Hildegard von Bingen

Physica is een belangwekkend 12e-eeuws middeleeuws medisch boek van de kloosterlinge Hildegard von Bingen. Hierin passeren onder andere de elementen (aarde, zee, rivieren), dieren, bomen, stenen, metalen en planten de revue. Marcel De Cleene bespreekt in dit boek de kruidenkennis van Von Bingen en vergelijkt dat met de kennis van andere arts-botanici door de eeuwen heen.

Lang Leve Plant

Het heet Plant. Eindelijk is het lang verwachte boek van Emile van der Staak daar. En wat voor een boek! Een parel die de nieuwe Nederlandse culinaire standaard zet. In het inmiddels alom geprezen restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen worden unieke gerechten gemaakt met allerlei gewassen, waarvan we vele wel kennen, maar niet beseffen hoe goed eetbaar ze zijn.

Het Bedwongen Bos – Nederlanders en hun natuur

Niets is veranderlijker dan hoe de mens naar de natuur heeft gekeken en kijkt. Eeuwenlang gold de Nederlandse wildernis als een wijkplaats voor rovers en roofdieren, maar ook als een vindplaats van voedsel, brandhout en bouwmateriaal. Pas later is de natuur iets geworden waarvan we zijn gaan houden. Het bedwongen bos beschrijft dit op een fraaie manier.

Planta Sapiens – Intelligentie bij planten

Planta Sapiens gaat over het bewustzijn van planten, plantenneurobiologie. Ze hebben een eigen vorm van intelligentie, die tot nu toe onderbelicht is gebleven. Plantenonderzoeker en filosoof Paco Calvo vertelt in dit boek over zijn onderzoek naar plantbewustzijn. Planten zijn veel complexer en intelligenter dan wij gewoonlijk denken.

Een Culinaire Tijdreis

Een Culinaire Tijdreis is een uniek en bijzonder boek over duizend jaar culinaire geschiedenis, gebaseerd op archeologische vondsten die tijdens de aanleg van de Rotterdamse Markthal zijn gedaan. Aan de hand van oude kookboeken zijn daarbij recepten gereconstrueerd en ‘naar de tafel van nu’ gemaakt. Een en ander prachtig gedocumenteerd en ondersteund door prenten en schilderijen.

Over wijn in de zeventiende eeuw

‘Geheimen van de wijnkelder’ gaat over een vondst van een zeventiende-eeuws, handgeschreven document met recepten om wijn goed te houden. De ondertitel luidt: Gids voor de ervaren en verstandige wijnliefhebber, anno 1700. Wijnhistoricus Mariëlla Beukers schreef er een leuk en boeiend boek over.

Klimmend Groen

Een nieuw boek van de hand van de Vlaamse bomenprofessor Martin Hermy, over alle planten die klimmen of ranken. Een pil van bijna 450 pagina’s, mooi uitgegeven en, voor zover wij kunnen beoordelen, zeer volledig. Klimmend Groen is – net als Hermy’s bomenboek – eigenlijk wel verplichte kost voor professionals (tuinontwerpers en kwekers bijvoorbeeld). Maar uiteraard ook een aanrader voor de liefhebbende particulier.

Landbouw voor iedereen

‘Landbouw voor iedereen’ luidt de titel van het boek van Michiel Bussink, dat verscheen over het leven en voornamelijk werken van Piet van IJzendoorn, pionier in de biologisch-dynamische landbouw. Dit boek is niet zo zeer een biografie, als wel dat het een indrukwekkend beeld geeft van het Nederlands landbouwbeleid gedurende de laatste vijftig jaar.

Verhalen van de natuur

In het Allard Pierson museum in Amsterdam is nog tot en met 26 januari 2025 de tentoonstelling ‘De roep van de o’o. Natuur onder druk’ te zien. Dit boek hoort bij die tentoonstelling. Het is geen catalogus maar wel een prachtig boek rond dezelfde thema’s als de tentoonstelling. Veel prenten, boeken en tekeningen vormen de basis, aangevuld met verhalen. Ga naar de tentoonstelling, steun een museum, en koop het boek!

Er was eens een wasbeer

Nee, dit is geen sprookje. Maar het gaat over eetbaars dan wat je niet in de winkel kunt vinden. In dit boek laat Joël Broekaert ons kennismaken met ongebruikelijke dieren en planten, die goed eetbaar zijn en bovendien invasieve exoten. Dan snijdt het mes aan twee kanten. Dus eet eens een waterkonijn of een wasbeer.