Koolraapschotel met prei

Koolraapschotel met prei

Een ietwat luchtige ovenschotel van gepureerde koolraap, gefruite ringen prei, spekjes en salie. En hoppa, kaas erover!

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
  • 1 st koolraap, geschild en in blokjes;
  • 500 gr prei, in ringen gesneden;
  • scheutje olijfolie;
  • 1 dl slagroom;
  • 4 st eieren
  • peper uit de molen en zout;
  • geraspte kaas of geitenkaas of pecorino of brie;
  • rode paprika in ringen; (optioneel)
  • 2 st grotere aardappels, in blokjes (zie 1 december 2025)
  • 10 st blaadjes verse salie, dun gesneden (zie 1 december 2025)
  • 200 gr gerookte spekblokjes of staafjes (zie 1 december 2025)
  • ½ ltr groentebouillon (zie 1 december 2025)
  • 1-2 st tenen knoflook (geperst) (zie 1 december 2025)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175o C (of 200o C)

  2. Kook stukjes koolraap gaar in ruim water. Afgieten en pureren.

  3. Fruit de prei even in olie.

  4. Klop de eieren met de room schuimig en doe er wat peper en zout bij.

  5. Meng alles: de puree, prei en het eimengsel door elkaar en schep het in een ingevette ovenschaal. Bestrooi het met wat geraspte kaas – of leg er wat plakken brie o.i.d. op.

  6. Zet de schotel 30 tot 45 minuten in de oven (of 20-25 minuten)

  7. Serveer het met brood of rijst.

Opmerkingen

Een andere variant is: laagje aardappelschijfjes, laagje prei, laagje koolraappuree, wat opgeklopt ei met wat room, peper en zout erover gieten en een korst van paneermeel en kaas?

18 december 2006
Een ovenschotel met koolraap en prei? Ik ruim mijn bureau op en vind dit recept. Van de site van Odin. Ik weet dat ik deze schotel een keer heb gemaakt. Omdat het recept niet is weggegooid, moet op zijn minst ‘goed voer’ zijn geweest. Maar misschien moet ik ook een archief met afgekeurde recepten maken.

29 december 2006
Ik heb het (weer) gemaakt. “Je hebt lekkerder dingen gemaakt,” was het enige commentaar dat ik mrs. M kon ontlokken. Tja, daar moet je het dan mee doen. Het lijkt op zich een leuk gerecht, maar wat licht, zacht, zoetig. Maar ja, bij En ook wel slappe hap. En ik had het nog wel opgeleukt met wat ringen paprika bovenop. Maar de puree gemengd met luchtig geklopte ei heeft veel weg van een soufflé.
Besluit: ik handhaaf het recept in op de website. Het is een leuke basis voor iets mooiers. Maar wat?

1 december 2025
Dit recept heeft nog geen foto’s en ik denk dat het in de bijna 19 jaar nadien niet meer is gemaakt of gepoogd te maken. Nu dan weer! Wie niet waagt….. Geen paprika. We hebben 200 gr spekjes uitgebakken (de prei er halverwege bij gedaan), we hebben 10 blaadjes salie dun gesneden en knoflook erdoor gedaan – volgens het onvolprezen Smaakvrienden Groenten een boezemvriend van koolraap. 2 stuks stevige aardappels, in blokjes met de koolraap meegekookt in een lichte groentebouillon. En een laagje pecorino (schapenkaas, geraspt) erover. De oven op 200oC en in een goede 20 minuten was het klaar.
Mu was mrs. M niet ontevreden. We zien graag andere varianten tegemoet.

Plaats een reactie

Waardering