Een kleine geschiedenis van dronkenschap

Medio november 2025 verscheen een opmerkelijk boek over dronkenschap en de mensheid. Hoe, waarom, waar en wanneer de mensheid dronken is geworden vanaf het stenen tijdperk tot nu. Zo luidt de ondertitel. En die vlag dekt de lading. Het is zeer interessant om te lezen, de auteur heeft grondig onderzoek gedaan en schrijft met gepaste humor. Een erg leuk boek.

Anders kijken met Matthijs Schouten

10 december 2025 verscheen het boek ‘Anders kijken, over partnerschap met de natuur’ van Elke van Riel  en Matthijs Schouten. Dat wil zeggen: Van Riel sprak met de natuurfilosoof Schouten en schreef dit mooie boek. De boekpresentatie vond op 12 december  plaats in een grote collegezaal in het Aurora-gebouw van Wageningen Universiteit.

Een Notabel Kookboekje uit 1514

Een Notabel Kookboekje is een werkelijk prachtig boek dat onlangs is verschenen. Marleen Willebrands had Een notabel boecxken van cokeryen  al eerder, in de jaren negentig van de vorige eeuw, naar het hedendaags Nederlands omgezet. Het boek dat nu is verschenen is daarentegen een compleet werk, waarin de tijdgeest van toen wordt beschreven als ook de originele tekst, de vertaling en de bewerking naar de hedendaagse keuken. Meer compleet kan niet.

siebold

Siebold, de biografie

Niet lang geleden verscheen een even prachtige als gedegen biografie over het leven van Philipp Franz von Siebold. Een bevlogen arts en wetenschapper die in Nederlandse dienst op het Japanse handelseiland Deshima verbleef en daar uitgebreid onderzoek deed. Siebold is in de plantenwereld geen onbekende naam.

Aardappelbijbel

Aardappel, wat is daar nou aan? Jacques Hermus stelde een verrassend boek samen over de toepassing van de aardappel in de keuken. Het heet: Aardappelbijbel. Het past in de reeks bijbels van Carrera Culinair, maar dit is wel een bijzonder.

Al wat leeft, Linnaeus vs Buffon

‘Al wat leeft’ is een prachtig en boeiend boek dat gaat over de tegenpolen Linnaeus en Buffon en de taxonomie van, inderdaad, alles wat op onze aardkloot leeft; het in kaart brengen van de natuur. Het is een stammenstrijd tussen systematici en complexisten, waarin het geloof, de kerk, zoals vaak een nogal dogmatische invloed heeft.

Lekker Vies

‘Lekker vies’ is een vermakelijk boek met verhalen over ons eten en ons eetgedrag. Het gaat niet zozeer over guilty pleasures als wel dat een gerecht de aanleiding vormt tot een verhaal over een thema. Een thema dat ons een spiegel voorhoudt.