De Historia Naturalis is uniek
De Historia Naturalis geeft een indrukwekkend en uitermate compleet overzicht van de heilzame kruiden in de Lage Landen en het gebruik ervan door de eeuwen heen. Het is een uniek werk, zeker voor ons taalgebied.
De Historia Naturalis geeft een indrukwekkend en uitermate compleet overzicht van de heilzame kruiden in de Lage Landen en het gebruik ervan door de eeuwen heen. Het is een uniek werk, zeker voor ons taalgebied.
Ervaar het weideland vanuit je luie stoel. Ruik het gras, voel de zon, hoor de vogels. Schrijver John Lewis-Stempel dumpt je met prachtig taalgebruik pardoes middenin zijn Engelse veld. Hij laat je genereus meegenieten van de wisselende seizoenen rondom zijn huis
De Scharrelaar lijkt een tijdschrift met een identiteitscrisis: een vogeltijdschrift voor lezers, zegt de uitgever. Een leuk opgezet blad met divers leesvoer voor iedereen die van vogels of in bredere zin natuur houdt. Noem het literair vogelen.
Reis door het jaar in 54 diners, kleine geschiedenissen en grote gerechten, van soezen en mousses tot croquettes, tartelettes & bonbons. Maison Mari is een kookboek met complete menu’s per seizoen. Het is gelardeerd met de belevenissen rond de bouw van een restaurant en andere wetenswaardigheden.
Waar ze in het buitenland een fatsoenlijke status kreeg als ‘kok’ bleef het in het kleinburgerlijke Nederland van de 18e eeuw de keukenmeid heten die voor de meer welgestelden kookte. Culinair historica Christianne Muusers brengt een aantal opvallende recepten uit die tijd samen in het boekje Het Geheim van de Keukenmeid.
Tijdens het Foodie Festival op 16 november 2019 in Amsterdam waren twee sessies gewijd aan het boek Mediterraneo. De aftrap was een interview en later in de middag verzorgde Meerman zelf een presentatie. Mediterraneo mag gerust een monument in de culinaire geschiedschrijving worden genoemd.
Een bongerd is een hoogstamboomgaard die door de meer massale fruitteelt een beetje verloren is geraakt. Door de toenemende belangstelling voor voedselbossen komt ook hoogstamfruit weer onder de aandacht. En eerlijk gezegd begint menig voedselbos als een boomgaard. Alleen al om die reden is dit boek van Michiel Bussink een aanrader van de eerste categorie.
Twaalf revolutionaire manieren om voedsel en energie te produceren, zo luidt de ondertitel van het boek van Gunter Pauli. Werken met de natuur, niet tegen de natuur. Een stimulans en ruggensteun voor hen die veranderingen willen doorvoeren, dat inzicht biedt aan beleidsmakers en beslissers en dat klimaatsceptici en pessimisten op andere gedachten kan brengen.
Punch, Kandeel en Clairet. Zo luidt de titel van een onlangs verschenen boek van Mariëlla Beukers. Zij beschrijft daarin wat onze voorouders zoal zelf aan, meest alcoholische, versnaperingen maakten. Opgedoken uit oude schriften en in een boekje verzameld om vandaag te maken.
14 september 2019 was de 250ste geboortedag van Alexander von Humboldt. De man die de natuur uitvond is wereldberoemd, maar niet in Nederland. Drie jaar geleden verscheen De Uitvinder van de Natuur, een prachtige biografie, en onlangs verscheen het rijkelijk geïllustreerde De Avonturen van Alexander von Humboldt, dat focust op zijn vijfjarige expeditie in Zuid-Amerika.
De thriller Een Uitgekookte Zaak van Peter Klosse is spannend, confronterend en goed leesbaar. Het gekozen genre maakt de duistere werkelijkheid rond de voedselindustrie goed verteerbaar. Leesvoer voor iedereen. Het zou verplichte literatuur moeten zijn op middelbare scholen.
Bouillon heet het boek dat onlangs van de hand van Jean Beddington verscheen. Een goede bouillon is niet moeilijk om te maken, als je eenmaal weet hoe. Maar het lijkt een vergeten bezigheid. Echte bouillon vormt namelijk de basis voor heel veel mooie gerechten. Dit boek bevat een twintigtal recepten voor basisbouillons en sauzen en meer dan honderd gerechten waarin ze worden toegepast. Super!