siebold

Siebold, de biografie

Niet lang geleden verscheen een even prachtige als gedegen biografie over het leven van Philipp Franz von Siebold. Een bevlogen arts en wetenschapper die in Nederlandse dienst op het Japanse handelseiland Deshima verbleef en daar uitgebreid onderzoek deed. Siebold is in de plantenwereld geen onbekende naam.

Aardappelbijbel

Aardappel, wat is daar nou aan? Jacques Hermus stelde een verrassend boek samen over de toepassing van de aardappel in de keuken. Het heet: Aardappelbijbel. Het past in de reeks bijbels van Carrera Culinair, maar dit is wel een bijzonder.

Al wat leeft, Linnaeus vs Buffon

‘Al wat leeft’ is een prachtig en boeiend boek dat gaat over de tegenpolen Linnaeus en Buffon en de taxonomie van, inderdaad, alles wat op onze aardkloot leeft; het in kaart brengen van de natuur. Het is een stammenstrijd tussen systematici en complexisten, waarin het geloof, de kerk, zoals vaak een nogal dogmatische invloed heeft.

Lekker Vies

‘Lekker vies’ is een vermakelijk boek met verhalen over ons eten en ons eetgedrag. Het gaat niet zozeer over guilty pleasures als wel dat een gerecht de aanleiding vormt tot een verhaal over een thema. Een thema dat ons een spiegel voorhoudt.

Eetbare planten

Van de hand van Madelon Oostwoud verscheen bij KNNV Uitgeverij het boek ‘Eetbare planten’. Het is een bonte verzameling van driehonderd gewassen, die kort worden beschreven met hints voor de bereiding ervan.

Gerechten van een tuinknecht

Auteur Marthe Fuld werkt als vrijwilliger in een Haagse moestuin. Die ligt in een stadspark van wat vroeger een landgoed van, als laatste, gravin Van Bylandt was. De grootvader van Fuld werkte voor de gravin. Dat resulteerde in een bijzonder praktisch kookboek met gerechten voor elke moestuinier.