgene dat we vroeger en soms nu nog steeds thuis bereiden en onze disgenoten voorschotelen. Het is wat we eten, het is wat onze ziel voedt.